Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

sambata, 30.03.2024

Marga, despre concursul de finanţare a proiectelor culturale: E o furtună într-un pahar cu apă

GALERIE
marga
  • marga
- +

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, consideră că recentul scandal legat de rezultatele concursului de finanţare de proiecte culturale organizat de ICR este "o furtună într-un pahar cu apă", acesta spunând că dosarele declarate "neeligibile" au fost cele incomplete.

 

Andrei Marga a declarat într-un interviu că "nu s-a respins nimic. Este o competiţie pentru sprijinul financiar dat de Institutul Cultural Român. Competiţia are două etape: o etapă, dacă vreţi, tehnico-financiară şi o etapă a selecţiei valorice. În acest sens, este un regulament afişat pe site, se vede limpede".

Preşedintele ICR a adăugat că dosarele au trecut printr-o primă etapă, aceea de verificare a actelor - procedură care se face conform Ordonanţei 51/1998, ce reglementează accesul la resursele instituţiilor publice din sfera culturii.

"Şi atunci, s-a dat o listă de eligibil, cei care nu sunt pe listă au fost invitaţi încă de alaltăieri ca până luni (18 martie, n.r.) să-şi completeze actele, sunt nişte acte de natura extraselor de cont, de natura altor finanţări, a cofinanţărilor şi nu altceva. Nu a fost nimeni eliminat până la această oră, toată lumea este în competiţie, doar că acolo unde dosarul era incomplet s-a cerut completarea dosarului. Apoi vine selecţia valorică, pe care o face o comisie de specialişti", a mai spus Andrei Marga.

"Ele trec de etapa tehnică aducând nişte acte, care sunt, cum să zic, aproape banale, să indici ce cofinanţări ai. Sunt proiecte mari, cu 300.000 de euro, cu 40.000 de euro, şi e natural să se ceară cofinanţări. Dar e o prevedere a legii, nu e un capriciu al cuiva! Deci toate vor merge înainte", precizează preşedintele Institutului Cultural Român.

"Fac o menţiune, dacă tot aţi adus în discuţie TIFF-ul sau Festivalul de Jazz sau Festivalul de Teatru: acestea sunt în programele noastre prevăzute, nu e nici o problemă cu ele. E o alarmă falsă! Nu sunt respinse acestea, nici vorbă! E o furtună într-un pahar cu apă!", a mai spus Andrei Marga.

Eligibilitatea dosarelor din lista anunţată pe 13 martie, proiecte cu finanţare nerambursabilă depuse în cadrul concursului anunţat de Institutul Cultural Român la 29 noiembrie 2012, se referă strict la aspecte de ordin tehnico-financiar (actele justificative cerute să însoţească proiectele respective) şi la încadrarea în legislaţie, se arată şi într-o precizare a ICR.

Astfel, după ce dosarul cu actele tehnico-financiare este depus şi dacă acesta corespunde cerinţelor legale, proiectul devine eligibil.

"În acest sens, solicităm respectarea perioadei legale de contestaţie ( ultima zi de depunere a contestaţiilor este 18 martie, n.r.), în aşa fel încât să poată fi luate în discuţie toate proiectele ce au documentaţia în conformitate cu OG nr 51/1998 (privind îmbunătăţirea sistemelor de finanţarea programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, aprobată prin Legea nr 245/2001 cu modificările şi completările ulterioare)", anunţă ICR.

După încheierea perioadei de contestaţie şi analiza contestaţiilor, Direcţia Generală Promovarea Creaţiei din ICR va publica lista definitivă a proiectelor ce sunt eligibile sub aspectele menţionate.

Până la ora difuzării acestei ştiri, preşedintele Institutului Cultural Român, Andrei Marga, nu a putut fi contactat.


Institutul Cultural Român (ICR) a publicat, joi, lista proiectelor eligibile şi neeligibile la finalul etapei administrative de selecţie a dosarelor depuse în cadrul concursului anunţat pe 29 noiembrie 2012.

Astfel, printre dosarele analizate de comisia de selecţie - a cărei componenţă ICR o va face publică numai la finalul etapei de selecţie - au fost declarate neeligibile proiecte precum: Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ediţia a 11-a (proiect depus de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc), ediţia a XXIII-a a Festivalului Naţional de Teatru (proiect înaintat de Uniunea Teatrală din România - UNITER), Festivalul Internaţional de Film "Lună Plină" (proiect al Asociaţiei Victoria Film), Festivalul Internaţional de Film NexT (Asociaţia Societatea Culturală NexT), Festivalul Cultural FânFest 2013 (al Asociaţiei Aurarilor Alburnus Maior), Sighişoara Film Festival (proiect al Fundaţiei Române pentru Educaţie şi Educatori), "După dealuri", în regia lui Cristian Mungiu - promovare film prin producţie pe suport DVD (proiect ce aparţine SC Voodoo Films SRL), a patra ediţie din România a Festivalului IMAGINE - o competiţie muzicală internaţională dedicată tinerilor cu vârste între 12 şi 20 de ani, pentru toate stilurile muzicale (proiect al Asociaţiei ELITE ART Club Unesco), masterclass-uri de dirijat - tehnica dirijorală a maestrului Sergiu Celibidache (proiect al Fundaţiei Sergiu Celibidache), o serie de concerte susţinute de Corul Naţional de Cameră Madrigal în interiorul monumentelor istorice protejate de UNESCO drept valori ale patrimoniului universal şi realizarea unui documentar de televiziune care are ca scop atragerea de investitori pentu restaurare (proiect al Corului Naţional de Cameră Madrigal), Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul, ediţia a 10-a (Fundaţia Anonimul), Kinodiseea - Festivalul Internaţional de Film pentru Copii (proiect al Asociaţiei Culturale Metropolis), Sibiu Jazz Festival 2013 (Fundaţia Sibiu Jazz Festival), Astra Film Festival 2013 (Fundaţia Astra Film), precum şi un workshop de animaţie în cadrul festivalului Anim'est (proiect al Asociaţiei Estenest).

