anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 28.05.2022

Advertorial

Manifestări neurologice ale infecției cu SARS-CoV-2 (P)

GALERIE
clinica neurologica timisoara afectiuni covid
 • clinica neurologica timisoara afectiuni covid
- +

Infecția cu noul sindrom respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2) duce la un tablou clinic necunoscut anterior, care este cunoscut sub numele de COVID-19 (Boala cu virus Corona-2019) și a fost descris pentru prima dată în regiunea Hubei din China. Pandemia SARS-CoV-2 are implicații pentru toate domeniile medicinii. Afectează direct și indirect îngrijirea bolilor neurologice. Infecția cu SARS-CoV-2 poate fi asociată cu o incidență crescută a manifestărilor neurologice, cum ar fi encefalopatia și encefalomielita, accidentul vascular cerebral ischemic și hemoragia intracerebrală, anosmia și bolile neuromusculare.

În octombrie 2020, Societatea Germană de Neurologie (DGN, Deutsche Gesellschaft für Neurologie) a publicat primul ghid privind manifestările neurologice ale noii infecții. Acest ghid oferă îndrumări pentru îngrijirea pacienților cu infecție cu SARS-CoV-2 în ceea ce privește manifestările neurologice, pacienții cu boală neurologică cu și fără infecție cu SARS-CoV-2 și pentru protecția lucrătorilor din domeniul sănătății.

Infecția a fost declarată pandemie de OMS la 11.03.2020. SARS-CoV-2 aparține virusurilor respiratorii dobândite în comunitate (CARV), care pot provoca infecții ale tractului respirator superior și inferior. Agentul patogen aparține grupului de coronavirusuri, care poate provoca boli variind de la o răceală normală până la progresia severă a bolii. Legate de virusul SARS-CoV-2 sunt virusurile care provoacă tabloul clinic al SARS (Sindromul Respirator Acut Sever) și MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu) și pentru care a fost demonstrată neurotropia.

Multe rapoarte sugerează o deteriorare a îngrijirii pacienților cu tulburări neurologice din cauza cerințelor speciale ale sistemelor de sănătate în timpul pandemiei. Impactul asupra îngrijirii poate fi văzut direct și indirect prin redistribuirea resurselor în favoarea pacienților cu SARS CoV-2 și măsuri de protecție pentru pacienți și îngrijitori. Acestea afectează acțiunile pacienților non-covid, transportul la spital și asistența de urgență până la reabilitare inclusiv. De aceea, la Profilaxia, unde pacienții se pot prezenta pentru consultații de neurologie în Timișoara, fiecare pacient este tratat cu răbdare și atenție, indiferent de istoricul său medical, astfel încât fiecărei afecțiuni să îi fie acordată atenția corespunzătoare.

 • Encefalopatie ca urmare a infecției cu nou coronavirus

Encefalopatiile sunt destul de frecvente în COVID-19, în special în cazurile severe. Simptomele și evoluția clinică sunt foarte eterogene. Pentru encefalopatiile declanșate de SARS-CoV-2 sunt discutate ca patomecanisme: hipoxie, sepsis, inflamație sistemică severă, insuficiență renală și furtună de citokine.
Biomarkerii găsiți în acest context la pacienții cu COVID-19 sever au fost IL-2, IL-6, IL-7, GCSF, TNF-alfa1. O bază solidă pentru măsuri terapeutice specifice nu există încă.

 • Meningoencefalita în cazul bolnavilor de COVID-19

În cazul simptomelor neurologice centrale nou apărute, în special în cazul tulburărilor de conștiență, deficitelor cognitive acute și crizelor epileptice, este necesar un diagnostic suplimentar cu imagistica cerebrală (IRM), examen EEG și diagnosticul lichidului cefalorahidian. Utilizarea corticosteroizilor în doze mari poate fi încercată dacă simptomele persistă.

 • Risc de COVID-19 sub imunoterapie

Un risc crescut de apariție a bolii COVID-19 sub imunoterapie nu poate fi dedus din rapoartele existente.
Se recomandă continuarea imunoterapiei. Factorii de risc individuali, cum ar fi vârsta pacientului, morbiditatea și prevalența regională a COVID-19, ar trebui luați în considerare pentru a evalua riscul individual al pacientului și, în cazuri individuale, ar trebui evaluate strategii de recuperare, cum ar fi schimbarea terapiei sau prelungirea intervalului. În cazul bolii COVID-19, trebuie luate în considerare aspecte precum activitatea bolii bolii neurologice subiacente, precum și cursul anterior al terapiei, iar terapia imunitară trebuie întreruptă, dacă este necesar.

 • Sindromul Guillain-Barré (polinevrita inflamatorie acută demielinizantă - AIDP)

Sindromul Guillain-Barré (GBS) este o complicație gravă a bolii COVID-19 și poate apărea în câteva zile de la primele simptome respiratorii. Din punct de vedere clinic, sunt posibile simptome ușoare până la tetrapareză severă și afectarea nervului cranian. Diagnosticul LCR este necesar pentru a exclude o etiologie infecțioasă. În cele mai multe cazuri apare o disociere citoalbuminosă.

 • Encefalomielita acută diseminată în COVID-19

Simptomele neurologice multifocale care apar recent sugerează encefalomielita acută diseminată (ADEM), astfel încât trebuie inițiat un diagnostic rapid, inclusiv analiza RMN și CSF. Imagistica RMN cu administrare de agent de contrast este esențială pentru detectarea leziunilor inflamatorii. O secvență complementară sensibilă la hemoragie ajută la detectarea unei componente hemoragice.

 • Accident vascular cerebral în COVID-19

La nivel mondial, numărul pacienților spitalizați pentru accident vascular cerebral a scăzut sub pandemia COVID 19. În pandemie, este important ca toți medicii implicați în îngrijirea accidentului vascular cerebral să mențină cea mai bună calitate posibilă a îngrijirii pentru bolile cerebrovasculare chiar și în condițiile dificile actuale. Accidentele vasculare cerebrale ischemice și, mai rar, hemoragia intracerebrală (ICH) apar la pacienții cu boală COVID-19 și sunt asociate cu un curs mai sever al bolii. Când se tratează pacienții cu COVID-19, este important să se detecteze posibilele complicații cerebrovasculare și să se inițieze imediat procedurile de diagnosticare necesare.

 • Epilepsie în infecțiile cu SARS-CoV-2

Dacă apar convulsii epileptice sau un status epilepticus (SE) la pacienții cu boală COVID-19, ar trebui clarificat dacă este vorba despre o criză pentru prima dată sau de o recurență a epilepsiei cunoscute anterior. Trebuie luate în considerare contraindicațiile și interacțiunile anticonvulsivantelor cu substanțele utilizate pentru boala COVID-19.

 • Tulburări chimiosenzoriale în cazul infecției cu noul coronavirus

Infecția cu SARS-CoV-2 poate duce la tulburări chimiosenzoriale, cu hiposmie și deseori anosmie.
În timpul pandemiei, o tulburare olfactivă care apare brusc (anosmie) în timpul respirației nazale libere este foarte probabil o expresie a unei infecții cu SARS-CoV-2.
Tulburările olfactive pot preceda alte simptome ale bolii și, prin urmare, sunt relevante epidemiologic.
Tulburarea olfactivă din COVID-19 pare a fi în cea mai mare parte temporară. Dacă funcția olfactivă nu revine la normal în 3-4 săptămâni, se recomandă o examinare neurologică și ORL cu diagnostice suplimentare.

Centrul Profilaxia Timisoara

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.