anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Manifestările organizate de Sfânta Parascheva se aproapie de punctul culminant

GALERIE
coada, Mitropolie, Iasi
 • coada, Mitropolie, Iasi
- +

Primii pelerini au început să vină la Mitropolia Moldovei chiar de ieri, aceştia preferând să se închine la Sfintele Moaşte înainte să înceapă îmbulzeala de sărbători. Agitaţie a fost şi în toate zonele în care se organizează târgurile de toamnă. Comercianţii de pe esplanada Cub, din strada Palat şi din zona Halei Centrale şi-au pregătit tarabele şi şi-au expus mărfurile pentru a-i primi pe clienţi.

 
Sărbătorile vor atinge punctul culminant mâine dimineaţă, atunci când moaştele Sfintei Parascheva vor fi scoase din catedrală şi depuse pe baldachinul de la intrare în Mitropolie. Pelerinii se vor închina şi la moaştele Stântului Simeon de la Muntele Minunat care vor ajunge astăzi la Iaşi de la Mănăstirea Neamţ. De asemenea, lângă racla Sfintei Parascheva va sta şi Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Icoana Prodromiţa va fi adusă la Iaşi din Catedrala Mântuirii Neamului, ceremonia de întâmpinare fiind programată pentru ora 13. „Aducem moaştele acestui Sfânt de la Mănăstirea Neamţ şi nu din străinătate pentru că am dorit să evidenţiem faptul că şi Eparhia Iaşilor are aici moaşte care sunt ale unor sfinţi foarte mari care sunt cunoscuţi pentru minunile lor şi din păcate prea puţini popularizaţi. Va fi adus captul Sfântului Simeon pe care îl avem încă de pe vremea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare“, a declarat părintele Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei. Pelerinii vor fi organizaţi, la fel ca în fiecare an, în culoarul unic de acces, care se va întinde din curtea Mitropoliei, curtea Institutului de Teologie, străzile Cloşca, Petru Movilă, Uzinei, Morilor, Ipsilanti, Sfântul Andrei, Iancu Bacalu şi Splai Bahlui, traseul fiind prelungit faţă de cel de anii trecuţi. Străzile enumerate vor fi închise traficului auto începând de astăzi, de la ora 24, până pe 15 octombrie, la ora 24, funcţie de necesităţi. Fiecare persoană care va sta la rând la Sfântă va primi un Ghid al pelerinului, editat în premieră în acest an de Mitropolie. Acesta va fi sub forma unui ziar şi va cuprinde harta cu traseul culoarului, programul de sărbători, sfaturi utile, precum şi istoricul şi minunile Sfinţilor cinstiţi anul acesta. Materialul alături de iconiţe vor fi distribuite şi în cele două puncte de informare pentru pelerini amenajate în zona Gării şi în faţa Primăriei, precum şi de-a lungul rândului de credincioşi. Oficialii Mitropoliei au pregătit şi celelalte canale media pentru a promova Sărbătorile Iaşului. Toate slujbele oficiate în aceste zile vor putea fi urmărite şi pe site-ul www.doxologia.ro, unde a fost creată o secţiune specială pentru sărbătoarea Sfintei Parascheva. Acestea vor fi transmise online, iar poze şi informaţii din timp real vor apărea inclusiv pe cele două pagini oficiale de Facebook, doxologia şi doxologia.ştiri.
 
Persoanele care vin la Iaşi pentru a se închina la Sfintele Moaşte sunt avertizate să-şi lase obiectele voluminoase sau ieşite din comun acasă. „Facem un apel către pelerini ca momentul de închinare la moaşte să fie pregătit încă de când se află de-a lungul rândului. Se pot ruga, se pot reculege, iar în momentul în care ajung să se închine efectiv să nu zabovească decât pentru câteva secunde, astfel încât un număr cât mai mare de oameni să se poată închina în zilele acestea. Rugămintea este să nu vină cu tot felul de obiecte pe care să le atingă. Se poate atinge o iconiţă, o bucăţică dintr-o batistă. Oricum ei primesc acolo şi vată care a stat pe moaştele Stintei şi busuioc şi iconiţă. Este impropriu şi nu are nimic de evlavie autentică să vii cu tot felul de obiecte pe care să le atingi acolo“, a spus părintele Sturzu.
 
