anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 02.07.2022

Marea suburbanizare

GALERIE
Ioan Milica
 • Ioan Milica
- +

Pe pagina de internet a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), Filiala Bucureşti, a fost publicat Raportul pentru Bucureşti (2018), un do­cument lucid, cu valoare de diagnostic pentru înţelegerea discontinuităţilor şi fracturilor care au afectat cursul marilor proiecte urbane din România ultimilor ani.

O trecere în revistă a datelor cuprinse în raport s-ar dovedi nepotrivită, în condiţiile în care la fiecare pagină se semnalează câte un caz şi se oferă soluţii. Mi se pare mai nimerit să semnalez că tabloul care se creionează printre studiile de caz cuprinse în raport are un aer deprimant: Capitala şi, prin extrapolare, marile oraşe ale României se prefac în fiefuri gestionate cu ferocitate feudală de cei ce au pus mâna pe pâinea şi pe cuţitul capitalismului imobiliar. Între aş­teptările orăşenilor şi realităţile de zi cu zi ale urbanizării s-a creat, în ultimele decenii, un contrast din ce în ce mai apăsător. Acolo unde cetăţenii pledează pentru acces la resurse cultural-educative şi la servicii medicale decente, pentru transport prompt şi curat, pentru spaţii verzi sau facilităţi re­creative şi de agrement, ceea ce primesc pare tocmai pe dos: precaritate, spoială şi haos, aglomeraţie agresivă, poluare cu asupra de măsură.

Mai pregnant decât în cazurile altor oraşe, Bucureştiul este emblema rupturii dintre locuitori şi oraşul în care ei trăiesc. Potrivit raportului realizat de OAR, tabloul celei mai dense aglomerări urbane din România este dezolant şi marcat de de­zechilibre majore. Oraşul stă să facă „im­plozie“. Nu există - pentru că nu este dorit - un Plan Urbanistic General. Prin scoaterea din schemă a autorităţilor şi instituţiilor com­petente să gestioneze dezvoltarea urbană, spaţiul a fost privatizat în chip sălbatic şi primitiv, fără nici o umbră de consideraţie pentru confortul locuitorilor priviţi ca nişte cobai. După cum gloriile industriei comuniste au fost canibalizate de legiuni de S.R.L.-uri efemere, dar vorace, tot astfel terenurile au ajuns la mâna între­prinzătorilor cu cele mai bune şi mai eficiente conexiuni administrative. Acest capitalism primitiv şi lipsit de scrupule pare călăuzit de o lege a junglei, pe care bişniţarii o adoră: cumpără ieftin şi vinde scump. În Bucureşti, această lege se traduce în puz­deria de clădiri construite cu 500 euro/mp şi vândute cu 1.200 euro/mp, adică de aproape trei ori mai mult. În numele Sfântului Profit, conchistadorii imobiliari sunt dispuşi la mari sacrificii plasate beneficiarului.

Ca să nu lungesc vorba, redau câteva dintre concluziile exprimate de arhitecţi (p. 80-81):

- dialogul între instituţiile de stat implicate în dezvoltarea oraşului este inexistent. Administraţia este subcapacitată şi deprofesionalizată. Lipsa de comunicare interinstituţională creează conflicte, întârzieri şi risipă de resurse. în situaţia de impas actuală, administraţia foloseşte un dublu limbaj: afirmaţiile făcute nu se regăsesc în rezultatele reale şi deseori acoperă acţiuni discutabile în raport cu o dezvoltare durabilă.

- comunitatea este ignorată în actul administrativ decizional. Administraţia nu a reuşit să găsească un limbaj inteligibil şi un proces transparent de consultare a popu­laţiei. Din acest motiv, reacţia populaţiei se manifestă după ce evenimentul urban este consumat şi atunci când cumulează efecte. Acumularea de frustrări urbane generează conflicte greu de gestionat.

- zonele istorice sunt în continuă decădere. Este o realitate atât la nivelul caracteristicilor constructive ale clădirilor, cât şi la nivelul conştiinţei colective.

- peisajul natural al Bucureştiului este schilodit galopant, prin intervenţii asupra copacilor de mari dimensiuni, a parcurilor, terenurilor, malurilor lacurilor etc. Aceste acţiuni desfigurează imaginea urbană şi afectează echilibrul climatic. Poluarea creşte, iar cetăţenii simt disconfortul urban din ce în ce mai mult.

Pe fondul eşecului edilitar, la scara realităţilor de zi cu zi, în marile oraşe pare a se fi instaurat o atmosferă ca de ospiciu. Ritmurile urbane favorizează alienarea, depresia, isteria. Oamenii care îşi pierd cumpătul în plină stradă vieţuiesc în deplină simbioză cu maşinăria de iureş, zgomot şi mizerie numită, prin convenţie, oraş. Acesta este doar unul din efectele vizibile ale unui proces complex care erodează calitatea vieţii urbane şi anume suburbanizarea. Iată prezentarea sintetică a fenomenului:

„Cele care au profitat de lipsa zonei metropolitane au fost administraţiile comu­nelor şi micilor oraşe limitrofe care, în­cepând cu anii 1990, au pus la dispoziţie hectare de teren construibil, extinzându-şi limitele de intravilan, neetapizat, fără utilităţi şi fără restricţii. Valoarea joasă a terenurilor a atras interesul dezvoltatorilor imobiliari, iar administraţiile comunelor locale au acceptat Planuri Urbanistice Zonale fără minime criterii de integrare într-un plan de amenajare a teritoriului mai amplu. Aceste dezvoltări imobiliare au crescut rezidenţială şi comercială, extinzând necontrolat limitele oraşului“ (p. 10).

Trăim precar, primejdios, în condiţii suburbane şi, pe alocuri, mai rău decât la sat.

Ioan Milică este conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.