anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Marea Britanie a suferit cea mai mare cădere a economiei din Europa din cauza pandemiei

GALERIE
Marea Britanie
  • Marea Britanie
- +

Marea Britanie, lovită de criza coronavirusului, a suferit în trimestrul doi o cădere economică record de 20,4% şi, în primele şase luni ale anului, cea mai gravă recesiune înregistrată vreodată, scrie AFP.

Regatul înregistrează astfel cea mai proastă performanţă din Europa în trimestrul doi, în faţa Spaniei (-18,5%) şi a Franţei (-13,8%). Potrivit datelor Biroului naţional pentru statistici, este vorba de prima recesiune tehnică - respectiv două semestre consecutive de cădere a PIB-ului - din 2009, în perioada crizei financiare. Esenţialul contracţiei, care a început să fie resimţită în martie, a avut loc în aprilie, o lună întreagă de carantină, când producţia s-a prăbuşit cu 20%.

În mai, pe fondul reluării activităţii în construcţii şi în sectorul manufacturieri, PIB-ul a crescut cu 2,4%, la care se adaugă accelerarea din iunie (+8,7%) generată în special de redeschiderea comerţului. Regatul, care a impus mai târziu carantina decât alte ţări europene, a înregistrat cel mai mare număr de decese din Europa, ceea ce a determinat guvernului Boris Johnson să opteze pentru o redeschidere lentă a economiei.

Pe lângă durata carantinei, amploarea şocului economic în Marea Britanie este legată şi de dependenţa puternică de servicii şi consum, care s-au prăbuşit în perioada carantinei. Închiderea şcolilor a determinat de asemenea mulţi părinţi să renunţe la muncă pentru a se ocupa de copii. "Pe bază trimestrială, este o cădere mai brutală decât în perioada Marii Depresiuni sau a celui de-al Doilea Război Mondial, dar această recesiune ar trebui să dureze mai puţin timp", notează Josie Dent, economist la think-tank-ul CEBR.

Recesiunea provoacă deja grave probleme sociale, cu o scădere de 730.000 a numărului persoanelor angajate între martie şi iulie, iar rata şomajului este aşteptată să crească în continuare. Cu atât mai mult sub ameninţarea unui Brexit fără acord care paralizează deciziile de investiţii. "Drept urmare, relansarea britanică va fi fără îndoială mai lentă decât cea din Statele Unite şi din zona euro", anticipează Capital Economics, care se aşteaptă la noi măsuri de relaxare cantitativă din partea Băncii Angliei. Pentru ansamblul anului 2020, Banca Angliei se aşteaptă la o scădere de 9,5% a PIB-ului şi prevede că economia va reveni la nivelul dinaintea pandemiei doar în 2022.

SURSA: hotnews.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Se mai câştigă voturi în România cu majorări fictive de pensii?

Cosmin PAȘCA

Se mai câştigă voturi în România cu majorări fictive de pensii?

Din 2012 încoace, neîntrerupt (inclusiv în timpul Guvernului Cioloş) PSD- PRO România, UDMR şi ALDE au controlat jocul legislativ. Se apropie sfârşitul, iar această majorităte toxică a ales să-şi facă ieşirea din scenă cu un foc de artificii de povestit nepoţilor. Lăsat nesupravegheat, „focul” va părjoli o ţară, dar asta a fost ultima lor grijă.

Filmuletul zilei

opinii

Folcloristică

Codrin Liviu CUȚITARU

Folcloristică

„Tremurând, un băietan s-a ridicat şi a spus, în încuviinţarea îngrozită a întregului amfiteatru, că nu făcuseră altceva decât să scrie ce învăţaseră din notiţele Pravoslavinei, ea fiind singura care le avea integral... În aritmie cardiacă, privind-o feroce pe Ţăcănel, am reuşit să îngaim o singură întrebare - Şi cu calul, cu calul cum e? Cu ochi de căprioară rănită, studenta a sărit în picioare şi a nechezat solemn - Mihahaha!”

Despre Iaşi (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre Iaşi (II)

În ciuda faptului că Iaşul a recuperat mult din deficitul de modernitate în raport cu oraşele Timişoara şi Cluj, au existat în aceste evoluţii şi numeroase sincope. 

Incremenirea în ignoranţă

Bogdan ILIESCU

Incremenirea în ignoranţă

sau Eşecul revoluţiei ştiinţifice

pulspulspuls

Peni Hill l-a adus iar la notar pe unchiul Vasile. De data asta nu cu case, ci cu mălai

PULS

Peni Hill l-a adus iar la notar pe unchiul Vasile. De data asta nu cu case, ci cu mălai

Noi veşti de pe vechiul front electoral, stimaţi telespectatori, acum la spartul târgului, cu trei zile înainte de alegeri. O păsărică ce îşi are cuibuleţul chiar sub streaşina unui vestit notar din târg ne-a ciripit zilele trecute că, într-o zi de dimineaţă, aşa mai pe răcoare, cine credeţi că a călcat pragul stabilimentului?

Caricatura zilei

Șoric

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.