Mari antreprenori din Iași se gândesc să-și mute producția în alte țări. Tiberiu Stoian, Exonia: „Nu excludem relocarea”

sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 04:00
6 MIN
 Mari antreprenori din Iași se gândesc să-și mute producția în alte țări. Tiberiu Stoian, Exonia: „Nu excludem relocarea”

Tiberiu Stoian, fondatorul companiei ieșene Exonia, producător de ambalaje biodegradabile, avertizează că, în fața creșterii costurilor și a taxelor, Exonia și alte fabrici din România ar putea fi nevoite să își mute producția în țări cu fiscalitate mai scăzută.

De altfel, nu este singurul care face această afirmație. „Ziarul de Iași” relata recent că, odată cu adoptarea „ordonanței trenuleț” la sfârșitul anului trecut, prin care s-au eliminat, printre altele, facilitățile fiscale din IT, mulți antreprenori și profesioniști din domeniu sunt deja în căutare de soluții. Aceștia caută țări europene cu taxe mai mici decât cele din România, iar planul lor este să își înregistreze firmele în aceste țări și să își transfere veniturile pentru munca realizată în România prin intermediul acestor entități economice înregistrate în alte state. „Evident că o să ne afecteze și cel mai probabil marile companii o să-și refacă planurile, pentru că nu mai există atractivitate fiscală la noi”, arată Adrian Brezulianu, directorul general al companiei ieșene  GreenSoft.

Tiberiu Stoian spune că, în 2025, mediul economic va aduce provocări semnificative pentru toate industriile, iar Exonia se adaptează pentru a face față presiunilor, mai ales în contextul dificultăților de recrutare și creșterii salariilor. Totuși, compania rămâne optimistă în privința oportunităților de dezvoltare, în special în domeniul sustenabilității și digitalizării, spune omul de afaceri. „Exonia își ajustează strategiile pentru a face față acestor schimbări și a rămâne competitivă pe piață”, ne-a declarat Tiberiu Stoian.

Deficitul bugetar le dă fiori oamenilor de afaceri

 Creșterea economică va depinde de investițiile publice, absorbția fondurilor europene și un consum modest, consideră omul de afaceri. Însă există foarte multe provocări, cum ar fi deficitul bugetar și incertitudinile legislative, în special în sectoare cheie precum energia și construcțiile. „Pentru anul 2025, perspectivele economice generale ale României sunt neclare. Unii sugerează o ușoară accelerare a creșterii PIB-ului, estimată la aproximativ 3% conform prognozelor FMI, Băncii Mondiale și Comisiei Europene. Unele bănci estimează chiar o scădere a acestui indicator. Evoluția ar trebui să fie susținută de investiții publice solide, absorbția fondurilor europene, și creșteri modeste în consumul privat și public. Totuși, persistă provocări legate de deficitul bugetar, nevoia de ajustări fiscale și incertitudini legislative, în special în sectoare precum energie și construcții”, a menționat Tiberiu Stoian.

Acesta spune că industria românească va continua să fie influențată de două tendințe majore: tranziția spre sustenabilitate și digitalizare. „Optimiștii așteaptă investiții sporite în proiecte verzi, precum energia regenerabilă, dar și în infrastructură și tehnologie de ultimă generație pentru a spori productivitatea. De asemenea, relocările de producție din alte regiuni ar putea aduce oportunități, deși limitările pieței muncii și creșterea salariilor ar putea crea dificultăți în sectoarele cu valoare adăugată scăzută. Anul 2025 promite un context economic echilibrat, dar cu riscuri legate de stabilitatea macroeconomică, atragerea de investiții strategice și adaptarea la cerințele pieței globale. Sustenabilitatea și inovarea vor juca roluri esențiale în modelarea viitorului industriei românești, inclusiv în industria ambalajelor în care activează și fabrica Exonia”, ne explică Tiberiu Stoian.

