Maria Tănase, în dosarele CNSAS. Nume de cod: «Gaița»
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Maria Tănase, în dosarele CNSAS. Nume de cod: «Gaița»

GALERIE
maria tanase
  • maria tanase
- +

Aceasta este viaţa Mariei Tănase, reconstituită din documentele, cu surse diferite şi traversând regimuri, care alcătuiesc „Dosarul I 157076”, aflat astăzi în Arhivele CNSAS. E, de bună seamă, un portret fragmentar şi fragmentat, întins pe două decenii, alcătuit din şoapte, bănuieli, acuze, controale şi verificări – un ansamblu de mai multe voci despre o voce, una singură, rămasă în istorie, scrie historia.ro.

Se spune că frumuseţea este în ochii celui care privește. Însă ochiul Securităţii nu a văzut în Maria Tănase o privighetoare, ci o gaiţă. Așa este completat numele său conspirativ de urmărire, pe coperta din faţa celor 200 de file de la Securitate. „Cîntăreaţa”, au gândit mai întâi, dar au tăiat. Și alături au înlocuit după voia lor: „Gaiţa”. Dacă citești despre viaţa Mariei Tănase de la începuturile comunismului în România, despre chinul lor, din familie și dintre prieteni, de a se descurca, căci nu puteau să se adapteze, rămâi cu un gust amar.

 Comuniștii au îndesat uriașa ei personalitate și anvergură artistică, magia sa hollywoodiană, distincţia sa boierească, aplombul intelectual al culegătorului de folclor autentic, originalitatea repertoriului său într-un cub de gheaţă. Au încadrat-o pe post de cântăreaţă lirică cu leafă fixă și normă. Pe lângă normă, avea și alte obligaţii obștești-proletare, precum cea de a cânta și juca pe la întreprinderi, iar după, de a participa la discuţii colective critice cu muncitorii despre piesele muzicale sau de teatru interpretate. Îi controlau repertoriul și nu i s-a permis să mai plece în turnee în străinătate.

 1949. Mesajul codat al cântăreţei

 Harry Brauner, folclorist și etnomuzicolog, care a înfiinţat și condus Institutul de Folclor, a fost, alături de primul ei soţ, celălalt evreu important din viaţa Mariei Tănase. El a descoperit-o și împreună cu Sandu Eliad au transformato în divă. Brauner a fost arestat și condamnat în 1950 în procesul Pătrășcanu. Mult mai târziu a fost reabilitat.

 Într-o declaraţie din 1953 povestește că, în 1949, Maria Tănase i-ar fi adus, cu rugămintea de confidenţialitate, o informaţie aflată de la cineva cu grade mari în serviciul de informaţii englez: „Îţi comunic că englezii sunt supăraţi pentru că faceţi folclorul în laborator şi că au de gînd să te atace la radio pentru acest lucru, iar dacă nu au făcut-o pînă acum, este pentru că ai un dosar bun la ei şi au informaţii bune despre tine de la FUAD”. (vol. 2, f. 74). H. Brauner interpretase acest mesaj ca o formă subtilă de a-i transmite ameninţarea serviciului britanic de spionaj, cum că va fi demascat dacă nu va lucra pentru britanici mai departe. (vol.1, f. 3, 7)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre 2024

Cătălin ONOFREI

Spre 2024

Spion rus ori doar simplu mercenar român, Ponta s-a activat şi a apăsat deja butonul roşu!

Filmuletul zilei

opinii

Zona de confort

Briscan ZARA

Zona de confort

E o poziţie în care am putea sta la nesfârşit, pe care o căutăm în momentele grele, o regretăm când o pierdem, dar pe care de multe ori o şi urâm pentru că nu ne oferă nimic deosebit. Cu toţii căutăm şi găsim această stare, fără ea e greu de trăit. Pentru că vrem sa ne simţim confortabil, liniştiţi, relaxanţi. Ca orice pe lumea asta însă, foarte rar recunoaştem când suntem într-o asemenea stare şi o apreciem extrem de puţine ori.

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Ciprian IFTIMOAEI

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a stabilit ca pe data de 15 mai a fiecărui an să se aniverseze Ziua Internaţională a Familiei pentru a sublinia importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului şi a Patriarhiei Române, ziua de 15 mai a devenit zi de sărbătoare a familiei şi în România. Pentru anul 2021, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a propus ca temă de reflecţie „Familiile şi noile tehnologii”.

Trilogia. Ultimul capitol

Mihai DORIN

Trilogia. Ultimul capitol

Drama universităţilor româneşti în primele decenii ale regimului comunist nu era un subiect lesne de acceptat la începutul anilor ’90 de comunitatea academică. Istoricul Dănuţ Doboş a constatat acest decalaj dintre subiectul istoric şi receptori, preferând, pentru început să se adreseze publicului larg.

pulspulspuls

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

Nu ştim dacă aţi observat în ultimele zile cam cât de tare a decăzut Iaşul, odată cu penaliada marilor cârmaci liberali, dar haideţi să vă atragem noi atenţia la un aspect care poate v-a scăpat. 

Caricatura zilei

Descoperire științifică

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.