Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Manifestanţii din Hong Kong continuă să sfideze puterea

GALERIE
kill
  • kill
- +

Oraşul a fost blocat de protestarii pro-democraţie, în cele mai puternice tulburări civile de la trecerea regiunii sub tutelă chineză în 1997.

Mii de manifestanţi continuau să înfrunte puterea ieri, la Hong Kong, după o noapte de confruntări cu forţele de ordine, blocând centrul oraşului pentru a cere Beijingului mai multă libertate politică. Campania de nesupunere civilă, care durează de câteva săptămâni în fosta colonie britanică, a accelerat puternic în weekend, regiunea Hong Kong fiind afectată de cele mai puternice tulburări civile de la trecerea sa sub tutelă chineză în 1997.
În scene de stradă haotice, cu care Hong Kongul nu este deloc obişnuit, poliţiştii au tras duminică seara, până târziu, salve repetate de gaze lacrimogene, în încercarea de a-i dispersa pe protestatari. Zeci de mii de persoane s-au adunat în cartiere din centru, revărsându-se până la Kowloon, pe continent, la nivelul insulei.
Manifestanţii, împotriva cărora s-a folosit gaz cu piper, purtau pelerine de plastic şi şi-au acoperit faţa cu folie de platic alimentară pentru a se proteja.
Într-un gest aparent de calmare, Guvernul din Hong Kong a anunţat retragerea, ieri dimineaţa, a poliţiei antirevoltă.

Scrutin "universal", cu candidaţi aleşi la Beijing

Însă mulţimea creştea oră de oră, iar ieri după-amiaza câteva mii de persoane se adunaseră în catierul Admiralty, principalul punct de întâlnire al opozanţilor, în apropierea sediului Guvernului. Militanţi prodemocraţie au preluat controlul asupra a cel puţin trei intersecţii rutiere majore. "Suntem mai optimişti astăzi, poliţiştii nu sunt destul de numeroşi să încercuiască locurile, iar manifestanţii s-au reunit", a declarat pentru Ivan Yeung, un protestatar în vârstă de 27 de ani.
Peste 200 de linii de autobuz au fost suspendate sau deviate, circulaţia tramvaielor era perturbată, iar unele staţii de metrou erau închise. Numeroase şcoli au rămas închise, la fel şi numeroase întreprinderi, perturbând activitatea economică a acestei regiuni autonome plasate sub administraţia chineză.
Studenţii, care se află de o săptămână în grevă, sunt vârful de lance al campaniei de nesupunere civilă lansate cu scopul de a denunţa ceea ce locuitorii metropolei percep drept o acaparare tot mai puternică de către Beijing a afacerilor locale. Ei au pătruns vineri în sediul Guvernului local, după care au fost evacuaţi fără menajamente de către poliţie.
În faţa mobilizării studenţeşti, mişcarea prodemocraţie cea mai vizibilă - Occupy Central - a intrat duminică în "bătălie" şi şi-a îndemnat susţinătorii să devanseze o acţiune de ocupare prevăzută pentru miercuri. Beijingul a anunţat în august că viitorul Executiv local va fi ales prin sufragiu universal începând din 2017, dar că vor fi selectate două sau trei persoane, de către un comitet care le va abilita să candideze.

Pe site-urile chineze, protestul nu există

Occupy Central reclamă "retragerea" deciziei Chinei şi "o relansare a procesului reformelor politice". Autorităţile locale este necesar să prezinte Beijingului "un nou raport asupra reformelor politice, care să reflecte deplin aspiraţiile către democraţie ale poporului Hong Kongului", a subliniat Occupy. Însă preşedintele Executivului Leung Chun-ying le-a cerut protestatarilor să se întoarcă acasă şi să "nu perturbe viaţa cotidiană a locuitorilor din Hong Kong". El a respins totodată zvonuri care circulă pe reţele de socializare potrivit cărora puterea locală intenţionează să recurgă la armata chineză, prezentă la Hong Kong. "Nu există absolut nicio probă în acest sens", a spus el.
La Beijing, presa oficială a denunţat acţiuni ale unor "extremişti politici" care vor "să profite de idealismul şi entuziasmul studenţilor pentru a promova un progres democratic".
Potrivit site-ului american China Digital Times, care urmăreşte propaganda chineză, autorităţile au ordonat tuturor site-urilor chineze să îndepărteze "imediat" orice informaţie despre manifestaţiile de la Hong Kong.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri