Sute de profesori ieșeni, impozitați de Fisc pentru meditații. Cu 133 lei/lună scapă de griji!
În spatiul public au început sa apara, din ce în ce mai des, discutii despre impoz (...)
citeste totluni, 27.06.2022
Noile măsuri care vizează o "relaxare" a normelor de protecţie sanitară în contextul pandemiei de COVID intră în vigoare astăzi: masca nu mai este obligatorie pe stradă, cu excepţia zonelor aglomerate, magazinele şi restaurantele au program prelungit, iar accesul în mall-uri este permis şi persoanelor testate, nu doar celor vaccinate sau care au trecut prin boală. Totodată, vor putea fi organizate petreceri în stradă de Revelion. fătă restricţii de oră sau referitoare la numărul de participanţi.
Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând cu 9 decembrie, prin care se stabilesc şi noi măsuri "de relaxare", a fost publicată miercuri seară în Monitorul Oficial.
Astfel, se elimină obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice deschise neaglomerate, dar masca va fi purtată în continuare în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, spaţiile publice deschise cu aglomerări de persoane, mijloacele de transport în comun, locul de muncă, pieţe, târguri şi locurile unde se formează cozi.
De asemenea, se elimină interdicţiile de circulaţie a persoanelor pe timpul nopţii. Competiţiile sportive, activitatea cinematografelor, spectacolele, concertele, festivalurile şi alte evenimente culturale, cursurile de instruire, workshop-urile, conferinţele sunt permise până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 5.00-22.00.
Totodată, este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în intervalul orar 5-00-22.00 activitatea cu publicul, în spaţii închise şi/sau deschise a restaurantelor şi cafenelelor, a sălilor de sport şi fitness, a piscinelor interioare, a sălilor de jocuri de noroc, precum şi a sălilor de jocuri şi locurilor de joacă pentru copii, precum şi activitatea târgurilor, bâlciurilor şi a talciocurilor.
Accesul este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore şi persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
De asemenea, în centrele şi parcurile comerciale este permis accesul şi pentru persoanele testate, la fel şi cazarea în unităţile turistice. În cadrul spaţiilor de comercializare a produselor nealimentare cu suprafaţa mai mică sau egală de 200 mp va fi permis accesul tuturor persoanelor fără a fi necesară dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană şi afişarea la intrarea în spaţiul comercial a numărului maxim de persoane care se pot afla simultan în incintă.
Alte măsuri vizează perioada Sărbătorilor de iarnă: 24-25 decembrie şi 31 decembrie-1 ianuarie. Astfel, activitatea restaurantelor şi cafenelelor este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului fără restricţii privind intervalul orar şi doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
De asemenea, se permite organizarea şi desfăşurarea în aer liber a evenimentelor de Revelion, fără restricţii privind numărul de persoane şi intervalul orar, cu purtarea măştii de protecţie, precum şi cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu virusul SARS-CoV-2.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că timp de 4 zile, pe 24 şi 25 decembrie, 31 decembrie şi 1 ianuarie va fi permisă organizarea fără limitări deosebite a manifestărilor în aer liber, însă acest lucru nu înseamnă că astfel de manifestări trebuie transformate în vectori de propagare a infecţiei. El a făcut apel la populaţie să respecte regulile de combatere a COVID şi a adăugat că, deşi autorităţile nu caută neapărat sancţionare oamenilor, o vor face în cazul încălcării regulilor.
"Cred că ceea ce trebuie să înţeleagă toată lumea este că încercăm o întoarcere la normalitate şi o întoarcere la un parteneriat cu populaţia. Sigur că există îngrijorare. România a luat aceste măsuri care par măsuri de relaxare: prelungirea programului agenţilor economici cu o oră, mărirea gradului de ocupare a sălilor, de exemplu, la 50% de la 30%, renunţarea la restricţiile de circulaţie din timpul nopţii şi un lucru important care cred că duce la eliminarea unei discriminări care a existat constant în ultimele luni, respectiv accesul pe baza certificatului electronic COVID care include de data aceasta şi testarea”, a afirmat Alexandru Rafila.
El a precizat că deschiderea pe care o are Executivul în luarea acestor măsuri de relaxare arată intenţia ca România să revină aproape de normalitate, însă a atras atenţia că pericolele nu au trecut. "Mesajul cel mai important este însă următorul. Aceste măsuri luate de Guvern trebuie să fie primul pas din parteneriatul populaţiei, din parteneriatul angajatorilor şi operatorilor economici de diferite feluri cu autorităţile. Consecinţele pandemiei în acest moment nu pot să fie controlate mai bine, şi există numeroase exemple din multe alte ţări, decât dacă există acest parteneriat şi această încredere. Această deschidere din partea Guvernului se datorează interesului ca în România să viaţa să capete aspecte de normalitate sau cât mai aproape de normalitate, însă nu putem să ignorăm pericolele care urmează. Ceea ce ne dorim noi este următoarul lucru – acest trend descendent să continue cât mai mult timp şi să nu ne întoarcerem la creşterea numărului de cazuri”, a explicat ministrul Sănătăţii.
Totuşi, există voci care critică "relaxarea" măsurilor de protecţie. Medicul Octavian Jurma a declarat că, dacă valul Omicron va debuta la jumătatea lunii ianuarie, atunci autorităţile vor fi în vacanţă şi vom reveni direct în debutul acestui val pandemic, cea mai periculoasă dintre măsuri fiind faptul că s-a dat liber la petreceri de Revelion. El a spus că problema este că Omicron a migrat în zona tânără, astfel că riscăm ca această relaxare să fie prematură şi să fie plătită cu un preţ mare şi a precizat că mai sunt 30 de zile până la debutul acestui val 5, maximum 60 de zile, iar cei nevaccinaţi se pot vaccina între timp, pentru a se proteja.
