Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Managerul spitalului privat Athena, arestat la domiciliu

GALERIE
Timișoara, Konstantinos Giatras
  • Timișoara, Konstantinos Giatras
- +

Managerul Spitalului privat Athena din Timișoara, Konstantinos Giatras, a fost arestat la domiciliu, iar şefa de laborator Pappa Charikleia este cercetată în libertate sub control judiciar, în dosarul privind traficul de celule umane, a decis, vineri seară, Tribunalul Timiş.

Judecătorii Tribunalului Timiș au decis, vineri seară, ca managerul Spitalului privat Athena din Timișoara, Giatras Kostantinos, să fie arestat la domiciliu pentru următoarele 30 de zile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În cazul șefei de laborator Pappa Charikleia, judecătorii timişeni au decis ca aceasta să fie cercetată în libertate sub control judiciar, atât ea, cât şi Giatras Kostantinos, ambii cetăţeni greci, fiind acuzaţi de trafic ilegal de celule umane și constituire de grup infracțional organizat.

Decizia Tribunalului Timiș poate fi contestată la Curtea de Apel Timișoara.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de DIICOT, grupul infracțional era organizat pe două paliere: organizarea de activităţi ilegale de transplant de celule umane utilizate pentru fertilizarea in vitro cu mamă purtător și organizarea de activităţi ilegale de transplant de celule umane utilizate pentru fertilizarea in vitro cu ovocite prelevate de la diferite femei racolate de către angajaţii spitalului cărora li s-au achitat sume de bani pentru prelevare, ovocitele fiind ulterior folosite în proceduri de fertilizare in vitro pentru alte femei.

”Din probele administrate în cauză rezultă că au fost efectuate proceduri de inseminări in vitro cu mamă purtător, fără o procedură aprobată de către Agenția Națională de Transplant, fără respectarea Ordinelor Ministrului Sănătății, la nivelul spitalului fiind încheiate doar protocoale sumare, sub formă de tipizat, cu donatoarele de ovocite sau cu mamele purtătoare. Persoanele erau direcționate de către personalul medical spre diverși notari publici, unde erau redactate declarații notariale prin care donatoarele de ovocite sau mamele surogat se obligau să doneze sau să poarte o sarcină fără nici o pretenție materială, iar în ceea ce le privește pe mamele purtătoare acestea se obligau ca la naștere să predea copilul cuplului beneficiar, fără nicio altă pretenție. Și cuplurile beneficiare au semnat declarații notariale prin care se arăta că sunt de acord cu fertilizarea in vitro, cu transferarea embrionului rezultat în uterul mamei purtătoare, recunoscând, totodată, că pruncul rezultat este copilul lor natural”, se arată în comunicat.

Până în prezent, au fost identificate 12 cazuri de mamă-surogat (din România, Ungaria, Slovacia), fiind audiate șapte dintre ele, precum și cuplurile implicate în procedura de fertilizare in vitro cu acestea. Două dintre cele șapte mame-surogat au dat naștere la câte un copil, ambii fiind predați părinților biologici.

Cuplurile beneficiare sunt atât cetățeni români, cât și cetățeni din Ungaria, Norvegia, Grecia.

În unele cazuri, mamele purtătoare au declarat că au beneficiat de sume de bani sau alte bunuri pentru serviciul prestat cuplurilor, de exemplu - de 1.000-1.500 lei lunar pentru întreținere ca salariu. În alte cazuri, personalul medical racola tinere donatoare de ovocite contra sumei de 300 de euro pentru o procedură de donare ovocite.

În prezent, procedura reproducerii umane asistate medical, folosindu-se o mamă purtătoare, nu este legiferată, Ministerul Sănătății nefiind înștiințat de o asemenea practică pe teritoriul României. De asemenea, Agenția Națională de Transplant nu a acreditat unități medicale publice sau private pentru inseminarea in vitro prin mamă purtătoare, și nici nu deține informații cu privire la existența unor astfel de proceduri pe teritoriul României.

Joi, procurori DIICOT şi poliţişti au făcut percheziţii la Spitalul privat Athena din Timişoara. În urma acestora, şase persoane - managerul Spitalului privat Athena din Timişoara, şefa de laborator, trei medici şi o asistentă -, au fost duse la audieri la sediul DIICOT Timişoara. După aproximativ 12 ore de audieri, în noaptea de joi spre vineri, managerul Spitalului privat Athena și șefa de laborator, ambii cetățeni greci, au fost reținuți, iar celelalte patru persoane audiate în acest caz, trei medici și o asistentă, vor fi cercetate în libertate.

Potrivit procurorilor DIICOT Timișoara, managerul spitalului, şefa de laborator şi medicul specialist în fertilizare in vitro sunt suspectaţi că ar fi plătit unor studente câte 300 de euro pentru prelevare de ovule de la acestea, pentru cupluri din străinătate care nu puteau avea copii. Aceste cupluri, la rândul lor, plăteau pentru fertilizarea in vitro câte 4.000 de euro.

În acest dosar se fac verificări şi în cazul a 12 mame purtătoare, care au acceptat să fie inseminate cu ovulele fecundate, precizau sursele citate.

În octombrie anul trecut, Spitalul Athena a fost implicat într-un alt scandal. Procurorii Parchetului Judecătoriei Timişoara şi poliţiştii au făcut atunci percheziţii, existând suspiciuni că spitalul ar fi făcut internări fictive şi ar fi trecut în evidenţe tratamente medicale care nu au fost făcute, încasând apoi bani de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

Spitalul Athena a fost inaugurat în anul 2010, în urma unor investiţii de peste 12 milioane de euro, şi este unul dintre cele mai mari centre medicale private din ţară. În cadrul spitalului funcţionează şi o clinică de obstetrică şi ginecologie.

Potrivit site-ului unităţii medicale, spitalul are o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi şi poate asigura anual 4.000 de intervenţii chirurgicale şi 5.000 de naşteri. Capacitatea de spitalizare este de 128 de paturi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri