Marele proiect de jumătate de miliard de euro: încep licitaţiile
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 23.06.2021

Marele proiect de jumătate de miliard de euro: încep licitaţiile

GALERIE
sapaturi, apavital
  • sapaturi, apavital
- +

A demarat prima licitaţie din uriaşul proiect de extindere a reţelelor de apă şi canalizare. Primul contract de lucrări vizează axa Voineşti-Gârbeşti-Ţibăneşti 

Apavital a lansat prima licitaţie pentru atribuirea contractului de lucrări pe una dintre cele 11 axe de extindere a reţelelor de canalizare/epurare, respectiv de furnizare a apei potabile. Axa 8, Voineşti-Gârbeşti, a fost împărţită în două loturi, ambele pentru înfiinţarea reţelelor de canalizare. Primul, care vizează localitatea Voineşti, are drept obiectiv înfiinţarea unei asemenea reţele în lungime de 14.845 de metri şi instalarea a 9 staţii de pompare a apei uzate. La Gârbeşti, reţeaua va măsura în final 4.982 de metri şi vor fi montate de asemenea 9 staţii de pompare. Al doilea lot prevede reabilitarea Staţiei de epurare Ţibăneşti, al cărei emisar va fi pârâul Sacovăţ. În cadrul procedurii, primul lot a fost evaluat la 30 de milioane de lei, în timp ce al doilea porneşte de la o valoare estimată de 20,6 milioane de lei. Termenul de depunere a ofertelor este 22 iulie. Pentru primul lot, durata de execuţie este 20 de luni, iar pentru al doilea, 27 de luni: 6 luni proiectare, 18 luni pentru finalizarea lucrărilor, urmate de 3 luni pentru testare şi punere în funcţiune.

Contractul de finanţare pentru proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Iaşi” a fost semnat la începutul anului. Valoarea totală este de 509,2 milioane de euro (inclusiv TVA). Beneficiarii de-a lungul celor 11 axe sunt locuitorii din 40 de unităţi administrativ-teritoriale, între care toate cele cinci oraşe din judeţ. Practic, până la sfârşitul anului 2023, 113 localităţi vor fi conectate la reţelele de canalizare şi de furnizare a apei potabile. Cele mai scumpe contracte de extindere a sistemului sunt Axa 3 laşi-Comarna-Costuleni-Dobrovăţ-Ciorteşti-Cozmeşti, 53,2 milioane de euro, Axa 6 Cristeşti-Tătăruşi-Valea Seacă-Lespezi, 52,1 milioane, şi sudul Zonei Metropolitane laşi, 48,7 milioane de euro. Investiţiile nu înseamnă doar reţeaua de conducte pentru alimentarea cu apă (extinsă cu 560 km) şi cea pentru canalizare (766 km), ci şi construirea de rezervoare (98), staţii de pompare a apei potabile (43), staţii de pompare a apei uzate (362) şi de epurare (5). Accentul este pus aşadar pe managementul apelor uzate, conform cerinţelor Uniunii Europene asumate în Tratatul de Aderare.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vocile Europei

Lucian DÎRDALA

Vocile Europei

Pentru ca proiectul CVE să nu eşueze în irelevanţă, toate vocile Europei, inclusiv cele care displac establishment-ului de la Bruxelles, trebuie să se poată face auzite.

Filmuletul zilei

opinii

Uitarea vinovată: Pogromul de la Iaşi (I)

Florin CÎNTIC

Uitarea vinovată: Pogromul de la Iaşi (I)

Ca ieşean, simt nevoia acum, la opt decenii de la acele evenimente tragice, să meditez la ce înseamnă rana istorică a pogromului pentru memoria noastră. Cu îngăduinţa cititorilor mei, voi relua, în trei episoade, cele câteva lucruri pe care am găsit de cuviinţă să le scriu în anii din urmă, tot aici, pe acest subiect greu de epuizat.

Domnul Savaste

Radu PĂRPĂUȚĂ

Domnul Savaste

Lumea asta formată din oameni - era convins domnul Savaste - e singurul lucru care nu se poate lăsa în urmă. Ea este ceea ce ne ajunge întotdeauna. Voia să spună realitatea, nu lumea, - înţelegeam eu. Şi - mai zicea domnul Savaste - toată lumea e bună sau rea după împrejurări. „Bunioară, eu: beau şi fac urât, altădată beau şi sunt ca pâinea caldă - mă ştiu toţi copiii din cartier. De la BPR (aşa zicea el la Bodega Podu Roş) şi până acasă am juma de kilometru - la toţi le dau bomboane. Anume îmi ies dracii înainte, că ştiu că eu cumpăr bomboane pentru ei. Na!”

Muzică de toate felurile?

Alex VASILIU

Muzică de toate felurile?

Iată o întrebare ce îşi merită răspunsul ambivalent: da şi nu. 

pulspulspuls

Întrebarea dimineţii: au fost sau n-au fost mascaţii la ficiorul premarelui niţos?

Întrebarea dimineţii: au fost sau n-au fost mascaţii la ficiorul premarelui niţos?

Fierbe piaţa politichiei liberale de câteva zile încoa’, stimaţi telespectatori, toţi întrebându-se dacă e adevărat au ba ceea ce se tot aude din ce în ce mai insistent şi mai cu detalii picante: au fost au ba zilele trecute mascaţii de la Ţaigheria din Copou acasă la ficiorul premarelui Niţos, cel la care ar fi ajuns felia cea mai groasă din caşcavalul afacerii schimbului de terenuri în care e băgat şi Peni Hill de la Iaşi? 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.