Mărgelele de sticlă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 24.09.2021

Mărgelele de sticlă

GALERIE
Bogdan Iliescu
  • Bogdan Iliescu
- +

Învăţătoarea o întreabă pe fetiţa de 6 ani, la ora de desen: "Ce desenezi?" 

Fetiţa răspunde: "Îl desenez pe Dumnezeu." 

Învăţătoarea îi spune: "Dar nimeni nu ştie cum arată Dumnezeu."

Iar fetiţa îi răspunde: "O să afle imediat!" (From Ken Robinson’s public talk at TED)

Două evenimente de notorietate (Jocurile Olimpice şi Pactul pentru educaţie) ne oferă ocazia să vorbim despre unul dintre cele mai importante subiecte pentru fiecare dintre noi: educaţia.

Să ne imaginăm cum ar fi jocurile Olimpice dacă s-ar desfăşura după regulile şcolii de acum (şi nu doar de la noi). Indiferent că eşti înotător, halterofil sau jucător de ping-pong, eşti obligat să participi doar în câteva probe de atletism. Şi nu doar că trebuie să concurezi cu cei care au aptitudini native pentru atletism, dar tot viitorul tău este dictat de ce clasare ai în acele probe. Mai mult, dacă reuşeşti să inventezi căi alternative care te-ar putea aduce printre primii, eşti aspru pedepsit şi obligat să faci aceiaşi paşi ca şi ceilalţi. Şi mai interesant este să ne imaginăm că cineva ne-ar spune că trebuie să ne pregătim pentru olimpiada din 2064. Bineînţeles că am întreba care sunt probele care vor fi atunci. Şi acel cineva ne spune că nu are cum să ştie încă. Noi să facem bine şi să ne pregătim temeinic. "Pentru ce?", vom răspunde noi cu un amestec de iritare, spaimă şi disperare. Răspunsul e doar o linişte profundă.

Care ar fi singura noastră şansă să fim cât de cât pregătiţi pentru o probă care nici nu a fost inventată încă? Aceeaşi care ne-a făcut cea mai de succes specie, până la urmă într-un context foarte asemănător. Nimeni nu ştia unde o să ajungă omenirea peste 100000 de ani, la apariţia omului. Şi totuşi, nu doar că am supravieţuit, dar am devenit specia dominantă din universul cunoscut. Cum? Prin abilitatea noastră unică şi o forţă colosală de a inventa, de a produce lucruri noi, nemaivăzute până atunci pe suprafaţa pământului. Ea este singura care ne poate asigura cele mai mari şanse în orice joc pe care nu îl ştim dinainte şi pe care suntem obligaţi să îl jucăm, pentru că de el depinde supravieţuirea noastră ca indivizi.

Şi atunci devine evident că nu poate fi suficient (şi nici măcar necesar) să lungim sau să scurtăm semestre sau trimestre sau să reinventăm în fiecare an doar forma în care aşezăm aceleaşi mărgele de sticlă. Este tot mai evident, privind în jurul nostru că ştiinţa scrisului şi a cititului nu este nici pe departe suficientă să putem spune că am asigurat o educaţie care garantează succesul într-un viitor pe care nici nu îl putem descrie. Răspunsul este într-un sistem de valori care, în loc să uniformizeze poate să stimuleze talentele extraordinare ale copiilor, abilitatea lor de a găsi răspunsuri noi, lipsa încântătoare a oricărei frici de eşec sau de greşeală. Departe gândul că greşeala şi creativitatea sunt acelaşi lucru. Dar dacă ţi-i frică să greşeşti, nu ai să poţi face niciodată nimic original.

Continuăm în numerele viitoare.

Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Creierului Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine, ce, cum în 2024

Pavel LUCESCU

Cine, ce, cum în 2024

Cu ochii pe 2024 când au loc toate alegerile posibile, locale, europarlamentare, parlamentare şi prezidenţiale, toate partidele îşi fac calcule. Dar nu toate au şanse să le nimerească pe alea de succes.

Filmuletul zilei

opinii

Drum fără pulbere (V)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (V)

Canalul Dunărea-Marea Neagră, inaugurat la 26 mai 1984, este cea mai mare lucrare inginerească din România și una dintre cele mai mari din lume. Este un motiv de mândrie pentru noi, dar este și un simbol al durerii, nedreptății și suferinței!

Atenţie, cade tencuiala!

Radu POPESCU

Atenţie, cade tencuiala!

Chişinăul, la fel ca Iaşul, este un oraş frumos şi cu un enorm potenţial neexploatat. „Născut talent, murit speranţă”, cum se mai zice la noi, şi asta în principal din cauza ghinionului chişinăuienilor de a se fi pricopsit de ani şi ani de zile cu o administraţie locală depăşită de situaţie. 

Între şoşocism şi cîţism

Nicolae CREŢU

Între şoşocism şi cîţism

Sunt oare şi oameni inteligenţi, cei care cu adevărat gândesc cu propriile capete şi nu se lasă prostiţi de fabricanţii de „Imagine”, dispuşi să vadă în ubicuu prezenţa şi mai ales „combativa” Şoşoacă un „fenomen” demn de atenţie? 

pulspulspuls

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Bun, hai că dosarul ca dosarul, iar percheziţiile de ieri aşijderea, dar oare cum se face, dragi comeseni ai rubricuţei noastre, că la mai puţin de o oră după descinderea mascaţilor şi procurorilor DNA de la Bucureşti în biroul lui din Casa cu Pătrate, deci atenţie: după nu înainte, dom’ Costel de la Cejău aruncă pe pagina lui de Facebook această postare haioasă? 

Caricatura zilei

Submarin francez

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.