Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Eveniment (P)

Marea Lojă Națională din România organizează ciclul de conferințe și dezbateri „Viitorul României”

GALERIE
viitorul_romaniei
  • viitorul_romaniei
- +

Marea Loja Nationala din Romania, organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, in colaborare cu principalele institutii ale statului roman, organizeaza ciclul de conferinte si dezbateri „Viitorul Romaniei”, in care se vor aborda teme importante si de actualitate pentru societatea romaneasca.

Temele propuse dezbaterilor publice sunt:

1.    Importanta preluarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului UE. De la 1 ianuarie 2019, Romania preia, pentru prima oara de la momentul aderarii la UE, Presedintia Consiliului UE. O premiera care ofera oportunitatea unei proiectii nationale privind viitorul UE, dar si responsabilitati privind complicata situatie a UE, generata de Brexit, alegerile europarlamentare si negocierile privind Cadrul Financiar Multi-anual;

2.    Promovarea capitalului si business-ului. Oamenii de afaceri romani, firmele romanesti reprezinta coloana vertebrala a economiei romanesti. Oportunitatile generate de integrarea in UE si patrunderea pe pietele occidentale implica, totodata, o atentie sporita privind situatia capitalului si mediului de afaceri romanesc;

3.    Exodul de inteligenta, problema majora a Romaniei. Tara noastra este printre cele mai afectate de fluxul de emigratie. Milioane de romani au plecat, in ultimii 15 ani, pentru a studia sau munci in special in alte tari europene. Cat de grava este situatia si care sunt solutiile pentru a gestiona aceasta provocare majora, pe fondul scaderii natalitatii si a imbatranirii populatiei? Cum pot fi convinsi sa se intoarca acasa romanii plecati?

4.    Locul si Rolul elitelor in conducerea statelor democratice. Societatile moderne sunt rodul unor viziuni generate de elitele acestora. Care sunt formele de implicare in societate a elitelor? Cum pot fi acestea recunoscute si in ce formula optima isi pot asuma rol activ in leadership-ul national?

5.    Intelligence-ul -  rol si necesitate in societatea moderna. Un stat puternic este protejat de structuri de intelligence eficiente si respectate, atat in tara, cat si in afara acesteia. Care este cadrul de functionare si cum pot fi imbunatatite conditiile de eficienta a acestora? Ce modele poate analiza Romania in acest context, in randul aliatilor sai din structuri similare ale statelor NATO si UE?

6.    Importanta invatamantului dual profesional in dezvoltarea Romaniei moderne. Dezvoltarea economica si trendul investitiilor genereaza pentru Romania nevoia unor centre de invatamant dual profesional conectate la realitatile si dinamica acestor procese. Care sunt exemplele de bune practici existente la nivel national si cum pot fi preluate astfel de repere functionale in alte state membre UE?

Printre participantii invitati la dezbateri se vor numara personalitati din mediul academic, universitar, cultural, bancar, diplomatic si politic. Prin acest ciclu de conferinte, societatea civila va putea contribui la clarificarea aspectelor insuficient explicate, intr-o perioada care genereaza nevoia de a contura o viziune unitara si coerenta privind dezvoltarea Romaniei.

Tematicile alese reprezinta repere ale interesului manifestat de mass-media si publicul larg, dar si resurse de dezvoltare pentru viitorul tarii noastre. Urmarind nevoia de normalitate si viziune strategica in abordarea unor astfel de repere, initiativa isi propune sa reuneasca lideri de opinie si exponenti ai zonelor de expertiza vizate, astfel incat proiectia rezultata sa ofere atat oportunitatea unei dezbateri reale pe teme concrete, dar si solutii pentru evitarea unor confuzii sau distorsionari ale situatiei reale ori ale solutiilor de care Romania are nevoie in aceasta perioada.

La Iasi, in luna februarie, conferintele se vor desfasura in Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, dupa urmatorul program:

15.02.2019  Intelligence-ul – rol și necesitate în societatea modernă
28.02.2019  Importanța învățământului dual profesional în dezvoltarea României moderne

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri