Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Marian Vanghelie, scos de mascaţi din locuinţa sa şi dus la Primărie, unde sunt percheziţii

GALERIE
vanghelie
  • vanghelie
- +

Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, a fost scos cu mascaţii din locuinţa sa, joi după-amiază, după aproximativ cinci ore de percheziţii, şi a fost dus la sediul Primăriei, unde, de asemenea, au loc percheziţii, iar de acolo ar urma să fie dus la DNA pentru audieri.

Marian Vanghelie a fost urcat în duba poliţiştilor, el fiind dus la sediul Primăriei Sectorului 5, pentru ca percheziţiile să fie continuate la sediul instituţiei în prezenţa edilului.

"Este dus spre cea de-a doua locaţie, unde se va face o percheziţie imobiliară, la sediul Primăriei Sectorului 5. Ulterior finalizării procedurii va fi însoţit la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Procurorii au venit cu un mandat şi cu o autorizaţie de la judecător în vederea identificării anumitor documente sau a altor probe ce ar putea fi interesate în cauză şi folosite de către procurori în suspiciunile pe care aceştia le au cu referire la acuzaţiile aduse până la acest moment", a spus avocatul lui Vanghelie, Cristian Ene.

Procurorii anticorupţie au ridicat din locuinţa primarului Marian Vanghelie şase ceasuri, precum şi documentele pentru un teren care îi aparţine fostei soacre a edilului, a afirmat avocatul acestuia, Cezar Bivolaru.

Apărătorul edilului a explicat, la ieşirea din casa primarului, că nu ştie motivul pentru care au fost ridicate ceasurile, însă ele sunt trecute în declaraţia de avere a lui Marian Vanghelie.

"Nu ştiu de ce s-au solicitat asemenea obiecte. Le-au căutat, iar domnul primar le-a predat. Sunt ceasuri care oricum apar în declaraţiile lui de avere începând cu anul 2000, pe care le puteţi găsi pe site. (...) Ceasurile sunt cumpărate de domnul primar. E vorba de cinci sau şase ceasuri", a spus avocatul.

Cezar Bivolaru a adăugat că procurorii au ridicat şi documentele legate de un teren aflat în proprietatea fostei socare a lui Marian Vanghelie.

"Sunt câteva înscrisuri, care nu au nicio legătură cu firma Calex. Sunt înscrisuri ale fostei soţii a domnului Vanghelie, cu un teren al mamei fostei soţii al domnului Vanghelie. (...) Documentele erau într-o mapă. S-au uitat pe acte şi au văzut că privesc un teren. Terenul este pe numele mamei doamnei. Proprietatea a fost dobândită în 1993, prin reconstituirea dreptului de proprietate. Cred că este în afara Bucureştiului", a mai spus avocatul lui Marian Vanghelie.

Anterior, Bivolaru afirma că primarul Sectorului 5 al Capitalei este suspectat de abuz în serviciu.

”Pe mandatul de aducere am observat că este suspect de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Nu sunt detalii, deci nu vă pot da nici eu detalii la acest moment. