
Maramureş: Pompierii au protejat 20 de locuinţe, un hotel, o hală de producţie şi o staţie de carburanţi ameninţate de incendiu

Pompierii au protejat 20 de locuinţe, o hală de producţie, un hotel şi o staţie de carburanţi ameninţate de incendiul izbucnit sâmbătă, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Maramureş, Oana Alexa Gonczi.
De asemenea, au fost protejate circa 520 de hectare de teren şi aproximativ 540 de hectare de zonă împădurită.
Pe întreg parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică, pompierii au continuat misiunile de localizare şi stingere a focarelor şi de eliminare a pericolului de propagare şi extindere a incendiului izbucnit pe o păşune, între localităţile Coltău, Arieşu de Pădure şi Lăpuşel.
Conform sursei citate, în zona afectată au rămas pentru asigurare şi supraveghere trei echipaje de stingere cu nouă subofiţeri şi lucrători silvici. Trei echipaje de stingere sunt prezente duminică în zona afectată de incendiu, alături de serviciile voluntare din Satulung, Coltău şi Recea şi de lucrătorii silvici.
„Inspectorul şef al ISU Maramureş, împreună cu personal din cadrul Salvamont, va efectua un tur de recunoaştere pentru identificarea posibilelor focare ascunse care ar mai putea exista. În total au fost afectate circa 550 de hectare de vegetaţie uscată şi zonă împădurită, alături de şase anexe gospodăreşti şi o hală cu diverse materiale combustibile în interior”, a spus Oana Alexa Gonczi.
Incendiul de vegetaţie uscată şi zonă împădurită a fost anunţat sâmbătă, în jurul orei 12,50, în zona a trei localităţi – Coltău, Arieşu de Pădure şi Lăpuşel. Pentru gestionarea eficientă a situaţiei de urgenţă au fost mobilizate 15 echipaje se stingere şi peste 290 de pompieri militari şi a fost crescută capacitatea operaţională nivel IV, sens în care personalul aflat la serviciu a fost suplimentat cu cel aflat în turele libere.
În sprijinul pompierilor maramureşeni au intervenit echipaje de pompieri din judeţele Satu Mare, Bistriţa Năsăud, Cluj, Bihor şi Sălaj. A fost luată măsură de solicitare de sprijin aerian din partea Ministerului Apărării Naţionale, pentru a interveni cu o aeronavă aflată în dotare, în scopul limitării răspândirii focarelor şi în alte zone.
De asemenea, s-a solicitat sprijin din partea a trei operatori economici şi de la serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din localităţile Ardusat, Mireşu Mare, Fărcaşa, Şomcuta Mare, Seini, Satulung, Recea şi Coltău.
Totodată, poliţişti, jandarmi, cadre MApN, lucrători silvici, voluntari maltezi, autorităţi locale şi judeţene, echipaje medicale, aeroclubul teritorial, operator economic privat şi cetăţeni din zonele afectate au luptat alături de pompieri pentru a limita pagubele produse de incendiu.
În cursul zilei de duminică, Salvamont Maramureş a ridicat în aer drona pentru a survola zonele afectate de incendiu, a transmis directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Maramureş, Dan Benga. AGERPRES
Publicitate și alte recomandări video