Potrivit anunţului ICR, pentru proiectele declarate neeligibile, fiecare aplicant va primi, în cursul zilei de joi, un e-mail în care se va explica motivul pentru care dosarul a fost declarat neeligibil.

Contestaţiile pot fi depuse la Registratura ICR, conform art. 14 alin. 1 din Ordonanţa nr. 51 din 11 august 1998, modificată şi completată, în maximum trei zile lucrătoare de la data aducerii la cunoştinţă a rezultatelor selecţiei (data afişării pe site-ul ICR). Ultima zi de depunere a contestaţiilor este luni, 18 martie, ora 16.00.

În ceea ce priveşte cele 41 de proiecte considerate eligibile, acestea vor fi evaluate în următoarele două săptămâni, în comisiile de specialitate, conform Regulamentului-cadru.

Printre proiectele considerate eligibile se numără "Poveşti româneşti în Africa" - Festival internaţional de poveşti în Kenya, prelegere şi conferinţă de presă cu marile teme întâlnite în creaţiile literare tradiţionale, autori români de poveşti şi situaţia de azi a povestitorului român în ţară/ străinătate. Expoziţie de cărţi de poveşti, Festivalul Udatul Nevestelor (proiect al Asociaţiei Culturale Hodăceana), "Rudarii: o enigmă etnografică în spaţiul european" - Realizarea de cercetari sociale pe cultura minorităţii romilor, contribuind la coeziunea socială bazată pe conceptul de cunoaştere (proiect al Centrului de Cercetări Culturale şi Sociale Romane Rodimata), Spectacolul pluridisciplinar pornind de la "Jurnalul fericirii" al lui Nicolae Steinhardt - "Libertatea are chipul lui Dumnezeu" (proiect al Asociaţiei culturale Kratima), "Analiza strategiilor de dezvoltare urbană pe coasta Mării Negre în anii 60 - 70. Studiul raporturilor şi schimburilor din bazinul Mării Negre - Turcia şi România - "Echanting Views: Black Sea Tourism Planning and Architecture of 60s and 70s" - (proiect al B.I.A. Istudor şi O. Sorin Nicolae), "Şerban Foarţă: O cale-n dar" - Editarea a cinci cărţi ale scriitorului Şerban Foarţă şi a şase volume de poezie ale unor scriitori străini, câţiva netraduşi la noi - (proiect al SC Brumar SRL), Ghid de Trasee Cultural-Turistice în Bucureşti (proiect al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul), "Ro.merica" - crearea unui scenariu ro-american care să aibă ca rezultat un spectacol/performance care va implica ambele echipe din cele două ţări - (proiect al ProDrama).

Suma totală alocată de ICR pentru acest concurs este de 450.000 de lei.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Mai este de lucru la naţională

Nicolae GRECU

Mai este de lucru la naţională

Cum şi când va decurge lucrul ăsta rămâne un mister. Deocamdată, misterul Ianis Hagi s-a elucidat parţial.

opinii

Manolescu

Eugen MUNTEANU

Manolescu

Vestea morții lui Nicolae Manolescu a fost pentru mine, cred că și pentru mulți alții, o surpriză totală, într‑atât de mult ne obișnuiserăm să îl considerăm nemuritor!

Spaţiul sacru (4)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (4)

O dată cu construirea Palatului Patriarhiei în anul 1907, utilizarea betonului armat s-a generalizat şi în România. O problemă specifică a arhitecturii româneşti cu structuri din acest material atât de versatil este legată de expresivitate. De cele mai multe ori structura de beton armat a fost ascunsă vederii şi în puţine cazuri s-a pus în valoare specificitatea noului material de construcţie. 

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

pulspulspuls

De râsul curcilor: filială ieşeană de partid îşi caută lider pe Facebook

De râsul curcilor: filială ieşeană de partid îşi caută lider pe Facebook

Au echipa, dar nu au şef, cum ar veni. Iacătă un anunţ apărut zilele astea pe un grup de facebook din Podu, stimaţi alegători! Asta e de râs, dar haideţi să vă spunem şi partea care ar putea fi de plâns! 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri