FOTO A început ”festivalul” magnoliilor de la Primărie și CJ. Frumoșii copaci atrag toate privirile
În Iasi, cea mai cunoscuta este cea din fata Palatului Roznovanu. Zeci de persoane trec (...)
citeste totmiercuri, 22.03.2023
Temperaturile scăzute şi precipitaţiile înregistrate în ultima perioadă, colectivitatea sau lipsa efectuării vaccinurilor îi fac pe copii să devină vulnerabili în faţa infecţiilor respiratorii.
Tusea, febra sau durerile de cap se instalează, iar mulţi părinţi aleg antibioticele ca fiind cea mai bună metodă de tratament, cu gândul că simptomenele virozei vor trece mai curând. Medicii spun însă că această metodă de combatere nu este deloc eficientă, iar de multe ori duce chiar la agravarea bolii sau apariţia diverselor complicaţii.
„O viroză, dacă este tratată necorespunzător, pe de o parte, se poate agrava, şi nu ştii apoi despre ce e vorba, iar pe de altă parte, pot să apară complicaţii chiar ale acestor antibiotice, mai ales dacă sunt administrate pe cale orală. Apar tulburări gastrointestinale, apare diareea, ce duce la deshidratare, deci lucrurile se agravează“, a explicat prof. dr. Evelina Moraru, medic primar alergolog.
Medicii mai spun că, la noi, consumul de antibiotice este mai mare pentru că se practică foarte mult automedicaţia. „Multe mame cred că antibioticul este cel care tratează principalele simptome, iar aici vorbim de febră, tuse, stare de rău. Or antibioticele nu tratează virozele. Dimpotrivă, ele pot să ducă la selectarea unor microbi rezistenţi, care duc la noi îmbolnăviri. Iar o viroză respiratorie în general durează, şi atunci este nevoie de răbdare“, a adăugat dr. Moraru.
Cea mai potrivită metodă de combatere a unui viroze respiratorii, în cazul în care copilul o contactează, este în primă fază administrarea de antitermice. Ele ajută la scăderea febrei şi la ameliorarea stării de sănătate. Din cauza febrei şi medicaţiei antitermice, copilul va transpira şi se va deshidrata. El trebuie schimbat cu îmbrăcăminte uscată şi hidratat cu ceaiuri calde cu lămâie şi vitamina C, pentru a se compensa pierderile de lichide. Apoi este recomandată efectuarea unui consult medical, mai ales că fiecare viroză are particularităţile ei şi pot determina eventuale pneumonii sau otite, lucruri ce trebuie tratate în cel mai scurt timp.
Cuvinte cheie: + viroze, antibiotice, tratament raceala, antitermice
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.