anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 19.08.2022

Marele actor ieşean Sergiu Tudose a decedat. Va fi înmormântat pe 31 decembrie!

GALERIE
Sergiu Tudose
 • Sergiu Tudose
- +

Cunosctul actor ieşean Sergiu Tudose a trecut în nefiinţă. Pe 31 decembrie, în intervalul 8:30 -10:30, trupul neînsufleţit al actorului Sergiu Tudose va fi depus în foaierul Teatrului Naţional.

Înmormântarea va avea loc în aceeaşi zi, la ora 11:00, la Cimitirul Eternitatea.„Iubit şi admirat, actor de stirpe rară şi neobosit perfecţionist, aşa cum îl caracteriza omul de teatru Ştefan Oprea, un alt mare dispărut din familia teatrului ieşean, Sergiu Tudose a marcat multe dintre vârstele artistice ale scenei Naţionalului ieşean cu amprenta sa inconfundabilă, cu un rafinament deosebit al gestului, cu originalitatea viziunii sale asupra personajului dar mai ales cu o rară capacitate de a pătrunde psihologiile complexe ale personajului”, anunţă oficialii Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi

În ce roluri a fost distribuit?

Sergiu Tudose a adus în luminile rampei creaţii memorabile, înnobilate şi de fantezie interpretativă şi de o neîntrecută ştiinţă a sublinierii nuanţelor: Caţavencu – „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, regia: Ion Şahighian, Britannicus – „Britannicus” de Racine, regia: M. Marosin, Marat – „Bietul meu Marat” de Aleksei Nicolaevici Arbuzov, regia: Saul Taişler, Virgil Raiciu, Peter Niels – „Din jale se întrupează Electra” de Eugene O’Neill, regia: Crin Teodorescu,Trigorin – „Pescăruşul” de A. P. Cehov, regia: Cătălina Buzoianu, Shannon – „Noaptea iguanei” de Tennessee Williams, regia: Sorana Coroamă-Stanca, Şoimul – „Istoria ieroglifică” de Dimitrie Cantemir, regia: Cătălina Buzoianu , Polixen – „Poveste de iarnă” de William Shakespeare, regia: Cătălina Buzoianu, Gelu Ruscanu – „Jocul ielelor” de Camil Petrescu, regia: Tudor Florian, Edek – „Tango” de Slawomir Mrozek, regia: Cristian Hadji-Culea, Trofimov – „Livada de vişini” de A. P. Cehov, regia: Valeriu Moisescu (rol despre care mărturisea că se simte cel mai aproape) Zilov – „Vânătoarea de raţe” de Alexandr Vampilov, regia: Nicolae Scarlat (interpretarea sa a fost răsplătită în 1982 cu premiul A.T.M., echivalentul premiului UNITER de astăzi), Oberon – „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, regia: Cristina Ioviţă, Ivanov – „Ivanov” de A. P. Cehov, regia: Ovidiu Lazăr, Tatăl – „Tatăl” de August Strindberg, regia: Dan Alexandrescu , Robespierre – „Robespierre” de George Astaloş, regia: Eugen Todoran, Molière – „Cabala bigoţilor” de Mihail Bulgakov, regia: Horea Popescu , Satin – „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, regia: Cristian Hadji-Culea, Bătrânul rabin – „Teibele şi demonul ei” de Isaac Bashevis-Singer, regia: Alexander Hausvater, Cotrone zis şi Vrăjitorul- „Uriaşii munţilor” de Luigi Pirandello, regia: Silviu Purcarete, Wilfred Bond – „Quartet” de Ronald Harwood, regia Vitalie Lupaşcu, Popugaicikov – „A murit Tarelkin” de A.V. Suhovo -Kobâlin, regia Ovidiu Lazăr, 2014.

Medalii primite

În anul 2002 primeşte Medalia „Meritul cultural” în grad de Cavaler oferită de Preşedinţia României, pentru întreaga activitate. În anul 1990, Sergiu Tudose împreună cu alţi colegi din Naţionalul ieşean şi din teatrul de păpuşi reînfiinţează şcoala ieşeană de teatru în cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi, vocaţia de dascăl aşezându-l în constelaţia acelor spirite generoase care au împărtăşit ştiinţa de a face teatru cu dăruire şi cu pasiune.  Sergiu Tudose a lăsat în urmă scena vieţii şi a plecat să se odihnească puţin în altă lume, însă talentul, versatilitatea şi expresivitatea sa rămân dimensiunile unui creator desăvârşit care şi-a dobândit locul în memoria afectivă a spectatorului şi printre reperele unor generaţii. Breasla, publicul, familia şi prietenii se vor îngriji să nu fie uitat niciodată. Omagiu Actorului! Drum lin în veşnicie!

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Reformă? Ce fel de reformă?

Alexandru CĂLINESCU

Reformă? Ce fel de reformă?

În ce mă priveşte sunt sceptic, nu în ultimul rând din cauza persoanei care se află acum în fruntea ministerului. Sorin Cîmpeanu e o marionetă care se complace în insignifianţă. Fără coloană vertebrală, a servit drept unealtă obedientă mai multor partide. (...) Vorbeşte ca un robot, înşiră platitudini după platitudini. Este, cu siguranţă, omul cel mai puţin potrivit să reformeze învăţământul românesc.

opinii

Am fost la Gânju…

Nicolae TURTUREANU

Am fost la Gânju…

Un text „Sfâşietor - jurnalul unui artist care ştia că moare”, scris de Emilia Chiscop şi reluat de ZDI, după 20 de ani, mi l-a repanotat, pe simeza memoriei, pe redutabilul artist al penelului, Ioan Gânju. Mi-am amintit că şi eu „Am fost la Gânju”, dar cu încă vreo două decenii înainte, când „alte glasuri, alte încăperi” îşi etalau rezonanţele. Reiau, aici şi-acum, textul apărut la rubrica mea din ZDI, reprodus ulterior, sub genericul „Figuri. Legende”, în volumul „Cronice şi... anacronice” (Junimea, 2017).

Om câine

George PLEȘU

Om câine

Fără să ofer spoilere care să strice plăcerea celor care vor decide să-l vadă din 16 septembrie, când intră în cinematografe, spun doar că povestea creşte ca intensitate cu fiecare secvenţă până ajunge la paroxism, iar finalul deschis te face să pleci cu întrebări care revin şi-n zilele de după vizionare. Din ce-mi aduce la suprafaţă memoria afectivă, e probabil cel mai bun debut de la „Marfa şi banii” (2001) a lui Cristi Puiu.

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

pulspulspuls

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

Ehehei, dragii moşului, apăi să ştiţi voi aicea că cele mai interesante cotonogeli politice sunt, cum v-am mai spus noi şi cu alte ocazii, alea care au loc pe sub masă, când loviturile se aplică cu bombeul direct la ouşoarele sau fluierul piciorului adversarului, şi când icniturile şi gemetele sunt pe înfundatelea, ca să nu te dai de gol. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.