Mare sărbătoare la ortodocși. Se prăznuieste Sfântul Dimitrie, izvorâtorul de mir
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 06.12.2020

Mare sărbătoare la ortodocși. Se prăznuieste Sfântul Dimitrie, izvorâtorul de mir

GALERIE
sfantul-mare-mucenic-dimitrie
  • sfantul-mare-mucenic-dimitrie
- +

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este ocrotitorul vestitului oraş Tesalonic și este prăznuit pe data de 26 octombrie.

S-a zămislit şi a fost născut în urma multor rugăciuni făcute de către părinţii săi, aceştia multă vreme fiind sterpi. Îndată după naştere, a fost botezat de către ei în taină, de frica cruntelor persecuţii îndreptate pe atunci împotriva creştinilor, într-o cameră ascunsă din palatul lor. Părinţii săi, creştini tăinuiţi, aveau două icoane mari, una cu Mântuitorul Hristos şi alta cu Sfânta Sa Maică.

Când abia împlinise douăzeci de ani, murindu-i bunii săi părinţi, a fost ales în locul tatălui său ca guvernator al marii cetăţi TesaIonic şi ai întregului ţinut al Iliriei.

Împăratul Maximian a fost un sângeros persecutor al creştinilor. El însă îl iubea şi-l preţuia pe tânărul Dimitrie, pentru înţelepciunea, curajul, vitejia şi elocinţa sa, fără să ştie că era creştin. O dată ce l-a înălţat şi l-a instalat ca guvernator (voievod sau proconsul) al Tesalonicului, i-a cerut depistarea, prinderea şi executarea tuturor creştinilor din latura de răsărit a imperiului. Guvernatorul Dimitrie nu a dat însă ascultare criminalei dispoziţii a împăratului. A făcut chiar împotrivă: a început să predice despre Hristos şi despre Evanghelia Sa, ziua şi noaptea, convertind mulţime păgâni la credinţa creştină. Iar pe creştini, în loc să-i prindă şi să-i persecute, îi ajuta şi-i ocrotea.

Aflând împăratul despre aceste fapte şi că tânărul dregător era creştin, a dat ordin să fie arestat şi la aruncat în închisoare, spre a fi judecat şi condamnat. Ulterior a poruncit ca Sfântul Mucenic Dimitrie să fie străpuns cu suliţele de către ostaşi.

Trupul său a fost găsit neputrezit, izvorâtor de mir vindecător, care până astăzi vindecă mai ales bolile socotite incurabile. El a devenit protectorul oraşului Tesalonic, unde se află până astăzi moaştele sale, şi al mai multor oraşe din Europa.

Aflați amănunte de pe crestinortodox.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Oaze de stabilitate

Nicolae GRECU

Oaze de stabilitate

Echipele româneşti n-au nevoie de antrenori din divizia a enşpea spaniolă sau de expiraţi din alte vremuri pentru a reuşi.

Filmuletul zilei

opinii

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Eugen MUNTEANU

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Întrerup seria foiletoanelor despre începuturile tradiţiei biblice româneşti, împins de durere şi indignare faţă de comportamentul incalificabil al cetăţeanului Teodosie Petrescu, Arhiepiscop de Tomis şi membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Pacient al spitalului numit „lume”

pr. Constantin STURZU

Pacient al spitalului numit „lume”

Căutând să pun în ordine textele scrise de-a lungul timpului, texte pe care le grupez în viitoare volume tematice, am dat peste un interviu acordat acum patru ani lui Gabriel Andronache - unul dintre cei mai talentaţi scriitori pe care-i cunosc. Întrucât unele dintre gândurile mele de atunci sunt de cea mai strictă actualitate, le reiau şi în rubrica mea săptămânală, cu o minimă adaptare şi cu intertitluri în loc de întrebări. Sunt patru teme diferite, însă au un acelaşi subiect: omul şi dorul său de Cerul văzut printr-o fereastră de „spital”.

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

Alex VASILIU

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

În preajma zilei naţionale a României, când se mai discută despre patriotism, trebuie evocată personalitatea dirijorului, profesorului, organizatorului de instituţii şi evenimente muzicale Antonin Ciolan. Mai ales astăzi, când s-au adunat exact cinci decenii de la dispariţia sa.

pulspulspuls

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce făcea premarele Mihai Chirica după prezentările PNRR şi a traseelor de autostradă din zona Moldovei de către liderii şi miniştrii PNL, stimaţi telespectatori? 

Caricatura zilei

Declarație vot

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.