Şi-a dublat afacerea de când a devenit ales al ieşenilor. Care e secretul şefului Comisiei de Urbanism?
Consilierul USR a avut venituri de 100.000 euro la biroul sau de arhitectura în 2021, mai mult (...)
citeste totduminica, 03.07.2022
Consilierul independent Andrei Postolache s-a jucat ieri, năuc, de-a votul. Iniţial, a aprobat un proiect controversat propus de o firmă din siajul familiei Asimionesei. Proiectul nu ar fi trecut fără acest vot. Apoi, a încercat să-şi schimbe votul, fără succes. Încă o afacere putredă trece astfel prin Consiliul Local, de astă dată cu concursul unuia care pozează în campionul „noului val”.
Şedinţa Consiliului Local (CL) a luat ieri o turnură neaşteptată. După circa trei ore, lipsite în cea mai mare parte de conflicte politice, un plan urbanistic zonal a băgat zâzania între consilieri, iar doi dintre aleşi au vrut să-şi schimbe votul. Unul dintre ei este Andrei Postolache (USR, votat de 13% dintre alegători), care a trădat o eventuală neştiinţă în ceea ce priveşte proiectul de hotărâre, iar celălalt este liberalul Vlad Ghizdovăţ, care, la acelaşi proiect, şi-a exercitat dreptul la vot deşi acest lucru pare că l-a plasat într-o stare de conflict de interese.
Iar proiectul de PUZ a creat deja controverse în spaţiul public: XYZ Stream SRL (firmă din siajul lui Florin Asimionesei, patronul informal al publicaţiei „Bună Ziua Iaşi”) vrea extinderea zonei de acces principal şi o aşa-zisă modernizare a faţadei la Policlinica Mare. În acest sens, firma a încheiat anterior un contract de închiriere cu Spitalul „Sf. Spiridon”. Închirierea s-a făcut cu anunţuri discrete, aproape în secret (la afişierul spitalului (!?) şi în ziarul, culmea, BZI) şi denotă o complicitate suspectă între conducerea spitalului şi beneficiar. Proiectul este contestat de liberali atât din punct de vedere tehnic, cât şi al oportunităţii.
În ceea ce priveşte şedinţa de CL în ansamblul ei, a putut fi observat (din nou) faptul că primarul Mihai Chirica (ex-PSD) beneficiază în continuare de sprijinul consilierilor PSD, în contextul în care unii dintre aceştia îl laudă în mod făţiş, iar alţii îi iau apărarea în faţa liberalilor.
Andrei Postolache a avut „votul de aur”
De la şedinţa de ieri au lipsit mai mulţi consilieri, ceea ce a dus la situaţia în care executivul şi alianţa PSD-ALDE să aibă nevoie de un vot din partea partidelor de opoziţie pentru a putea aproba planurile urbanistice zonale. La votul privind proiectul XYZ, Andrei Postolache a avut votul decisiv pentru aprobarea PUZ-ului. După vot, viceprimarul Gabriel Harabagiu (PSD) le-a reproşat liberalilor că votează „împotriva” modernizării unităţii spitaliceşti.
„Nu este vorba despre Spitalul Sf. Spiridon, este vorba despre un alt beneficiar, chiar dacă proiectul este frumos întocmit, aşa, să-ţi ia ochii. De fapt, cunoaştem că se doreşte modificarea accesului pietonal în Policlinica Mare, afectarea spaţiului verde din faţa Policlinicii şi apariţia unor spaţii publicitare pentru un beneficiar care a dorit şi ridicarea unui bloc de 7 nivele pe vreo 370 mp. (...) Nu este oportun un astfel de proiect mai ales că avem probleme şi cu spaţiile verzi din oraş“, a spus liderul de grup al consilierilor PNL, Eduard Boz.
După intervenţia liberalului, Andrei Postolache a vrut să-şi schimbe votul. „Îmi voi schimba şi eu votul într-o abţinere”, a spus scurt consilierul USR.
Preţ de câteva zeci de secunde, în sală s-a lăsat liniştea: abţinerea lui Postolache ar fi dus la respingerea proiectului. „Teoretic, proiectul a fost aprobat, nu ştiu, nu ne-am mai confruntat cu o astfel de situaţie. Nu cred că se poate retrage votul pe un proiect”, a comentat preşedintele de şedinţă, Florin Boca.
În schimb, liberalii au solicitat reluarea votului, argumentând că au mai fost situaţii asemănătoare, şi au urmat o serie de replici între consilierii PSD şi PNL.
„Nu vreau să intru neapărat în polemica care e mai largă, dar vreau să clarific, dacă este opţiunea legală, aş ruga, aş insista să putem relua votul sau să-mi fie schimbată opţiunea”, a intervenit, la un moment dat, Postolache.
Culmea, în timpul discuţiilor a ieşit la iveală o altă situaţie controversată de la vot: liberalul Vlad Ghizdovăţ şi-a exercitat dreptul la vot deşi acest lucru pare că l-a plasat într-o stare de conflict de interese. „Îmi cer scuze, nu am fost atent, eu nu pot să particip la vot, sunt în incompatibilitate întrucât am un contract de prestări-servicii cu «Sf. Spiridon». Şi eu vă rog să reluăm votul pentru că trebuie să nu particip la vot. (...) De obicei sunt atent, dar acum chiar am avut o scăpare”, a spus Vlad Ghizdovăţ.
În cele din urmă, răspunsul a venit din partea secretarului CL, Denisa Ionaşcu: „Regulamentul stabileşte clar că un vot exprimat şi o hotărâre adoptată nu poate fi supusă din nou votului în aceeaşi şedinţă”.
În mod ciudat, la următoarele două proiecte de hotărâre, ce vizau tot PUZ-uri, dar pentru locuinţe individuale, Postolache s-a abţinut, iar proiectele au fost respinse, în contextul în care liberalii oricum se abţin la votul pe PUZ-uri.
Cum încearcă să o întoarcă Postolache
Consilierul USR nu a răspuns la telefon ulterior şedinţei, dar ieri după-amiază a postat un mesaj pe Facebook. “Un principiu pe care eu l-am urmat întotdeauna în orice vot pe care l-am dat a fost că părerea mea personală despre individul din spate nu contează. Nu-l cunosc personal pe Asimionesei şi nu am vorbit niciodată cu el, însă, evident, ştiu destule despre “ziarul” lui, unde m-a înjurat şi pe mine de destule ori, şi despre alte activităţi ale sale încât să-l dispreţuiesc profund. Astea fiind zise, ce părere am eu sau nu am despre un om nu contează în votul meu”, a spus Postolache.
Totuşi, el nu spune de ce a vrut să-şi schimbe votul după intervenţia liberalului Boz. În schimb, a adăugat el, “aşa s-a întâmplat că la acest vot se mişcau mulţi cosilieri prin sală, unii plecau, unii veneau, şi atunci am fost unul dintre cele 14 voturi care l-au trecut. Nici nu am ştiut pe loc că ar fi putut pica dacă nu votam şi eu, şi oricum, nu asta contează pentru mine”.
Postarea sa a stârnit multe critici, cei care au reacţionat reproşându-i că nu şi-a manifestat critica privind oportunitatea proiectului (chiar în faţa Policlinicii, pe spaţiul verde, într-o zonă şi aşa sufocată de spaţii comerciale) protejarea spaţiilor verzi, aspectele de urbanism, în condiţiile în care anterior a pozat în campion al acestor principii.
Chirica şi PSD fac „echipă bună” la CL
Modul în care s-au desfăşurat ostilităţile ieri în plenul CL arată din nou faptul că primarul şi PSD lucrează în echipă: social-democraţii îl sprijină în fiecare iniţiativă, iar unii consilieri îl laudă sau îi iau apărarea în schimburi de replici cu liberalii. Consilierul PSD Florin Ciobotaru este social-democratul care nu face economie de comentarii laudative la adresa primarului, ieri remarcându-se din nou, în câteva rânduri, din acest punct de vedere. De asemenea, liderul grupului PSD Gabriel Surdu nu a ezitat să-i ia apărarea primarului în faţa liberalilor. Totodată, este binecunoscut faptul că vicele Harabagiu (PSD) e „mâna dreaptă” a primarului, iar relaţia lui Mihai Chirica cu Florin Boca (PSD), preşedinte de şedinţă pentru următoarele trei luni, este una care transcende activitatea din CL. Nu în ultimul rând, fără ajutorul PSD, primarul nu ar avea vreo şansă ca proiectele de hotărâre pe care le propune să fie şi aprobate în plen.
Alex ANDREI, Nicolae MANOLIU
Cuvinte cheie: + marele bleg, postolache, puz policlinică, bzi
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Protest al şefilor de asociaţii la adresa Primăriei: „Două hotărâri ale CL Iaşi sunt în afara legii”
Elon Musk a revenit pe Twitter. El a postat o fotografie în care se află alături de papa Francisc
Iga Swiatek, liderul WTA, a fost eliminată în turul trei de la Wimbledon
Simona Halep o va înfrunta pe Paula Badosa în optimi la Wimbledon
Femeie dată dispărută la începutul săptămânii, găsită cu ajutorul unui câine poliţist
Bărbat în stop cardio-respirator, după ce a fost lovit de trăsnet, la Sângeorz Băi
Armata ucraineană susţine că se duc lupte violente pentru Lisichansk, dar oraşul "nu este încercuit"
Papa Francisc regretă că nu a putut face călătoria în Africa
Un bărbat şi-a reclamat soţia la Poliţie că face scandal şi distruge lucrurile din casă
Tehnicianul croat Igor Tudor, principalul favorit să preia Olympique Marseille
Simona Halep s-a calificat în optimi la Wimbledon. A făcut totuşi 18 erori neforţate
Separatiştii pro-ruşi susţin că au încercuit oraşul Lisichansk
Andy Goram, fostul portar al clubului Glasgow Rangers, a murit la 58 de ani
O nouă taxă pe facturile la gaze. Vor plăti toţi consumatorii din Germania
Elicopterul H145M, care a lansat o rachetă Spiker ER în România, prezentat la Paris
Încă un accident pe şoseaua morţii: două persoane au ajuns la spital
Dinamo a început vara cu o înfrângere. A pierdut cu Concordia Chiajna
Doi copii, de 6 şi 8 ani, răniţi de maşina lui Mihai Leu la un raliu, la Târgu Mureş
VIDEO - Micka, voluntar german din Legiunea Internaţională, luptă în Ucraina
Paula Seling şi Radu Bucura trăiesc de 17 ani o frumoasă poveste de dragoste, însă nu au încă copii
Fotomodelul Jerry Hall divorţează de miliardarul Rupert Murdoch. A depus deja actele
Maria Sole Ferrieri Caputi, prima femeie care arbitrează în Serie A
Vera Pauw, antrenoare olandeză, a dezvăluit că a fost abuzată sexual
Selecţionata Angliei a câştigat titlul de campioană europeană la fotbal U19
Femeie omorâtă în bătaie şi îngropată de soţ. Crima a ieşit la iveală după un an
Va mai concerta Whitesnake la Bucureşti pe 16 iulie? Anunţ de ultimă oră pe reţelele de socializare
Simona Halep evoluează astăzi în turul trei la Wimbledon. O va întâlni pe Magdalena Frech
Schimbare fără precedent în domeniul căsătoriilor! A fost emis şi un timbru comemorativ
Germania va restitui Nigeriei bronzurile din Benin. Ele au fost furate în perioada colonială
Radu Stoleriu, elev la Colegiul Naţional "Emil Racoviţă", medalie de aur la Balcaniada de matematică
Schimbare majoră în domeniul criptomonedelor! În UE companiilor vor avea nevoie de licenţă
Apple va facilita plata automată a combustibilului prin CarPlay
Polonia dă 1,83 miliarde dolari pe 32 de elicoptere AW149 de la producătorul italian Leonardo
Tineri din Iaşi prinşi că au şantajat o fată să se prostitueze în folosul lor
Lamborghini va investi în următorii doi ani cel puţin 1,8 miliarde de euro în electrificare
Ieşenii plătesc cu 17% mai puţin la pensiile private faţă de bucureşteni
Două autoturisme s-au izbit frontal: o tânără a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital
A murit Peter Imre. Omul de afaceri avea doar 60 de ani si suferea de cancer
Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)
Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare
"Jocurile copilăriei” la Palat: ateliere creative pentru copii, în vacanţă
Cum poţi să rămâi fără permis de şofer din pricina căldurii? Iată ce a păţit un ieşean!
Ghionul vieţii lui: a început o ceartă taman când repara cerdacul casei, cu ciocanul în mână
Estimările ZdI - Mediile de admitere la colegiile de elită ieşene. Creştere cu 10-20 de sutimi
Nicolae GRECUEfectul mediatic David PopoviciBanii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător. |
Eugen MUNTEANUCurentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V) |
pr. Constantin STURZUCrize, amăgiri şi limpeziri |
arh. Ionel OANCEAMarele plan urbanistic zonal |
Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.