Procesiunea Calea Sfinţilor va fi organizată anul acesta pe un traseu nou faţă de anul trecut. Soborul de preoţi şi credincioşii vor merge în pelerinaj mâine seară, de la ora 19, pe strada I.C. Brătianu până pe Cuza Vodă şi ulterior până la intersecţia cu strada Armeană. Prima oprire va fi făcută la Biserica Sf. Sava şi în continuare se va merge pe strada Costache Negri până la Biserica Trei Ierarhi, destinaţia finală fiind Catedrala Metropolitană. O altă noutate din acest constă constă în amplasamentul pentru liturghia de pe 14 octombrie. Slujba va fi oficiată pe o scenă montată pe bulevardul Ştefan cel Mare, în dreptul altarului Catedralei Metropolitane, având deschiderea spre Teatrul Naţional. În acest fel, credincioşii vor putea asista la slujbă atât din stradă, cât şi din parc. La slujbă sunt aşteptaţi ierarhi din Grecia, Serbia, Bulgaria, premierul Victor Ponta, mai mulţi miniştri şi parlamentari ieşeni. Patriarhul Daniel nu va participa nici în acest an la slujbele de Sfânta Parascheva.
 
Furnicarul de Sărbătorile Iaşulului va mobiliza şi un număr impresionat de forţe de ordine. Jandarmi din Iaşi, Bacău şi Târgu Mureş, alături de poliţişti şi forţe de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă stau pe poziţii pentru a asigura buna desfăşurare a evenimentelor. Peste 1.200 de forţe de ordine, dintre care mai bine de 500 de jandarmi, au fost mobilizate pentru Sfânta Parascheva. Efective vor fi în zona gării, pe străzile din centrul oraşului, dar mai ales în jurul Catedralei Mitropolitane. Poliţiştii vor sta cu ochii pe cerşetori care şi-au făcut de ieri apariţia în faţa Mitropoliei, iar poliţiştii rutieri îi sfătuiesc pe şoferii din Iaşi să circule mai puţin cu maşinile luni, pe 14 octombrie în special pe zona centrală, şi să fie răbdători cu persoanele care vin cu maşinile din alte judeţe. Reprezentanţii Primăriei au anunţat că toate manifestările publice vor fi amânate pentru săptămâna viitoare, iar protestatarii care vor ieşi în stradă vor fi sancţionate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Complicata bandă unică

Radu MEȘNIȚĂ

Complicata bandă unică

Singura bandă de acest fel din Iaşi, lipsită de continuitate pentru că se termină brusc în Podu-Roş, asigură practic o legătură rapidă între două intersecţii aglomerate.

opinii

Scrisoare de protest - Qatar 2022

Briscan ZARA

Scrisoare de protest - Qatar 2022

Campioana mondială nu trebuie în niciun fel aclamată, este suficient că i se înmânează Cupa Mondială, lăsând pierzătorii cu un sentiment negativ de mâhnire neconsolată şi gustul amar al înfrângerii. Jucătorii victorioşi trebuie să se retragă în linişte, afişând posturi umile şi cu figuri neutre pe faţă care să nu sugereze bucurie nemărginită, satisfacţie, împlinire, sentimente care nu-şi au locul într-o lume guvernată de fair play şi de egalitate.

Predicatorul josnic al moralităţii

Cristina DANILOV

Predicatorul josnic al moralităţii

Cu toții ne putem comporta ipocrit în unele situații, dar există o linie importantă între nivelul de ipocrizie socială și tolerabilă și ipocrizia intolerabilă care ne transformă din sfinți în predicatori josnici ai moralității, ideilor și adevărului nostru. Cu cât ne respectăm mai mult propria persoană, cu atât mai mult vom reuși să ne oprim la timp pentru a nu depăși această linie dezamăgindu-ne, cu faptele și cuvintele noastre, nu atât pe noi cât și pe cei alături de care conviețuim.

Glose de Ziua Naţională

Mihai DORIN

Glose de Ziua Naţională

A fost 1 decembrie, ziua împlinirii năzuinţei noastre esenţiale - unirea românilor şi a teritoriilor româneşti cu patria mamă. Aceasta ne spune istoria. Şi sigur istoria nu are cum să ne transmită un mesaj fals sau unul inventat de istorici, aşa cum cred criticaştrii români, care nu pot integra măreţia unei clipe în modul nostru de viaţă mediocru ori în  istoria noastră, care nu ar vesti, vezi Doamne, o izbândă precum cea din anul 1918. 

pulspulspuls

Iată gargara politică: imagine cu partidul care militează cel mai mult pentru drepturile femeilor!

Iată gargara politică: imagine cu partidul care militează cel mai mult pentru drepturile femeilor!

E de râs, dacă nu ar fi de plâns: iată cea mai elocventă şi relevantă imagine ce ilustrează gargara politică în plenitudinea ei, surprinsă de un coleg de presă la Iaşi de ziua naţională a ţării. 

Caricatura zilei

Moș Crăciun, supărat pe Moș Niculae

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.