„Ne simțim singuri aici, în România”, „nu am simțit sprijin din partea guvernanților”, „nici măcar în campania electorală nu mai vorbește nimeni de industrie”, „ne simțim sufocați de taxe” – sunt câteva dintre declarațiile unuia dintre industriașii cei mai experimentați din Iași, fondatorul Grupului de firme Electra, Marian Berdan, realizate în cadrul unui interviu în studioul „Ziarului de Iași”.
La finalul unui an dificil, de care antreprenorii români s-au temut, am stat de vorbă cu liderul pieței de videointerfoane și sisteme de control acces din România despre actualul context economic din țară și din lume. Omul de afaceri a descris în culori destul de sumbre jocurile politico-economice globale care influențează negativ industria electronică și inclusiv afacerile sale din Iași.
Grupul Electra: De la securitate la circuite imprimate, într-o piață dominată de străini
Când CEO-ul fondator al grupului de firme Electra spune că se simt singuri în România, se referă la cele trei companii care fac parte acum din afacerea amplasată în Comuna Miroslava. Actul de naștere al Electra SRL datează din 1991, compania fiind una dintre puținele firme înființate în Județul Iași la scurt timp Revoluție și care sunt încă active. La 17 ani de la înființare, din firma mamă s-au mai desprins alte două companii EMS Electra și PCB Electra, care la rândul lor mai au puțin până la „majorat”.
Citiți aici integral Ziarul de Business nr. 32
„Atunci când spunem Electra, nu ne referim numai la sisteme de control acces pentru clădiri, blocuri de locuințe sau instituții, ci suntem producători de plăci electronice pentru diverse firme din România și vestul Europei. Suntem producători de circuite imprimate care se utilizează în industria electronică. Toate aceste activități au fost din 2008 împărțite pe trei firme. Firma mamă – Electra – s-a divizat în trei: Electra SRL a rămas cu obiectul principal de activitate, sisteme de control acces pentru clădiri, EMS Electra se ocupă cu plăci electronice, asamblare de plăci electronice pentru diverși parteneri, cam 60% sunt din Europa de vest, iar PCB Electra este firma care face acele circuit imprimate, acele plăcuțe pe care se așază acele componente electronice”, explică Marian Berdan care spune că pe videointerfonie (Electra SRL) reprezintă circa 40% din grupul Electra, „35% e partea de asamblare plăci electronice și restul sunt circuite imprimate”.
În 2023, cifra totală de afaceri a Grupului Electra a fost de peste 8,3 milioane de euro, iar cel mai bine a evoluat compania EMS Electra, cea care oficial se prezintă ca furnizor de servicii integrate de asamblare electronică. În timp ce firma mamă, Electra SRL, care are ca obiect principal de activitate „fabricarea produselor electronice de larg consum” și-a menținut cifra de afaceri din anul 2022 (16 milioane lei), EMS, care activează în România sub codul CAEN principal 2611 – Fabricarea subansamblurilor electronice (module), a avut o cifră de afaceri e 22,7 milioane lei, în creștere cu 18% față de anul anterior. Iar PCB Electra (CAEN 2612 – Fabricarea altor componente electronice) a avut vânzări de aproape trei milioane de lei. Iar cea mai mare creştere a profitului față de anul anterior a fost înregistrată în 2023 tot de EMS (+145%) Marian Berdan e acționarul principal în toate cele trei companii.
Industriașii români, fără sprijin guvernamental în competiția globală
„An de an, lună de lună, zi de zi, principala barieră este faptul că ne simțim singuri aici în România, chiar dacă este o firmă cu capital 100% românesc. N-am simțit un sprijin din partea guvernanților. De altfel se observă că guvernanții, chiar și cu această campanie electorală, nu prea vorbește lumea de industrie, nu prea vorbește lumea de agricultură. Absolut toți cei care sunt în competiția electorală vorbesc despre ce o să dea, că o să mărească salariul până la 2030, la 2006 de euro, că pensia o să fie atâta. E foarte bine, dar întrebarea care vine din spate e de unde, fiindcă firmele românești sunt sufocate de toate aceste taxe și impozite care trebuiesc plătite la stat. Asta în timp ce multinaționalele beneficiază de facilități, iar un angajat român într-o firmă românească, aduce aproximativ de două până la cinci ori mai multe taxe la bugetul României decât aduce un angajat român la o multinațională sau la o firmă cu capital străin”, spune Berdan.