Exonia ar putea reloca producția dacă taxele vor crește prea mult în România

El spune că orice creșteri ale taxelor și impozitelor ar reduce profitul Exonia și ar descuraja investițiile în extinderea producției. Totodată, ar afecta competitivitatea internațională, deoarece taxele mai mari ar face produsele mai scumpe comparativ cu cele din alte țări cu fiscalitate scăzută. „Dacă taxele devin mai mari decât cele din alte țări din regiune, vom pierde contracte și clienți internaționali în favoarea unor competitori din state cu fiscalitate mai scăzută. Acest lucru este deosebit de sensibil în sectorul producției de ambalaje sustenabile. De asemenea, impozitele mai mari asupra salariilor sau utilităților vor crește costurile noastre de producție. Nu excludem nici o posibilă restructurare sau relocare. În lipsa unor măsuri compensatorii, atât Exonia, cât și alte fabrici ar putea fi nevoite să reducă personalul sau să își relocheze operațiunile către țări cu fiscalitate mai favorabilă. Acest fenomen ar putea afecta piețele locale ale forței de muncă, mai ales în regiunile industriale dependente de un număr mic de angajatori majori. Aceste măsuri ar avea sigur impact și asupra investițiilor străine. Mediul fiscal este un factor important în deciziile investitorilor străini de a investi în România”, atrage atenția Stoian.

Devine din ce în ce mai greu de găsit oameni calificați

El mai spune că este greu să găsească oameni calificați, astfel că angajații sunt instruiți la locul de muncă, proces care se poate întinde și până la un an, ceea ce implică costuri mari. „Este dificil. În special din cauza complexității mari a liniilor tehnologice pe care noi le utilizăm la Exonia și care sunt unice în România. Din acest motiv, tot personalul care le deservește este calificat la locul de muncă. Această operațiune durează între 6 și 12 luni și generează costuri ridicate”, ne explică fondatorul Exonia.

Cum afectează compania Exonia creșterea salariului minim din acest an

Majorarea salariului minim la 4.050 lei de anul acesta va crește costurile pentru companii, în special pentru IMM-uri, care ar putea reduce personalul sau crește prețurile. În schimb, angajații vor beneficia de salarii mai mari, iar consumul intern ar putea crește.

„Această creștere, de aproximativ 9,46%, se va reflecta în bugetele companiilor prin creșterea cheltuielilor cu forța de muncă, mai ales în sectoarele care angajează masiv muncitori pe salariul minim, precum industria manufacturieră, retail și construcții. Pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), povara fiscală adițională ar putea genera dificultăți, determinând unii angajatori să ia în considerare reducerea personalului, înlocuirea muncitorilor cu soluții tehnologice sau chiar relocarea operațiunilor în alte țări. De asemenea, pentru a compensa costurile, unele companii ar putea majora prețurile produselor și serviciilor lor, ceea ce ar putea influența inflația, dar le va face să fie și necompetitive pe plan internațional. Pe de altă parte, această măsură este considerată benefică pentru angajați, crescând nivelul de trai și stimulând consumul intern, ceea ce poate sprijini creșterea economică generală”, arată Tiberiu Stoian.

Ce riscuri anticipează fondatorul companiei Exonia în 2025

Acesta consideră că principalele riscuri pentru 2025 sunt costurile în creștere, lipsa forței de muncă calificate, presiuni de reglementare a domeniului în care Exonia activează, riscurile geopolitice și de lanț de aprovizionare. „Deși 2025 prezintă aceste riscuri importante, există și oportunități de dezvoltare pentru companiile din România. Succesul va depinde de adaptabilitatea la noile cerințe de sustenabilitate, utilizarea fondurilor disponibile și implementarea de tehnologii moderne pentru creșterea eficienței. Planificarea strategică și investițiile inteligente vor fi esențiale pentru a valorifica aceste perspective”, consideră fondatorul companiei Exonia.

Cum va fi mediul antreprenorial peste câțiva ani

 Stoian este de părere că mediul de afaceri din România se va transforma semnificativ, sub influența unor tendințe globale, europene și naționale. „Printre principalele schimbări pe care eu le anticipez sunt digitalizarea accelerată, orientarea către sustenabilitate, globalizarea competitivității și provocările demografice. Toate reprezintă provocări importante pentru companiile antreprenoriale”, crede Tiberiu Stoian.

 

Citește și: Șoc fiscal în IT: vor suporta angajatorii diferența? Mulți IT-iști ieșeni caută țări mai prietenoase fiscal

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii