anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Maraton de transplanturi la Spitalul Parhon din Iași: cinci intervenții în șapte zile

GALERIE
transplant
 • transplant
- +

Performanță deosebită pentru medicii de la Spitalul Clinic "Dr. C. I. Parhon" din Iași. Au fost realizate în decurs de șapte zile cinci transplanturi de rinichi, un număr remarcabil de intervenții chirurgicale. În total, în primele trei luni și jumătate ale acestui an, au fost realizate 20 de transplanturi în condițiile în care în 2021 s-au făcut, pe toată durata anului, 32 de intervenții în total.

"Sunt cinci pacienți în șapte zile transplantați, patru de la donatori cadaverici, în urma prelevărilor de organe făcute la Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Unul dintre primitori este din Galați, are 51 de ani, făcea dializă de 3 ani de zile la Galați, este cunoscut cu diabet zaharat de tip 1. Aceasta este o boală care se poate complica cu nefropatie diabetică și este principala cauză care duce la insuficiență renală", a declarat conf.dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al instituției medicale.

Pacienții sunt din toată zona Moldovei: Botoșani, Iași, Bacău și Galați. Un alt pacient este din Bacău, are 23 de ani, făcea dializă de 2 ani de zile și a fost diagnosticat cu glomerulonefrită cronică.

A fost și un transplant de la donator viu, o mamă care i-a oferit fiului unul dintre rinichii săi. Primitorii celelorlalte două organe au fost doi pacienți de 30 și 54 de ani.

"Mulțumim familiilor care au înțeles importanța actului de donare și care, prin gestul lor, au modificat major viața pacienților de pe lista de așteptare. Le mulțumim colegilor care s-au mobilizat și au reușit să facă acest maraton de intervenții chirurgicale în șapte zile, participând atât la partea de intervenție propriu-zisă de transplantare, cât și de recoltare, fiind o activitate care a implicat toate departamentele spitalului", a mai precizat conf.dr. Ionuț Nistor.

Sunt 350 de pacienți operați de la debutul activității centrului de transplant la Spitalul "Dr. C.I. Parhon" din Iași, iar în total medicii țin sub observație 715 pacienți care au trecut prin operații similare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.