Amărăciunea lui Marian Berdan, ca producător autohton pe o piață dominată de companii străine, în special chinezești, a fost o temă constantă în interviul său. De exemplu, spune el, „firmele de electronică din România care folosesc serviciile și produsele noastre, ale companiilor EMS- și PCB-Electra, sunt, de fapt, în proporție din 90%, firme ale marilor concerne din vestul Europei. Din păcate, în România, industria electronică este foarte, foarte slab reprezentată. Nu sunt firme românești în acest domeniu de vârf, deși în ziua de astăzi fără electronică nu se poate face mai nimic. Orice obiect, marea majoritate, are ceva înăuntru, un chip, o mică plăcuță care să aducă plus valoare acelui obiect”.
Iar când fondatorul Electra spune că se simt singuri pe piața din România, statisticile îi dau dreptate. Toate cele trei companii își desfășoară activitatea în piețe cu puțini competitori în România. În Iași, în 2023, toate cele trei firme Electra s-au situat pe primul loc după cifra de afaceri realizată pe obiectele lor principale de activitate. De așteptat, în condițiile în care, potrivit platformei lege6.ro, în domeniul de activitate al companiei Electra SRL (CAEN 2640) sunt înregistrate în total cinci companii, iar Electra a fost singura care a avut vânzări anul trecut.
Concurența e minimă și la nivel național – dintr-o piață cu o cifră totală de afaceri de 585 de milioane de lei în 2023, cinci companii din România au realizat 581 de milioane. Electra SRL a fost pe locul al treilea la nivel național, după Sennheiser Consumer Electronics GMBH Wedemark (Germania) (384 milioane lei) și Renaissance Public Service SRL (173,6 milioane lei). Aceasta e însă competiția pe piața fabricării produselor electronice de larg consum. Specializată în videointerfonie, Electra nu are concurență în rândul producătorilor din România.
PCB Electra (CAEN: 2612 – Fabricarea altor componente electronice), este una dintre cele zece companii din iași care activează în acest domeniu. Dar șase dintre ele au depus bilanțul pe anul 2023, iar PCB s-a plasat în top, cu cifra sa de afaceri de 2,9 milioane lei. La nivel național, PCB Electra a fost pe locul 14 – însă și aici piața e împărțită în mai multe nișe, ceea ce face ca ieșenii să se simtă singuri în România și în această firmă.
EMS Electra (CAEN: 2611 – Fabricarea subansamblurilor electronice (module)), mai are doar alți șase competitori pe piața ieșeană, din care numai trei au realizat vânzări în 2023 și au depus bilanțul. Și în acest caz, compania fondată de Marian Berdan a fost lider în Iași. În România, s-a plasat pe locul 28, cu cifra de afaceri de 22,7 milioane lei. Dintr-o cifră totală de afaceri de aproape 7 miliarde de lei, cei mai mari cinci competitori din această piață au realizat mai mult de jumătate – iar acești cinci mari competitori sunt companii deținute de firme din UK, Olanda, Austria, Germania și Elveția.
Scăderea comenzilor și impactul expansiunii Chinei
„EMS Electra, firma noastră din grup, are un asociat minoritar din Germania, este o firmă mare, un jucător important pe piața electronică din lume, se cheamă Scanfil. Și dacă ei au avut creștere anul trecut în semestrul întâi, anul acesta au cam stagnat. Au stagnat și sunt reduceri foarte puternice din luna mai, la ei au scăzut comenzii cu 18% la cifra lor de afaceri, înseamnă că cifra de afaceri în finalul anului va scădea cu 200 de milioane de euro. În procente înseamnă aproape 20%, pentru că au aproape un miliard de cifră de afacere anuală”, calculează Berdan, care se teme că și firmele „fiice” ale Grupului Electra ar putea suferi din lipsă de comenzi.