Potrivit medicului Octavian Jurma, valul Omicron "se va mişca atât de repede, încât nu vom mai avea timp să luăm măsuri".
La rândul său, profesorul Răzvan Cherecheş consideră că măsurile de relaxare a restricţiilor în contextul pandemiei de COVID reprezintă "o abordare nebazată pe niciun fel de dovezi ştiinţifice". "Noi avem exact aceeaşi abordare pe care am avut-o şi în vară, respectiv relaxăm acuma, din timp, deşi nu avem niciun motiv. Totul merge pe o abordare pur populistă, nebazată pe niciun fel de dovezi ştiinţifice, urmând ca după sărbători, şi cu deschiderea şcolii, să avem o creştere accelerată. Pentru că, dacă ceva a învăţat guvernul anterior, a fost că nu au plătit, de fapt, au timp suficient până la alegeri, nu au fost arătaţi cu degetul pentru că persoanele care au murit au murit din cauza măsurilor iresponsabile luate de Guvern. Persoanele, oamenii, românii care vor muri în ianuarie vor muri din cauza măsurilor luate acum, în decembrie", a afirmat Răzvan Cherecheş.
El consideră că atât persoanele vaccinate, cât şi cele nevaccinate ar trebui să facă un test rapid atunci când participă "la orice fel de adunare" alături de mai multe persoane, recomandând "atât cât se poate" păstrarea distanţei şi asigurarea ventilaţiei spaţiilor. "Cu siguranţă după sărbători vom avea focare care vor continua să se propage în interior, în comunităţi", a afirmat profesorul.
Cuvinte cheie: + masuri, protectie sanitara, Monitorul Oficial, participanţi
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Ciolacu susţine că impozitarea progresivă nu poate fi implementată începând de anul viitor
Cum şi-a cunoscut Bono fratele vitreg. El a aflat de existenţa lui abia în urmă cu 11 ani
Andrei Lupu a demisionat din USR. Deputatul pleacă la REPER, partidul lui Cioloş
Anunţ lansare proiect „Granturi pentru capital de lucru FAST SERVICE SRL” (P)
Opt medii de zece în judeţul Iaşi la examenul de Bacalaureat. Unde s-au obţinut note maxime
ONU avertizează că războiul Rusiei din Ucraina este un teren fertil pentru droguri
Bacalaureat 2022: Iaşul, pe locul II în ţară după rata de promovare - 81,7%
Consilierii locali vor avea astăzi pe ordinea de zi circa 30 de proiecte de hotărâre (LIVE)
FBI a confiscat 25 de lucrări care ar fi atribuite lui Jean-Michel Basquiat
Companiile de energie din Franţa cer populaţiei şi companiilor să strângă imediat cureaua
Cupa Vacanţei la şah. Competiţia va avea loc vineri 1 iulie ora 17
Testul CPP vs. ROB, în contextul crizelor succesive și/sau suprapuse
Simona Halep la Wimbledon: Nu vreau să mă opresc. Simt că pot mai mult
"Elvis" şi "Top Gun: Maverick" se luptă pentru primul loc în box office nord-american
Deficitul bugetar, ţinut sub control cu ajutorul inflaţiei şi a crizei din energie
Conferința Naţională de Patologie Infecţioasă 30 iunie - 2 iulie 2022 (P)
Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale
Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi
Sute de profesori ieșeni, impozitați de Fisc pentru meditații. Cu 133 lei/lună scapă de griji!
Actriţa din Iaşi Cosmina Stratan, confesiuni după ce a jucat alături de Marion Cotillard
Inspectorii Primăriei au luptat din greu cu videochat-istele și au pierdut. DNA îi ia la rost acum
Sechestru ridicat după 7 ani de pe locuinţa unui fost vice de judeţ. Prejudiciu de 392.000 lei
Paznic „vrăjit” de vorbele hoţului: l-a lăsat să intre înăuntru şi să plece cu banii
Judecătorii au anulat amenda unui camionagiu prins cu gabarit depăşit cum strică drumul din judeţ
„Lene şi literatură”, episodul al treilea, la Muzeul Poeziei: un act artistic de 7 ore
Cursuri reciclate la Politehnică, de la studenţi: sute de kilograme de hârtie recuperate
Rectorul USV Iaşi a devenit preşedintele consorţiului universităţilor de profil din România
Șirag de mașini tamponate în fața Gării. Carambol auto, niciun rănit
„Cenuşăreasa” litoralului românesc renaşte: oaze de verdeaţă la 100 metri de plajă
Tot mai multe accidente cu trotinete electrice, în Iași FOTO/VIDEO
(VIDEO) Patriarhul Kirill, ”trăsnit” în biserică. A căzut în timpul slujbei
FOTO Cum arată hotelul de 0 stele. Chiar că stai cu privirea la stele
Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)
Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi
Cercetătorii au descoperit modul în care creierul conectează amintirile
Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste
Anul acesta, IML Iași a avut doar o solicitare de testare a virginității
De ce nu rezolvă parlamentarii ieşeni problema aglomeraţiei de la Paşapoarte
Alexandru LĂZESCUVremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi |
Nichita DANILOVOglinda fisurată a lui Nicolae Stan |
Ciprian IFTIMOAEIUn top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale |
Michael ASTNERSportul alb şi Războiul negru |
Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.