Mănăstirea Neamţ este în toiul pregătirilor de Hram. Va fi prezent şi IPS Teofan
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.07.2021

Mănăstirea Neamţ este în toiul pregătirilor de Hram. Va fi prezent şi IPS Teofan

GALERIE
manastirea neamt
  • manastirea neamt
- +

Comunitatea monahală de la Neamţ a intrat în febra ultimelor pregătiri pentru ziua Înălţării Domnului, cînd se sărbătoreşte şi hramul mănăstirii ce atrage în fiecare an o mulţime de pelerini de pe tot cuprinsul ţării.

Slujba religioasă va fi oficiată de un impresionant sobor arhieresc completat cu stareţii şi preoţii din zonă. Sînt aşteptaţi Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, membrii Sinodului Mitropolitan şi alţi invitaţi. Hramul nu este doar o sărbătoare a mănăstirii, ci şi a locuitorilor din comuna Vînători Neamţ şi a întregii zone.

De obicei, de Înălţare vin numeroşi oameni să se închine la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi la moaştele sfinţilor ocrotitori ai Moldovei şi să primească binecuvîntarea Înalt Preasfinţitului Teofan. Unii pelerini ajung în zonă la începutul săptămînii ca să meargă în pelerinaje şi la mănăstirile Secu, Sihăstria, Agapia, Văratec, revenind la Neamţ pentru slujba de priveghere de miercuri seara, programată la ora 18.00. Joi dimineaţă, la ora 8,30, se va săvîrşi sfinţirea apei în aghiazmatarul din faţa mănăstirii, după tradiţie.

După cuvîntul de învăţătură, se va merge în procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi alaiul va intra apoi în incinta aşezămîntului monahal unde se va săvîrşi Sfînta Liturghie, precum şi o slujbă de pomenire a eroilor neamului. La Neamţ vor fi pomeniţi atît ostaşii căzuţi pe cîmpurile de luptă ale patriei, precum şi cei înhumaţi în cimitirul mănăstirii, la Schitul Cărbuna şi la Mănăstirea Sfînta Cruce, ridicată pe locul unde 14.000 de soldaţi au pierit într-o cumplită bătălie din timpul celui de-al doilea război mondial.

Cu ocazia sărbătorii principale a mănăstirii au avut loc şi alte evenimente importante, în anii precedenţi. Moaştele Sfîntului Cuvios Paisie au fost scoase spre închinare pentru prima dată tot de hram, în 2014, după ce fuseseră descoperite în septembrie 2013, cu ocazia cercetării mormîntului din biserica mănăstirii.

Pentru adăpostirea lor, Patriarhia a înzestrat atunci mănăstirea cu o raclă din argint aurit, sfinţită de către PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Ulterior, moaştele au fost depuse în pronaosul bisericii Înălţarea Domnului, alături de cele ale Sfîntului Simeon de la Muntele Minunat şi ale Sfîntului Necunoscut.

Tot cu ocazia hramului mănăstirii, în 2008 a avut loc proclamarea canonizării a nouă sfinţi nemţeni care au vieţuit în secolele din urmă în zona noastră. Este vorba despre Cuviosul Ioan de la Râşca şi Secu (sărbătorit pe 30 august), Cuvioşii Simeon şi Amfilohie de la Pîngăraţi (7 septembrie), Cuvioşii Rafael şi Partenie de la Agapia Veche (21 iulie), Cuvioşii Iosif şi Chiriac de la Bisericani (1 octombrie), Cuviosul Chiriac de la Tazlău (9 septembrie) şi Cuviosul Iosif de la Văratec (16 august). Cuviosul Paisie s-a născut în oraşul Poltava din Ucraina în anul 1722, la 21 decembrie, tatăl fiind protoiereu al localităţii.

Cititi materialul integral pe monitorulneamt.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.