Mandatele aleşilor locali, prelungite până la 1 noiembrie. Când va fi stabilită data alegerilor?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Mandatele aleşilor locali, prelungite până la 1 noiembrie. Când va fi stabilită data alegerilor?

GALERIE
alegeri
  • alegeri
- +

Mandatele primarilor,preşedinţilor de CJ, consilierilor locali şi judeţeni sunt prelungite până la 1 noiembrie, iar data alegerilor locale se stabileşte prin lege, cu 60 de zile înaintea scrutinului, prevede un proiect de lege depus joi la Senat după CCR a stabilit că actele normative ale Guvernului pe această temă sunt neconstituţionale. Numărul minim de susţinători pentru înregistrarea candidaturii este redus la jumătatate la alegerile locale din acest an.

Iniţiatorii - social-democraţii Marcel Ciolacu şi Alfred Simonis, liderul deputaţilor liberali Florin Roman şi liderul ALDE, senatorul Călin Popescu Tăriceanu - invocă situaţia epidemiologică şi mecesitatea ca scrutinul să se desfăşoare în siguranţă.

”Mandatele în curs ale primarilor,primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti, consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 1 noiembrie 2020”, prevede proiectul, care modifică şi OUG 57/2019 privind Codul administrativ.

Data alegerilor pentru autorităţile publice locale din 2020 se stabileşte prin lege organică, cu 60 de zile înaintea scrutinului, propun iniţiatorii. Guvernul va stabili în cinci zile de la intrarea în vigoare a legii privind data alegerilor, calendarul electoral şi suma necesară organizării acestora.

Durata campaniei electorale şi termenul de depunere a candidaturilor, precum şi termenele de 24 de ore prevăzute de legislaţia electorală se înjumătăţesc. Numărul minim de susţinători necesar pentru înregistrarea candidaturii va fi şi el redus la jumătate, iar dosarele de candidatură vor fi depuse şi electronic.

Este modificată şi OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, stabilindu-se situaţiile în care mandatul primarului poate fi prelungit prin lege organică dacă alegerile nu pot fi organizate la termen.

Proiectul preia unele dintre prevederile OUG emise de Guvern pe tema alegerilor locale, actul Executivului prevăzând însă că mandatele aleşilor locali se prelungesc până cel târziu la 31 decembrie 2020, în condiţiile în care ar fi trebuit să se încheie în iunie. Curtea Constituţională a decis că OUG de prelungire a mandatelor autorităţilor locale şi legea de aprobare a acesteia sunt neconstituţionale. Potrivit deciziei CCR, prelungirea mandatelor se face prin lege organică, de către Parlament şi tot Parlamentul decide cine stabileşte data alegerilor locale.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.