Ciolacu, la Iași: Nu sunt excluse împrumuturi pentru finanțarea A8, pe A7 dăm în circulație 147 km anul acesta

vineri, 17 mai 2024, 11:11
3 MIN
 Ciolacu, la Iași: Nu sunt excluse împrumuturi pentru finanțarea A8, pe A7 dăm în circulație 147 km anul acesta

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a catalogat drept „o declarație neinspirată” afirmația recentă a acestuia cu referire la moldoveni. Aflat la Iași pentru o vizită guvernamentală, dar și cu caracter politic, el a menționat că nu ar fi trebuit să facă acea „glumă” din poziția de prim-ministru.

Ciolacu a vorbit și despre autostrăzi: pe A7 ar urma să fie dați în circulație aproape 150 km până la finalul anului, iar la A8 sunt analizate potențiale surse de finanțare, nefiind excluse împrumuturile. În legătură cu ideea unui parteneriat public-privat, Ciolacu a evitat un răspuns tranșant.
„Știți că eu am mai vândut și Ardealul. Cred a fost unul dintre momentele cele mai dificile ale mele ca om politic când am vândut Ardealul și s-a dovedit a fi o minciună. Nu are rost să intru în detaliile glumelor pe care le facem cu toții. Nu cred că dvs. nu ați spus vreodată bancuri cu ardeleni, olteni, face parte din spiritul românesc. Cu adevărat, ce regret, este că din funcția de prim-ministru nu ar fi trebuit să fac acest lucru și a fost interpretat. Dar, diferența între ce facem efectiv și o glumă nepotrivită e una foarte mare. Niciodată, dar niciodată de la Revoluție încoace, un guvern nu a direcționat mai multe fonduri pentru o zonă de dezvoltare cum face acest guvern”, a comentat premierul Marcel Ciolacu, răspunzând la întrebările ziariștilor pe temă.

El a continuat enumerând o serie de proiecte implementate în prezent în zona de nord-est a țării, precum Spitalul Regional de Urgență sau lucrările la autostrada A7. Premierul a susținut că este „un plan integrat pentru întreaga Moldovă”, care să readucă români în țară.
„Moldova a fost văduvită de investiții majore și de un plan de dezvoltare coerent. Și parcă a trebuit să fie un război în zonă, în Ucraina, total incorect, ca să ne trezim la realitate, să ne uităm pe statistici, să vedem cât de multă lume a plecat din Suceava, și din Botoșani, și din Iași, și din Bacău, și din Buzău – cred că doar din Râmnicu Sărat sunt plecați vreo 11.000 de români. De ce? Pentru că nu am avut dezvoltată infrastructura. Normal că nu se dezvoltă afaceri pentru că cresc costurile, dacă nu ai acces la o infrastructură performantă. Mai mult, e foarte greu să lămurești românii să revină în țară cât timp nu ai servicii publice de nivel european”, a mai spus Marcel Ciolacu.


Ciolacu: Pentru autostrada A8 se analizează surse de finanțare

Întrebat despre autostrada A8, cu referire la unele declarații recente ale unor oficiali de la București, conform cărora unele porțiuni ar trebui realizate prin parteneriat public-privat, Marcel Ciolacu a evitat un răspuns tranșant cu privire la revenirea la o astfel de soluție contestată de asociațiile care militează pentru construirea de autostrăzi. El a precizat că, în această perioadă, sunt făcute analize cu privire la modul în care vor fi asigurate sursele de finanțare și a subliniat că pot fi făcute „inclusiv împrumuturi”. Despre A7, Ciolacu a spus că, anul acesta, ar urma să fie dați în circulație aproape 150 km.


„Sunt loturi acum licitate pe PNRR, am toată situația trimisă, e o porțiune care va fi de 6,5 miliarde euro. Încerc cu domnul Grindeanu, să vedem pe acest exercițiu financiar pe care l-am început, să vedem cât mai putem prinde, se pot face, totuși, și împrumuturi… Spitalul regional are parte din PNRR, din fonduri europene, dar are și componentă BERD (BEI, n.r.). Cu cât prindem componente din fonduri europene, pe urmă putem veni cu împrumuturi pe BERD. Nu închidem cercul, și aici aveți dreptate perfectă. E evident că A8 este în direcția corectă și, anul acesta, vom finaliza 147,8 km care vor fi dați în circulație, așa am gândit și cu constructorul, și cu domnul Grindeanu, să-i dăm în circulație. Nu se închide cercul fără A7, A8 și, nu în ultimul rând, trebuie închis și A13 între Bacău și Brașov”, a comentat premierul.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii