Secretul „Puiului galben”: producătorii ieșeni explică pas cu pas metoda. „Nu e nimic nesănătos”. Ce spun autorităţile sanitare locale?
Scandalul “Puiului vopsit” a stârnit un val de reactii critice din partea marilor (...)
citeste totvineri, 29.03.2024
Nu exista masa de Sarbatori fara Cozonac. O zic si studiile, care confirma ca romanii consuma in perioada Craciunului si a Anului Nou peste 7,3 milioane de cozonaci, adica de circa zece ori mai multi cozonaci decat intr-o luna obisnuita, relatează foodstory.ro.
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a realizat un studiu pe 31 de etichete de cozonac din comert, iar concluziile sunt ingrijoratoare: “Niciunul din produsele analizate nu respecta reteta traditionala a cozonacului, si anume faina tip 000, lapte dulce, zahar, oua, unt, umplutura de diferite tipuri.
De parca n-ar fi de ajuns, continutul de cacao variaza intre 0,5% si 2%, iar la 65% dintre produsele analizate nu se mentioneaza tipul de faina de grau folosita la fabricarea cozonacului.
In schimb, cozonacii abunda in multe alte ingrediente, atat de traditionale incat... nici nu le putem pronunta numele, daramite sa intelegem ce reprezinta: spartura de soia, srot de soia, faina de soia degresata, amidon din porumb, ou praf, pudra de albus de ou, fibre de cartofi, zer praf, otet din vin, faina de orz, lapte praf, gluten din grau, ulei de palmier, ulei de rapita, enzime, drojdie comprimata, faina de porumb, gris de grau, pudra de zer, conservanti, coloranti, agenti de ingrosare, agenti de umezire, emulsifianti, corectori de aciditate, stabilizatori.
Ce reprezinta acest lung sir de ingrediente? Ne explica autorii studiului: “In compozitia cozonacului industrial exista ingrediente care au denaturat reteta acestui produs, cum ar fi: srot de soia, spartura de soia, faina de soia degresata, otet din vin, fibre de cartofi, faina de porumb, amidon de porumb etc, la care se adauga coloranti, conservanti si indulcitori artificiali”, spune Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.
In total, expertii au identificat nu mai putin de 30 de aditivi in cele 31 de produse analizate. Unele dintre ele au si 15 aditivi in compozitie.
77% dintre acesti cozonaci contin arome sintetice, printre care E133 (albastru briliant, un colorant albastru care poate provoca alergii la persoanele cu astm moderat), E200 (acid sorbic, un conservant obtinut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten, care poate produce reactii alergice la nivelul pielii si tulburari respiratorii), E 200 (conservant ce provoaca reactii alergice la nivelul pielii, tulburari respiratorii).
In cantitati mai mici, ce-i drept, dar nu nesemnificative, cercetatorii au identificat si indulcitori artificiali foarte puternici E952 (ciclamat de sodiu cu o putere de indulcire de 30 de ori mai mare decat zaharul, interzis in SUA), zaharina sau E950 (acesulfam de potasiu, indulcitor artificial care provoaca reactii alergice, migrene, greata, voma, palpitatii cardiace, pierderea memoriei si oboseala).
Nota: Studiul privind calitatea cozonacului face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Hrana sanatoasa – o investitie pe termen lung in sanatatea noastra”. Poti vedea aici rezultatele detaliate ale studiului.
Cuvinte cheie: + cozonaci comert, urme de cacao, aditivi periculosi
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
IMAGINEA ZILEI: fața occidentală a aeroportului Iași după ce s-a deschis marelui public
4,25 milioane de dolari pentru cel mai scump medicament din lume
Bulevardul Socola, închis pe jumătate. Pe unde au fost deviate autobuzele
VIDEO PRIMELE IMAGINI cu craterul format de prăbușirea dronei, la 8 km de Brăila
Prognoză meteo pentru luna aprilie: Temperaturi peste cele normale. În ce zone sunt anunțate ploi
Ciucă se gândește la o confruntare cu Ciolacu la alegerile prezidențiale
Miroslava – comuna cea mai mare și cea mai bogată din regiune. Încotro? (P)
Gamificarea: o aventură magică la școala primară Lorelay! (P)
Este videochatul o nouă cale către independența financiară a fetelor? (P)
Dealer de droguri cu sute de comenzi, iertat de judecători: „A făcut progrese în plan spiritual”
Lovitură în Podu Roş: trei tineri au jefuit maşina de îngheţată. O greşeală minora a şoferului
Temperaturi de vară la început de aprilie. 28 de grade Celsius la Iași
Grindeanu: Contractul pentru încă un lot din secţiunea montana a A8 intră în licitaţie
Premierul anunţă că “nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend”
O capsulă cu senzori ar putea fi o alternativă la endoscopie
Ce pot indica modificările patologice ale examenului de urină? (P)
Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat
Pavel LUCESCUCine profită de madam Şoşoacă |
Alexandru CĂLINESCUDistrugerea statuilor |
pr. Constantin STURZUDe ce este atât de aspru Postul Mare? |
Codrin Liviu CUȚITARURoboţi |
Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă? |