„O altă problemă care se suprapune peste aceasta este expansiunea Chinei asupra piețelor din Europa și America. Economia mondială este extrem de interconectată. Orice criză într-o anumită zonă a economiei se simte și în industria noastră. (…) 90% din piața de sisteme de videointerfonie din România e acoperită de către Electra. Pentru partea de electronică, EMS-Electra este cea mai mare firmă românească de electronică din România, iar PCB-Electra merge foarte prost acum, din cauza concurenței chinezești, este infernală concurența aia”, mai spune Marian Berdan.
„Va trebui aici (n.r. pentru EMS și PCB Electra) să avem deja planuri de reorganizare, de reorientare, dar cifra de afaceri va fi mai mică, deja din semestrul al doilea lucrurile nu arată deloc bine. Pentru Electra SRL, ca firmă furnizoare de echipamente de securitate mergem binișor. Mergem binișor, va fi o creștere față de anul trecut în partea asta de securitate, cred că o să depășim ceea ce am prognozat. Dar asta, sigur, prin foarte multă muncă și prin introducerea de produse noi”.
Electra, între provocările competiției globale și ambițiile de reindustrializare
Într-un peisaj industrial tot mai afectat de influența Chinei pe piețele din Europa și America, Electra, se confruntă cu o concurență acerbă. Marian Berdan subliniază că prezența pe piață a produselor chinezești, adesea subvenționate de stat, pune presiune pe firmele europene, iar în anumite cazuri le împinge spre limita sustenabilității. „Europa este invadată de produse chinezești subvenționate și noi putem să pierdem piață, putem să mergem până acolo încât să închidem fabricile”, spune Berdan, care estimează o scădere a cifrei de afaceri în industria componentelor electronice. Într-un context european în care producția internă de circuite imprimate a fost masiv redusă în ultimele decenii, Electra încearcă să găsească soluții pentru a reduce dependența de furnizorii chinezi. „Pe partea de circuit imprimat nu mai aveam niciun producător până în pandemie în Europa. Toate s-au închis, o mare greșeală,” spune Berdan.
În prezent, grupul Electra explorează opțiuni de finanțare din fonduri europene pentru a instala echipamente necesare producției interne de laminate, esențiale pentru circuitele imprimate, un material pe care în prezent îl importă majoritar din China. În ciuda eforturilor de relocalizare a producției în Europa, Berdan întâmpină dificultăți chiar și în procurarea echipamentelor necesare pentru fabricarea materialelor. Deși ar fi preferat să cumpere aceste mașinării din Europa, China rămâne principalul producător. Însă, când Electra a încercat să achiziționeze echipamente pentru producția locală de laminate, furnizorii chinezi au devenit reticenți în a colabora, invocând o strategie națională care prioritizează accesul chinez la piețele internaționale.
Viitorul industriei electronice europene și provocările din teren
În contextul acestui dezechilibru global, Berdan observă că Europa trebuie să își consolideze propria industrie de semiconductori și echipamente electronice pentru a reduce dependența de importuri. „La un moment dat o să depindem total de China”, avertizează Berdan, adăugând că eforturile europene de reindustrializare sunt esențiale pentru competitivitatea economică și pentru securitatea comunicațiilor electronice.
„Fiindcă produsele electronice sunt foarte importante, ele înseamnă comunicații pe internet. Nu degeaba avansat China atât de mult, prin asta pot să urmărești, ca să nu spun să spionezi absolut totul în Europa. Europenii ăștia, cei de la Bruxelles, nu își dau seama? ”, se întreabă Marian Berdan, în timp ce compania sa, ca și alte companii din domeniu se confruntă cu o dilemă strategică: vor reuși oare guvernele europene să încurajeze și să susțină cu adevărat o revenire a producției locale, într-un context global din ce în ce mai dominat de China?
Publicitate și alte recomandări video