Marea majoritate a angajaţilor cred că munca la birou rămâne în continuare importantă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 30.07.2021

Marea majoritate a angajaţilor cred că munca la birou rămâne în continuare importantă

GALERIE
munca la birou
  • munca la birou
- +

Un sondaj realizat de către Genesis Property arată că 88% dintre angajaţi cred că biroul va exista şi în viitor, cei mai mulţi aşteptându-se însă la o transformare a spaţiului în care lucrau înainte.

După un an şi jumătate de lucru în cea mai mare parte de la distanţă sau în sistem hibrid, angajaţii români spun că biroul va avea un rol important în viaţa lor şi după ce va trece pandemia, arată un sondaj desfăşurat în perioada februarie-martie 2021 de către Genesis Property, la care au participat 1.183 de angajaţi din toată ţara. Aproape 88% dintre ei cred că biroul va exista şi în viitor, cei mai mulţi aşteptându-se însă la o transformare a spaţiului în care lucrau înainte. Doar 12% afirmă că birourile viitorului vor reprezenta orice loc în afara casei în care vor putea lucra.

Cine se extinde în Iaşi

Stocul de birouri la nivelul Iaşului ajunge la momentul actual la aproape 285.000 mp, din care 220.000 mp reprezintă stocul de birouri de clasa A +, A, B + şi B, potrivit datelor din PIN Map Iaşi, harta birourilor moderne din Iaşi. Înainte de pandemie se estima că stocul pe plan local va creşte până la 500.000 mp de birouri, iar asta până în anul 2025. Ediţia din 2020 a hărţii, cea mai recentă, cuprinde 120 de clădiri existente plus alte circa 17 care erau, pe atunci, în stadiul de construcţie sau de proiect. Deşi majoritatea angajaţilor încă mai lucrează de acasă sau în sistem hibrid în prezent, criza de sănătate publică nu a împiedicat marile companii ale lumii să caute noi pieţe pe care să îşi extindă operaţiunile chiar şi în contextul Covid-19, Iaşul rămânând o destinaţie atractivă în acest sens. Visma Software, Ariadnext, Epam sunt câteva dintre companiile de IT care şi-au deschis birouri în Iaşi în ultimele 6 luni, iar gigantul american Amazon a anunţat în luna martie 2021 că va mai deschide încă două birouri în Iaşi până la sfârşitul anului.

„Nu le impunem, dar îi încurajăm”

Coroborat cu datele sondajului, unde peste 60% dintre respondenţi afirmă că e important să existe în continuare spaţii dedicate pentru birouri, chiar dacă modelul de lucru se transformă şi biroul devine mai degrabă un spaţiu multifuncţional unde să lucreze, dar şi să interacţioneze cu echipa şi să se relaxeze, iar aproape 34% se aşteaptă ca în viitor birourile să urmeze un model mai apropiat de cel de coworking, conceput tocmai pentru a susţine interacţiunea dintre oameni şi activităţile creative, nu este exclus să asistăm cât de curând la o animare a clădirilor de birouri din Iaşi.

Dorin Cristea, cofondator al companiei ieşene de IT RomSoft, se aşteaptă ca până la sfârşitul acestui an lucrurile să revină la normal. Compania are închiriată în Iaşi o clădire de circa 1.500 de mp, unde lucrează aproximativ 120 de oameni. „Consider că angajaţii, mulţi dintre ei, se vor întoarce la serviciu, adică la lucrul de la birou spre sfârşitul anului. În cazul nostru, nu le impunem, dar îi încurajăm să revină la birou, să lucreze de aici. Acum vin puţini, însă lăsăm lucrurile să decurgă normal. Dar, din punctul meu de vedere, altfel vor sta lucrurile în aproximativ 5-6 luni, mai ales că avem în pregătire proiecte foarte mari, cererea pentru serviciile noastre fiind foarte mare, fapt pentru care intenţionăm să ne mărim şi echipa pe parcurs”, a declarat Dorin Cristea pentru „Ziarul de Iaşi”. 

Cititi si: Visma Software, compania scandinavă de IT, îşi deschide un centru şi la Iaşi

Cititi si: A fost lansată a doua ediţie a hărţii birourilor moderne din Iaşi

Cititi si: O importantă companie franceză din domeniul IT îşi deschide un centru în Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

În căutarea Secretarului General

Lucian DÎRDALA

În căutarea Secretarului General

În ceea ce priveşte dimensiunea geografică şi politică, ideea unui secretar general venit din Est pare, şi ea, atractivă. Pe fondul relaţiilor tensionate cu Moscova, ea ar transmite un mesaj de fermitate, date fiind încercările Rusiei de a submina stabilitatea unora dintre ţările din flancul răsăritean.

Filmuletul zilei

opinii

Ciudăţenii şi nu prea

Alexandru CĂLINESCU

Ciudăţenii şi nu prea

Digi anunţă, pentru această toamnă, un curs intensiv de jurnalism cu durata de trei luni. Prima obiecţie care îţi vine în minte este că trei luni înseamnă mult mai puţin decât trei ani de facultate (plus doi pentru un eventual master). Să admitem totuşi că e vorba de nişte cursuri intensive, cu rol de iniţiere în secretele meseriei. 

Drum fără pulbere (I)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (I)

Întrebat fiind de ce a încheiat pactul cu diavolul, pact care includea şi romanul Drum fără pulbere, scriitorul Petru Dumitriu ar fi răspuns sec: De foame! Judecând după averea pe care o adunase până la fuga sa în Republica Federală Germania, în februarie 1960, se pare că marele romancier era posesorul unei pofte de mâncare insaţiabile! 

Despre tinerii care nu învaţă, nu muncesc şi nu urmează o formă de pregătire profesională

Ciprian IFTIMOAEI

Despre tinerii care nu învaţă, nu muncesc şi nu urmează o formă de pregătire profesională

Avem o problemă cu forţa de muncă, o ştim cu toţii, în special cu lipsa oamenilor pregătiţi profesional/ calificaţi/ disponibili de a munci. Care sunt cauzele acestei probleme? 

pulspulspuls

Ne-a scris premarele: of, iar s-a înfierbântat asupra nopţii...

PULS

Ne-a scris premarele: of, iar s-a înfierbântat asupra nopţii...

Băbăeţi, sau măi fetelor care vă ocupaţi de mesajele publice ale premarelui, mai opriţi-l, măi, din beţia de cuvinte pe şefu’, că în ultima vreme o ia cam des pe ulei, mai ales când îl apucă actul ratat pe seară! Iaca, de-un par egzamplu, am văzut alaltăseară ditamai scrisoroiul destinat gazetei noastre şi semnat de premare, cântărind nu mai puţin de 3.300 de semne (aproape două file dactilo, pentru cei mai familiarizaţi cu bătrâna maşină de scris), în care am trântit căciula în vreo 3-4 rânduri de bătătură, râzând de stilul puerilo-ridicolo-comunist în care era redactată misiva, presărată ici-colo cu răutăţi sau jigniri clar învăţate de la amicul buhai şantajist. 

Caricatura zilei

30 km/h

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.