Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Marcel Ciolacu: Nu am spus niciodată că vom mări pensiile în două tranşe

GALERIE
Marcel_Ciolacu
  • Marcel_Ciolacu
- +

Marcel Ciolacu a precizat că a fost convenit în coaliţie că va fi mărit salariul minim la 3.000 lei, iar pensiile vor fi majorate cu minim 10%. Liderul PSD a reiterat că a cerut Ministerului Muncii şi Ministerului de Finanţe o analiză a veniturilor pe familie, pentru a vedea situaţia punctual şi a dezminţit faptul că ar fi afirmat că majorarea pensiilor va fi făcută în două tranşe. „Noi avem două legi. Avem una care ne spune că trebuie să indexăm pensiile, dar cu nu indicele de inflaţie a anului în curs, pentru că nu se poate legal. Noi avem 5,2 o inflaţie medie pe anul trecut. Şi mai avem o lege cu mărirea pensiilor cu 40%. În acest moment, dacă mărim cu 11,9% ajungem la acel procent de 40%”, a mai explicat el.

„Nu, nu am spus acest lucru. Noi avem două legi. Avem una care ne spune că trebuie să indexăm pensiile, dar cu nu indicele de inflaţie a anului în curs, pentru că nu se poate legal. Noi avem 5,2 o inflaţie medie pe anul trecut. Şi mai avem o lege cu mărirea pensiilor cu 40%. În acest moment, dacă mărim cu 11,9% ajungem la acel procent de 40%. Cu toţii am convenit că va fi o mărire şi nu va fi mai mică de 10%. Cu toţii am hotărât mărirea salariului minim la 3.000 lei. Există mai multe abordări, dar eu aş respecta legea cu indicele de inflaţie. Nu trăim numai anul acesta şi să vedem cât ne mai rămâne din cei 11,9% ca să îi putem acoperi.Propunerea bugetară va fi cu bugetul pe anul următor. Normal că va fi de la 1 ianuarie. Sunt două legi în România în acest moment care trebuie puse în aplicare, una cu indicele de inflaţie de 5,2% şi una în care să avem o creştere de 11,9%. Nu se măresc în 2 tranşe. Totul va fi de la 1 ianuarie prins în buget. E un efort bugetar de 11 miliarde lei. Am cerut Ministerului Muncii şi Ministerului de Finanţe să vină cu venituri pe familie ca să vedem punctual la cei care au nevoie. Toate aceste discuţii vor fi odată cu construirea bugetului pe anul viitor, care nu va mai fi prezentat cum a fost făcut timp de 32 de ani. Este prima oară când va fi un buget prezentat pe program şi proiect”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat luni la Parlament dacă vor fi crescute pensiile în două tranşe.

„Au fost excepţiile pentru PNRR”

Chestionat dacă va rămâne valabilă şi anul viitor măsura îngheţării veniturilor angajaţilor la stat, pentru a face economie la buget, liderul PSD a răspuns: „Haideţi să vedem. În ceea ce priveşte angajările în sistemul bugetar, eu unul susţin categoric că trebuie stopate”.

„Au fost excepţiile pentru PNRR. Cred că recomandarea mea era că ar fi fost mai bine să redirecţionăm anumiţi angajaţi acolo unde era nevoie. Haideţi să vedem şi să hotărâm în coaliţie. Am hotătârt până acum o creştere a salariului minim la 3.000 lei şi a pensiilor cu minim 10%”, a adăugat Ciolacu. 

“Trebuie să luptăm cu inflaţia”

Chestionat dacă va fi păstrată pe viitor măsura reducerii cu 50 bani pe litru a carburanţilor, la alimentarea la pompă, preşedintele social-democraţilor a replicat: „Ştiu că e până la 1 ianuarie. Haideţi să vedem”.

„Toate aceste lucruri le discutăm în construirea bugetului pe anul viitor. Există o singură recomandare. Trebuie să luptăm cu inflaţia. O astfel de măsură duce la reducerea inflaţiei şi atunci rămânem în această zonă. Văd că la carburanţi s-au cam reglat lucrurile. Am văzut că şi la gaze au început să se regleze. Actualul Guvern nu a venit cu indicele de inflaţie la accize. Dacă am fi făcut asta ar fi crescut preţurile la carburanţi cu 16%. Vom vedea şi vom găsi măsurile cele mai bune”, a conchis Marcel Ciolacu.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri