anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Marele bleg din politica ieşeană s-a dat în stambă în Consiliul Local

GALERIE
Postolache
 • Postolache
- +

Consilierul independent Andrei Postolache s-a jucat ieri, năuc, de-a votul. Iniţial, a aprobat un proiect controversat propus de o firmă din siajul familiei Asimionesei. Proiectul nu ar fi trecut fără acest vot. Apoi, a încercat să-şi schimbe votul, fără succes. Încă o afacere putredă trece astfel prin Consiliul Local, de astă dată cu concursul unuia care pozează în campionul „noului val”.

Şedinţa Consiliului Local (CL) a luat ieri o turnură neaşteptată. După circa trei ore, lipsite în cea mai mare parte de conflicte politice, un plan urbanistic zonal a băgat zâzania între consilieri, iar doi dintre aleşi au vrut să-şi schimbe votul. Unul dintre ei este Andrei Postolache (USR, votat de 13% dintre alegători), care a trădat o eventuală neştiinţă în ceea ce priveşte proiectul de hotărâre, iar celălalt este liberalul Vlad Ghizdovăţ, care, la acelaşi proiect, şi-a exercitat dreptul la vot deşi acest lucru pare că l-a plasat într-o stare de conflict de interese.

Iar proiectul de PUZ a creat deja controverse în spaţiul public: XYZ Stream SRL (firmă din siajul lui Florin Asimionesei, patronul informal al publicaţiei „Bună Ziua Iaşi”) vrea extinderea zonei de acces principal şi o aşa-zisă modernizare a faţadei la Policlinica Mare. În acest sens, firma a încheiat anterior un contract de închiriere cu Spitalul „Sf. Spiridon”. Închirierea s-a făcut cu anunţuri discrete, aproape în secret (la afişierul spitalului (!?) şi în ziarul, culmea, BZI) şi denotă o complicitate suspectă între conducerea spitalului şi beneficiar. Proiectul este contestat de liberali atât din punct de vedere tehnic, cât şi al oportunităţii.

În ceea ce priveşte şedinţa de CL în ansamblul ei, a putut fi observat (din nou) faptul că primarul Mihai Chirica (ex-PSD) beneficiază în continuare de sprijinul consilierilor PSD, în contextul în care unii dintre aceştia îl laudă în mod făţiş, iar alţii îi iau apărarea în faţa liberalilor.

Andrei Postolache a avut „votul de aur”

De la şedinţa de ieri au lipsit mai mulţi consilieri, ceea ce a dus la situaţia în care executivul şi alianţa PSD-ALDE să aibă nevoie de un vot din partea partidelor de opoziţie pentru a putea aproba planurile urbanistice zonale. La votul privind proiectul XYZ, Andrei Postolache a avut votul decisiv pentru aprobarea PUZ-ului. După vot, viceprimarul Gabriel Harabagiu (PSD) le-a reproşat liberalilor că votează „împotriva” modernizării unităţii spitaliceşti.

„Nu este vorba despre Spitalul Sf. Spiridon, este vorba despre un alt beneficiar, chiar dacă proiectul este frumos întocmit, aşa, să-ţi ia ochii. De fapt, cunoaştem că se doreşte modificarea accesului pietonal în Policlinica Mare, afectarea spaţiului verde din faţa Policlinicii şi apariţia unor spaţii publicitare pentru un beneficiar care a dorit şi ridicarea unui bloc de 7 nivele pe vreo 370 mp. (...) Nu este oportun un astfel de proiect mai ales că avem probleme şi cu spaţiile verzi din oraş“, a spus liderul de grup al consilierilor PNL, Eduard Boz.

După intervenţia liberalului, Andrei Postolache a vrut să-şi schimbe votul. „Îmi voi schimba şi eu votul într-o abţinere”, a spus scurt consilierul USR.

Preţ de câteva zeci de secunde, în sală s-a lăsat liniştea: abţinerea lui Postolache ar fi dus la respingerea proiectului. „Teoretic, proiectul a fost aprobat, nu ştiu, nu ne-am mai confruntat cu o astfel de situaţie. Nu cred că se poate retrage votul pe un proiect”, a comentat preşedintele de şedinţă, Florin Boca.

În schimb, liberalii au solicitat reluarea votului, argumentând că au mai fost situaţii asemănătoare, şi au urmat o serie de replici între consilierii PSD şi PNL.

„Nu vreau să intru neapărat în polemica care e mai largă, dar vreau să clarific, dacă este opţiunea legală, aş ruga, aş insista să putem relua votul sau să-mi fie schimbată opţiunea”, a intervenit, la un moment dat, Postolache.

Culmea, în timpul discuţiilor a ieşit la iveală o altă situaţie controversată de la vot: liberalul Vlad Ghizdovăţ şi-a exercitat dreptul la vot deşi acest lucru pare că l-a plasat într-o stare de conflict de interese. „Îmi cer scuze, nu am fost atent, eu nu pot să particip la vot, sunt în incompatibilitate întrucât am un contract de prestări-servicii cu «Sf. Spiridon». Şi eu vă rog să reluăm votul pentru că trebuie să nu particip la vot. (...) De obicei sunt atent, dar acum chiar am avut o scăpare”, a spus Vlad Ghizdovăţ.

În cele din urmă, răspunsul a venit din partea secretarului CL, Denisa Ionaşcu: „Regulamentul stabileşte clar că un vot exprimat şi o hotărâre adoptată nu poate fi supusă din nou votului în aceeaşi şedinţă”.

În mod ciudat, la următoarele două proiecte de hotărâre, ce vizau tot PUZ-uri, dar pentru locuinţe individuale, Postolache s-a abţinut, iar proiectele au fost respinse, în contextul în care liberalii oricum se abţin la votul pe PUZ-uri.

Cum încearcă să o întoarcă Postolache

Consilierul USR nu a răspuns la telefon ulterior şedinţei, dar ieri după-amiază a postat un mesaj pe Facebook. “Un principiu pe care eu l-am urmat întotdeauna în orice vot pe care l-am dat a fost că părerea mea personală despre individul din spate nu contează. Nu-l cunosc personal pe Asimionesei şi nu am vorbit niciodată cu el, însă, evident, ştiu destule despre “ziarul” lui, unde m-a înjurat şi pe mine de destule ori, şi despre alte activităţi ale sale încât să-l dispreţuiesc profund. Astea fiind zise, ce părere am eu sau nu am despre un om nu contează în votul meu”, a spus Postolache.

Totuşi, el nu spune de ce a vrut să-şi schimbe votul după intervenţia liberalului Boz. În schimb, a adăugat el, “aşa s-a întâmplat că la acest vot se mişcau mulţi cosilieri prin sală, unii plecau, unii veneau, şi atunci am fost unul dintre cele 14 voturi care l-au trecut. Nici nu am ştiut pe loc că ar fi putut pica dacă nu votam şi eu, şi oricum, nu asta contează pentru mine”.

Postarea sa a stârnit multe critici, cei care au reacţionat reproşându-i că nu şi-a manifestat critica privind oportunitatea proiectului (chiar în faţa Policlinicii, pe spaţiul verde, într-o zonă şi aşa sufocată de spaţii comerciale) protejarea spaţiilor verzi, aspectele de urbanism, în condiţiile în care anterior a pozat în campion al acestor principii.

Chirica şi PSD fac „echipă bună” la CL

Modul în care s-au desfăşurat ostilităţile ieri în plenul CL arată din nou faptul că primarul şi PSD lucrează în echipă: social-democraţii îl sprijină în fiecare iniţiativă, iar unii consilieri îl laudă sau îi iau apărarea în schimburi de replici cu liberalii. Consilierul PSD Florin Ciobotaru este social-democratul care nu face economie de comentarii laudative la adresa primarului, ieri remarcându-se din nou, în câteva rânduri, din acest punct de vedere. De asemenea, liderul grupului PSD Gabriel Surdu nu a ezitat să-i ia apărarea primarului în faţa liberalilor. Totodată, este binecunoscut faptul că vicele Harabagiu (PSD) e „mâna dreaptă” a primarului, iar relaţia lui Mihai Chirica cu Florin Boca (PSD), preşedinte de şedinţă pentru următoarele trei luni, este una care transcende activitatea din CL. Nu în ultimul rând, fără ajutorul PSD, primarul nu ar avea vreo şansă ca proiectele de hotărâre pe care le propune să fie şi aprobate în plen.

Alex ANDREI, Nicolae MANOLIU

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.