anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Mărgica de kehlibar

GALERIE
Ungureanu_703
 • Ungureanu_703
- +

Mi s-a întâmplat de nenumărate ori să ascult cu atenţie – şi să asimilez din prima – albume nou apărute ale unor formaţii răsfă­ţate în urechea mea. La fel şi câte unul vechi semnat de vreo trupă de care nu auzisem până atunci.

În fiecare caz, audiţia a fost lejeră, fără opinteli, fără încordare exce­sivă, fluxul sonor permiţându-mi şi activităţi conexe, de minimă con­centrare. De astă dată s-a petrecut ceva ce m-a uimit, chiar m-a şocat, deşi puţine din ce sunt eu în stare să fac ar trebui să mă surprindă. Am simţit dorinţa (sau necesitatea, obligaţia, porunca imperativă) să stau nemişcat, la fel ca la o litur­ghie. Nimic din jur nu mi-a mai atras privirea, nicio nevoie tru­pească nu şi-a manifestat stringenţa, nici un impuls iconoclast nu şi-a bobâlcat impertinenţa. Nici măcar paharul cu cele 50 de grame de rom cubanez, anume pregătit, nu s-a deşertat în noua realitate. Și această realitate mi s-a năzărit a fi una asemănătoare cu substanţa translucidă a chihlimbarului, iar eu m-am pomenit transformat în ceva fără formă, fără viaţă şi fără nume, închis pentru eternitate în boaba aurie cu sclipiri verzui.

Albumul se intitulează Ver­sions of the Truth şi a fost lansat pe 4 septembrie 2020, relativ discret, parcă în ton cu muzica, de trupa The Pineapple Thief, sub formă de CD, LP şi Blu-Ray, la exclusivista firmă Kscope. Bruce Soord, chitari, voce, versuri; Gavin Harrison, tobe şi percuţie, Jon Sykes, bas; Steve Kitch, claviaturi – iată cvartetul ale cărui imprimări tind să atingă frumuseţea răşinii sus evocate, indiferent de mesajul social-politic încapsulat în lirica polivalentă. Reflecţiile lui Bruce Soord au ambiguitate pretabilă la multiple interpretări, dar mai cu seamă au profunzime poetică.
Trebuie spus clar că textele acestui album nu abundă în tri­miteri vituperante mai mult decât precedentele, editate cu trupa sau solo în peste douăzeci de ani de activitate. Nu intru însă în mean­drele unei discuţii aporetice, cu toate că subiectele abordate m-au tentat mereu. Durerea, singură­tatea, indiferenţa, soarta omenirii, a fiecărui om (minus a mea, în particular) şi alte asemenea teme nu duc lipsă de excursuri eseistice inteligente, nici de metafore strălu­citoare. Presupun că Soord nu vrea să rivalizeze cu mari poeţi ai dis­perării de a fi om într-o lume în permanentă degradare. Câteva ver­suri ale lui pot figura într-o antologie contemporană, chiar dacă lectura fără muzică nu le conferă amplitudine. Fără să fie explicit content, cum scrie pe eti­cheta dis­curilor de trecător scandal, lirismul pieselor Pineapple Thief lu­crează la nivel subliminal într-un fel na(t)iv. Și asta pentru că muzica taie adânc şi lent ca investigaţia unui detectiv din romanele lui P.D. James. Rezultatul iese elaborat, suculent şi dens ca un punch de cea mai autentică tradiţie engleză.


Are ceva în comun incizia cu băutura? Sau prog-rockul cu fierbinţeala îngheţată a chihlim­barului? Probabil nu. Este privilegiul muzicii de calitate să facă legături neobişnuite.   

P.S. Pentru cine se întreabă ce rost are să folosesc în titlu denu­mirea în limba turcă a chihlimbarului, explicaţia nu este aceea simplă: cuvântul prezent în ro­mână provine din turceşte. Poate că n-ar trebui să-mi dezvălui „se­cretele“, dar ţin morţiş să o fac, iar cititorul va pricepe, desigur, de ce. Căutând pe internet câteva date despre disc, înainte să schiţez tex­tul de faţă, am găsit lista concertelor trupei, anunţate pentru anii 2021-2022. Nu mai puţin de trei sunt planificate în Turcia, la Is­tanbul, Ankara şi Karşıyaka (un cartier al Izmirului)! Nici un con­cert în România. Să ne mai întrebăm care ţară e mai euro­peană ca mentalitate (nu ca religie) dintre cele două? Cât despre modernitate, importanţă sau forţă economică – nici nu se pune problema com­paraţiei...

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.