Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Mărgelele de sticlă

GALERIE
Bogdan Iliescu
  • Bogdan Iliescu
- +

Învăţătoarea o întreabă pe fetiţa de 6 ani, la ora de desen: "Ce desenezi?" 

Fetiţa răspunde: "Îl desenez pe Dumnezeu." 

Învăţătoarea îi spune: "Dar nimeni nu ştie cum arată Dumnezeu."

Iar fetiţa îi răspunde: "O să afle imediat!" (From Ken Robinson’s public talk at TED)

Două evenimente de notorietate (Jocurile Olimpice şi Pactul pentru educaţie) ne oferă ocazia să vorbim despre unul dintre cele mai importante subiecte pentru fiecare dintre noi: educaţia.

Să ne imaginăm cum ar fi jocurile Olimpice dacă s-ar desfăşura după regulile şcolii de acum (şi nu doar de la noi). Indiferent că eşti înotător, halterofil sau jucător de ping-pong, eşti obligat să participi doar în câteva probe de atletism. Şi nu doar că trebuie să concurezi cu cei care au aptitudini native pentru atletism, dar tot viitorul tău este dictat de ce clasare ai în acele probe. Mai mult, dacă reuşeşti să inventezi căi alternative care te-ar putea aduce printre primii, eşti aspru pedepsit şi obligat să faci aceiaşi paşi ca şi ceilalţi. Şi mai interesant este să ne imaginăm că cineva ne-ar spune că trebuie să ne pregătim pentru olimpiada din 2064. Bineînţeles că am întreba care sunt probele care vor fi atunci. Şi acel cineva ne spune că nu are cum să ştie încă. Noi să facem bine şi să ne pregătim temeinic. "Pentru ce?", vom răspunde noi cu un amestec de iritare, spaimă şi disperare. Răspunsul e doar o linişte profundă.

Care ar fi singura noastră şansă să fim cât de cât pregătiţi pentru o probă care nici nu a fost inventată încă? Aceeaşi care ne-a făcut cea mai de succes specie, până la urmă într-un context foarte asemănător. Nimeni nu ştia unde o să ajungă omenirea peste 100000 de ani, la apariţia omului. Şi totuşi, nu doar că am supravieţuit, dar am devenit specia dominantă din universul cunoscut. Cum? Prin abilitatea noastră unică şi o forţă colosală de a inventa, de a produce lucruri noi, nemaivăzute până atunci pe suprafaţa pământului. Ea este singura care ne poate asigura cele mai mari şanse în orice joc pe care nu îl ştim dinainte şi pe care suntem obligaţi să îl jucăm, pentru că de el depinde supravieţuirea noastră ca indivizi.

Şi atunci devine evident că nu poate fi suficient (şi nici măcar necesar) să lungim sau să scurtăm semestre sau trimestre sau să reinventăm în fiecare an doar forma în care aşezăm aceleaşi mărgele de sticlă. Este tot mai evident, privind în jurul nostru că ştiinţa scrisului şi a cititului nu este nici pe departe suficientă să putem spune că am asigurat o educaţie care garantează succesul într-un viitor pe care nici nu îl putem descrie. Răspunsul este într-un sistem de valori care, în loc să uniformizeze poate să stimuleze talentele extraordinare ale copiilor, abilitatea lor de a găsi răspunsuri noi, lipsa încântătoare a oricărei frici de eşec sau de greşeală. Departe gândul că greşeala şi creativitatea sunt acelaşi lucru. Dar dacă ţi-i frică să greşeşti, nu ai să poţi face niciodată nimic original.

Continuăm în numerele viitoare.

Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Creierului Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri