Maria Tănase, în dosarele CNSAS. Nume de cod: «Gaița»
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

Maria Tănase, în dosarele CNSAS. Nume de cod: «Gaița»

GALERIE
maria tanase
  • maria tanase
- +

Aceasta este viaţa Mariei Tănase, reconstituită din documentele, cu surse diferite şi traversând regimuri, care alcătuiesc „Dosarul I 157076”, aflat astăzi în Arhivele CNSAS. E, de bună seamă, un portret fragmentar şi fragmentat, întins pe două decenii, alcătuit din şoapte, bănuieli, acuze, controale şi verificări – un ansamblu de mai multe voci despre o voce, una singură, rămasă în istorie, scrie historia.ro.

Se spune că frumuseţea este în ochii celui care privește. Însă ochiul Securităţii nu a văzut în Maria Tănase o privighetoare, ci o gaiţă. Așa este completat numele său conspirativ de urmărire, pe coperta din faţa celor 200 de file de la Securitate. „Cîntăreaţa”, au gândit mai întâi, dar au tăiat. Și alături au înlocuit după voia lor: „Gaiţa”. Dacă citești despre viaţa Mariei Tănase de la începuturile comunismului în România, despre chinul lor, din familie și dintre prieteni, de a se descurca, căci nu puteau să se adapteze, rămâi cu un gust amar.

 Comuniștii au îndesat uriașa ei personalitate și anvergură artistică, magia sa hollywoodiană, distincţia sa boierească, aplombul intelectual al culegătorului de folclor autentic, originalitatea repertoriului său într-un cub de gheaţă. Au încadrat-o pe post de cântăreaţă lirică cu leafă fixă și normă. Pe lângă normă, avea și alte obligaţii obștești-proletare, precum cea de a cânta și juca pe la întreprinderi, iar după, de a participa la discuţii colective critice cu muncitorii despre piesele muzicale sau de teatru interpretate. Îi controlau repertoriul și nu i s-a permis să mai plece în turnee în străinătate.

 1949. Mesajul codat al cântăreţei

 Harry Brauner, folclorist și etnomuzicolog, care a înfiinţat și condus Institutul de Folclor, a fost, alături de primul ei soţ, celălalt evreu important din viaţa Mariei Tănase. El a descoperit-o și împreună cu Sandu Eliad au transformato în divă. Brauner a fost arestat și condamnat în 1950 în procesul Pătrășcanu. Mult mai târziu a fost reabilitat.

 Într-o declaraţie din 1953 povestește că, în 1949, Maria Tănase i-ar fi adus, cu rugămintea de confidenţialitate, o informaţie aflată de la cineva cu grade mari în serviciul de informaţii englez: „Îţi comunic că englezii sunt supăraţi pentru că faceţi folclorul în laborator şi că au de gînd să te atace la radio pentru acest lucru, iar dacă nu au făcut-o pînă acum, este pentru că ai un dosar bun la ei şi au informaţii bune despre tine de la FUAD”. (vol. 2, f. 74). H. Brauner interpretase acest mesaj ca o formă subtilă de a-i transmite ameninţarea serviciului britanic de spionaj, cum că va fi demascat dacă nu va lucra pentru britanici mai departe. (vol.1, f. 3, 7)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Dan CONSTANTIN

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Mituri şi inerţii

Alexandru CĂLINESCU

Mituri şi inerţii

În ura faţă de „trădătorul” Pacepa acţionează două mituri: mitul Securităţii „patriotice”, care ne-a apărat de duşmani (mai ales de sovietici) şi mitul lui Ceauşescu mare patriot, omul care a făcut o sumedenie de lucruri bune şi care a schimbat faţa României. Aceste două mituri sunt de o deconcertantă tenacitate şi e uşor să ne convingem dând o simplă „raită” pe Facebook.

Cel mai modest dintre pământeni (III)

Neculai SEGHEDIN

Cel mai modest dintre pământeni (III)

La 32 de ani Armstrong îşi trăieşte tragedia vieţii: pierderea fiicei sale, Karen, în vârstă de doi ani, în urma unei tumori la creier. El nu va mai vorbi cu nimeni despre acest fapt, nici măcar cu soţia sa, Janet. Momentul este redat în filmul „First man/ Primul om”, realizat în 2018, la şase ani după moartea astronautului.

„Deşoşocizarea” AUR

Nicolae CREŢU

„Deşoşocizarea” AUR

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

pulspulspuls

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Multă lumea ne-a sunat să ne întrebe ce se întâmplă cu ultima acţiune a procurorilor de anticorupţie, cea care îl vizează pe Mugurel care bea Ciuc, viteazul penelist care a păstorit cândva şi pe plaiurile noastre. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.