Manifestări fastuoase la Universitatea „Cuza“: 156 de ani de existenţă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Manifestări fastuoase la Universitatea „Cuza“: 156 de ani de existenţă

GALERIE
cuza
  • cuza
- +

Care sunt cele mai importante evenimente?Universitatea „Al.I. Cuza“ organizează o suită de evenimente pentru a marca împlinirea a 156 de ani de la înfiinţare. Acestea au debutat încă de pe 20 octombrie, însă vârful va fi vineri, 28 octombrie, când va avea loc ceremonia aniversară, de la ora 11, în Aula Magna „Mihai Eminescu“.

„Peste 50 de evenimente vor avea loc în timpul Zilelor Universităţii, la care sunt invitaţi să participe studenţi, profesori, dar şi ieşenii interesaţi de tematicile conferinţelor şi discuţiilor propuse“, au precizat reprezentanţii UAIC. Vineri vor fi decernate mai multe titluri de profesori emeritus, dar şi premiile pentru excelenţa în cercetare, şi va fi desemnat câştigătorul bursei „Sf. Dumitru“, oferită de universitate în parteneriat cu fostul rector, prof.dr. Dumitru Oprea. La ceremonie va avea loc o prelegere extraordinară ce va fi susţinută de vicepreşeditele Academiei Române, Victor Spinei, ce va vorbi despre „Istoriografia românească, între tradiţionalism şi reînnoire“.

„Pe toată perioada Zilelor Universităţii, ieşenii sunt invitaţi să participe la o expoziţie fotografică inedită în Sala Paşilor Pierduţi - «Universitatea din Iaşi în vremea Marelui Război». Expoziţia prezintă imagini de arhivă cu săli, laboratoare şi biblioteci devenite sedii ale unor instituţii publice centrale (Ministerul Instrucţiunii, Ministerul de Război etc.), dar şi imagini ale unor profesori care au participat la conflict. Fotografiile de epocă sunt însoţite de explicaţii şi comentarii, care introduc privitorul în atmosfera vremii“, au specificat reprezentanţii universităţii.

Toate cele 15 facultăţi vor găzdui colocvii, susţineri de lucrări, conferinţe, întâlniri cu mediul de afaceri, dar şi cu specialişti internaţionali, precum şi o serie de expoziţii. Spre exemplu, Facultatea de Biologie îşi propune să desfăşoare astăzi o întâlnire între studenţi şi absolvenţi, care apoi să devină un eveniment cu frecvenţă lunară. „Tot în premieră, echipe mixte de studenţi şi profesori de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport vor participa, în Grădina Botanică, la Big Game UAIC - un traseu aplictiv cu obstacole, în care echipele se vor întrece între ele“, au mai spus aceştia. 

La Facultatea de Litere va avea loc un colocviu important ce marchează 400 de ani de la moartea lui Shakespeare, eveniment marcat prin manifestări speciale în întreaga lume. La acesta vor participa specialişti recunoscuţi internaţional în domeniul limbii şi literaturii engleze, dar şi reputaţi shakespearologi britanici şi români, precum David Crysstal, Siobhan Keenan sau Laurence Raw. Evenimentul va fi cuprins între 27 şi 28 octombrie şi va fi transmis în direct pe Internet. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Urâţii învinşi

Cătălin ONOFREI

Urâţii învinşi

USR-PLUS a început deja să-şi piardă termenul de valabilitate şi poate că o perioadă de opoziţie, în care să demareze un amplu proces de deratizare a partidului, ar fi cel mai util lucru pentru viitor.  

Filmuletul zilei

opinii

Fanatici

Briscan ZARA

Fanatici

Nu este ieşire din această situaţie. Iubirea şi ura se hrănesc una din alta ca un şarpe care îşi înghite coada. Am intrat într-o carusel care ne ţine pe toţi ameţiţi şi care deja funcţionează din inerţie. Cine este, printr-un noroc, o întâmplare fericită, aruncat afară şi se trezeşte ca după o beţie are o singură regulă: fără iubire, fără ură şi fiecare pentru el!

10 lecţii despre lumea postpandemică, de Fareed Zakaria

Ciprian IFTIMOAEI

10 lecţii despre lumea postpandemică, de Fareed Zakaria

Pentru cei care trec pragul librăriilor, Fareed Zakaria este cunoscut publicului cititor din România prin lucrările „Viitorul Libertăţii. Democraţia neliberală în Statele Unite ale Americii şi în lume”, „Lumea postamericană”, „10 lecţii pentru o lume postpandemică”, apărute în traducere la Editura Polirom. Pentru această săptămână am ales să scriu despre „lumea postpandemică” a lui Zakaria deoarece este o carte emblematică pentru un curent de gândire care a căpătat o consistenţă redutabilă în relaţiile internaţionale, cu o opţiune fermă pentru abordarea globalistă şi regândirea suveranităţii naţionale în confruntarea cu probleme ca terorismul, migraţia, pandemiile, privilegierea instituţiilor internaţionale în rezolvarea problemelor globale, degajarea unei simpatii faţă de birocraţia europeană şi faţă de experţii/ consilierii ştiinţifici şi, pe alocuri, chiar pentru autoritarismul şi centralismul practicat de China în soluţionarea efectelor pandemiei de COVID-19.

La ceasul adevărului

Mihai DORIN

La ceasul adevărului

La debutul competiţiei interne i-am suspectat pe liderii PNL de existenţa unui pact secret de promovare a imaginii unui partid democrat, promotor neinhibat al competiţiei şi demn de încredere. Reformele pomise nu mai veneau (şi nici nu vor veni), guvernarea era în impas, iar coaliţia tot mai clar boicotată de liderii liberali şi de lupii tineri, care nu puteau admite cedarea unor ministere bănoase de către fostul premier Orban, în favoarea USR PLUS. 

pulspulspuls

Răzgândacul zice că s-a sucit la sugestia unui participant la trafic

Răzgândacul zice că s-a sucit la sugestia unui participant la trafic

Iată, stimaţi telespectatori, userişti au ba, că am aflat în sfârşit care să fie motivul răzgândirii privind demisia în cazul conţilierului local Iulian Huşanu, cel prins de colegii noştri cu “raţa-n gură”, la contracte cu statul! 

Caricatura zilei

George, prietenul paharului

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.