Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Advertorial

Manifestări neurologice ale infecției cu SARS-CoV-2 (P)

GALERIE
clinica neurologica timisoara afectiuni covid
  • clinica neurologica timisoara afectiuni covid
- +

Infecția cu noul sindrom respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2) duce la un tablou clinic necunoscut anterior, care este cunoscut sub numele de COVID-19 (Boala cu virus Corona-2019) și a fost descris pentru prima dată în regiunea Hubei din China. Pandemia SARS-CoV-2 are implicații pentru toate domeniile medicinii. Afectează direct și indirect îngrijirea bolilor neurologice. Infecția cu SARS-CoV-2 poate fi asociată cu o incidență crescută a manifestărilor neurologice, cum ar fi encefalopatia și encefalomielita, accidentul vascular cerebral ischemic și hemoragia intracerebrală, anosmia și bolile neuromusculare.

În octombrie 2020, Societatea Germană de Neurologie (DGN, Deutsche Gesellschaft für Neurologie) a publicat primul ghid privind manifestările neurologice ale noii infecții. Acest ghid oferă îndrumări pentru îngrijirea pacienților cu infecție cu SARS-CoV-2 în ceea ce privește manifestările neurologice, pacienții cu boală neurologică cu și fără infecție cu SARS-CoV-2 și pentru protecția lucrătorilor din domeniul sănătății.

Infecția a fost declarată pandemie de OMS la 11.03.2020. SARS-CoV-2 aparține virusurilor respiratorii dobândite în comunitate (CARV), care pot provoca infecții ale tractului respirator superior și inferior. Agentul patogen aparține grupului de coronavirusuri, care poate provoca boli variind de la o răceală normală până la progresia severă a bolii. Legate de virusul SARS-CoV-2 sunt virusurile care provoacă tabloul clinic al SARS (Sindromul Respirator Acut Sever) și MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu) și pentru care a fost demonstrată neurotropia.

Multe rapoarte sugerează o deteriorare a îngrijirii pacienților cu tulburări neurologice din cauza cerințelor speciale ale sistemelor de sănătate în timpul pandemiei. Impactul asupra îngrijirii poate fi văzut direct și indirect prin redistribuirea resurselor în favoarea pacienților cu SARS CoV-2 și măsuri de protecție pentru pacienți și îngrijitori. Acestea afectează acțiunile pacienților non-covid, transportul la spital și asistența de urgență până la reabilitare inclusiv. De aceea, la Profilaxia, unde pacienții se pot prezenta pentru consultații de neurologie în Timișoara, fiecare pacient este tratat cu răbdare și atenție, indiferent de istoricul său medical, astfel încât fiecărei afecțiuni să îi fie acordată atenția corespunzătoare.

  • Encefalopatie ca urmare a infecției cu nou coronavirus

Encefalopatiile sunt destul de frecvente în COVID-19, în special în cazurile severe. Simptomele și evoluția clinică sunt foarte eterogene. Pentru encefalopatiile declanșate de SARS-CoV-2 sunt discutate ca patomecanisme: hipoxie, sepsis, inflamație sistemică severă, insuficiență renală și furtună de citokine.
Biomarkerii găsiți în acest context la pacienții cu COVID-19 sever au fost IL-2, IL-6, IL-7, GCSF, TNF-alfa1. O bază solidă pentru măsuri terapeutice specifice nu există încă.

  • Meningoencefalita în cazul bolnavilor de COVID-19

În cazul simptomelor neurologice centrale nou apărute, în special în cazul tulburărilor de conștiență, deficitelor cognitive acute și crizelor epileptice, este necesar un diagnostic suplimentar cu imagistica cerebrală (IRM), examen EEG și diagnosticul lichidului cefalorahidian. Utilizarea corticosteroizilor în doze mari poate fi încercată dacă simptomele persistă.

  • Risc de COVID-19 sub imunoterapie

Un risc crescut de apariție a bolii COVID-19 sub imunoterapie nu poate fi dedus din rapoartele existente.
Se recomandă continuarea imunoterapiei. Factorii de risc individuali, cum ar fi vârsta pacientului, morbiditatea și prevalența regională a COVID-19, ar trebui luați în considerare pentru a evalua riscul individual al pacientului și, în cazuri individuale, ar trebui evaluate strategii de recuperare, cum ar fi schimbarea terapiei sau prelungirea intervalului. În cazul bolii COVID-19, trebuie luate în considerare aspecte precum activitatea bolii bolii neurologice subiacente, precum și cursul anterior al terapiei, iar terapia imunitară trebuie întreruptă, dacă este necesar.

  • Sindromul Guillain-Barré (polinevrita inflamatorie acută demielinizantă - AIDP)

Sindromul Guillain-Barré (GBS) este o complicație gravă a bolii COVID-19 și poate apărea în câteva zile de la primele simptome respiratorii. Din punct de vedere clinic, sunt posibile simptome ușoare până la tetrapareză severă și afectarea nervului cranian. Diagnosticul LCR este necesar pentru a exclude o etiologie infecțioasă. În cele mai multe cazuri apare o disociere citoalbuminosă.

  • Encefalomielita acută diseminată în COVID-19

Simptomele neurologice multifocale care apar recent sugerează encefalomielita acută diseminată (ADEM), astfel încât trebuie inițiat un diagnostic rapid, inclusiv analiza RMN și CSF. Imagistica RMN cu administrare de agent de contrast este esențială pentru detectarea leziunilor inflamatorii. O secvență complementară sensibilă la hemoragie ajută la detectarea unei componente hemoragice.

  • Accident vascular cerebral în COVID-19

La nivel mondial, numărul pacienților spitalizați pentru accident vascular cerebral a scăzut sub pandemia COVID 19. În pandemie, este important ca toți medicii implicați în îngrijirea accidentului vascular cerebral să mențină cea mai bună calitate posibilă a îngrijirii pentru bolile cerebrovasculare chiar și în condițiile dificile actuale. Accidentele vasculare cerebrale ischemice și, mai rar, hemoragia intracerebrală (ICH) apar la pacienții cu boală COVID-19 și sunt asociate cu un curs mai sever al bolii. Când se tratează pacienții cu COVID-19, este important să se detecteze posibilele complicații cerebrovasculare și să se inițieze imediat procedurile de diagnosticare necesare.

  • Epilepsie în infecțiile cu SARS-CoV-2

Dacă apar convulsii epileptice sau un status epilepticus (SE) la pacienții cu boală COVID-19, ar trebui clarificat dacă este vorba despre o criză pentru prima dată sau de o recurență a epilepsiei cunoscute anterior. Trebuie luate în considerare contraindicațiile și interacțiunile anticonvulsivantelor cu substanțele utilizate pentru boala COVID-19.

  • Tulburări chimiosenzoriale în cazul infecției cu noul coronavirus

Infecția cu SARS-CoV-2 poate duce la tulburări chimiosenzoriale, cu hiposmie și deseori anosmie.
În timpul pandemiei, o tulburare olfactivă care apare brusc (anosmie) în timpul respirației nazale libere este foarte probabil o expresie a unei infecții cu SARS-CoV-2.
Tulburările olfactive pot preceda alte simptome ale bolii și, prin urmare, sunt relevante epidemiologic.
Tulburarea olfactivă din COVID-19 pare a fi în cea mai mare parte temporară. Dacă funcția olfactivă nu revine la normal în 3-4 săptămâni, se recomandă o examinare neurologică și ORL cu diagnostice suplimentare.

Centrul Profilaxia Timisoara

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri