Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Marele Şlem al legendelor

GALERIE
serena-campionfederer-campion
  • serena-campion
  • federer-campion
- +

 

Serena Williams şi Roger Federer au câştigat Australian Open
 
Sezonul 2017 în tenisul mondial a început cu un episod retro. Primele titluri de Grand Slam ale anului au revenit veteranilor Serena Williams şi Roger Federer, în finale cu alte legende, Venus Williams şi Rafael Nadal.
Serena a câştigat,sâmbătă, finala Australian Open, în finala cu sora ei, Venus, cu scorul de 6-4, 6-4. La 35 de ani, Serena redevine numărul 1 mondial, recuperându-şi titlul de care a fost deposedată de germana Angelique Kerber, după US Open 2016. Serena Williams a obţinut al 23-lea titlu de Grand Slam şi a depăşit recordul stabilit de Steffi Graf, de 22 de titluri. În faţa americancei se află doar australianca Margaret Court, cu 24 de titluri majorie, însă australianca a câştigat doar 11 în Era Open a tenisului. Venus are 36 de ani şi s-a aflat în finală la Australian Open pentru prima dată după 14 ani. "O felicit pe Venus, este uimitoare. Nu puteam să câştig un al 23-lea turneu fără ea, este inspiraţia mea”, a declarat Serena Williams după finală. Surorile Williams s-au mai întâlnit în finală la Melbourne în 2003, atunci Serena impunându-se cu scorul de 7-6, 3-6, 6-4. Cele două s-au întâlnit pentru a noua oară într-o finală de Grand Slam şi pentru a 26-a oară la un turneu.
După finala feminină, două legende ale tenisului mondial s-au recunoscut învinse. Ese vorba de gemenii Bob şi Mike Brian, care au fost depăşiţi în ultimul act al probei de dublu masculin de cuplul Henri Kontinen/John Peers (Finlanda/Australia), scor 5-7, 5-7. Câştigători ai Turneului Campionilor din 2016, finlandezul în vârstă de 26 de ani şi australianul de 28 de ani s-au impus în finala de la Melbourne într-o oră şi 14 minute. Bob şi Mike Bryan au în palmares 16 trofee de Grand Slam. În finala de la dublu mixt, perechea Abigail Spears/Juan Sebastian Cabal (SUA/Columbia) a învins cuplul Sania Mirza/Ivan Dodig (India/Croaţia, nr.2), scor 6-2, 6-4.
Australian Open nu se putea încheia altfel decât cu un spectacol de gală. Roger Federer (17 ATP) a câştigat pentru a cincea oară turneul  de la Melbourne şi al 18-lea trofeu de Grand Slam din cariera sa, învingându-l în finala de la Melbourne, duminică, scor 6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 6-3, pe spaniolul Rafael Nadal, după trei ore şi 37 de minute. Elveţianul în vârstă de 35 de ani s-a mai impus la Australian Open în 2004, 2006, 2007 şi 2010. Înaintea sa, ultimul loc 17 mondial care a câştigat un Grand Slam a fost Pete Sampras, care s-a impus în 2002 la US Open. Meciul de duminică a fost al 35-lea dintre Federer şi Nadal, primul după octombrie 2015, când la Basel s-a impus elveţianul în finală, cu scorul de 6-3, 5-7, 6-3. Nadal conduce în confruntările directe cu 23-12 (14-8 la finale). Cei doi s-au întâlnit în nouă finale de Grand Slam, şase fiind câştigate de Rafael Nadal şi trei de Roger Federer. “Nu am cuvinte, Vreau să îl felicit pe Rafa pentru revenirea extraordinară. n tenis nu există remize, dar aş fi fost foarte bucuros să accept una şi să o împart cu Rafa. Chiar şi fără victorie, ar fi fost o revenire perfectă pentru mine", a spus Federer, care s-a aflat la prima participare la un turneu din circuitul ATP după o accidentare care l-a ţinut departe de teren şase luni.”Ai muncit mult ca să reuşeşti asta, felicitări. Sunt foarte bucuros pentru tine", a replicat Nadal.
Ochii pe Sankt Petersburg
Cu o singură excepţie, jucătoarele noastre fruntaşe vor evolua la turneul de la Sankt Petersburg, cu premii totale de 710.900 de dolari. Deşi se anunţase accidentată după eşecul de la Melbourne, Simona Halep va fi prezentă în vechea capitală a Rusiei, în calitate de favorită nr. 1 şi nu va juca în primul tur. În turul II, Simona se poate confrunta chiar cu Monica Niculescu (32 WTA), dacă aceasta va trece de croata Ana Konjuh (36). La competiţia din Rusia participă şi Irina Begu (29) care va juca în primul tur cu o sportivă venită din calificări, acolo unde a fost înscrisă şi Patricia Ţig, care însă a abandonat în primul tur la scorul de 6-2, 4-1 în favoarea jucătoarei din Uzbekistan, Svetlana Şaripova (147).
Sorana Cîrstea participă la turneul de la Taipei, unde o va întâlni în primul tur pe japoneza Risa Ozaki (93 WTA). Turneul taiwanez este dotat cu premii în valoare totală de 227.750 $ şi o are ca prim-favorită pe ucraineanca Elina Svitolina.
 
 
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri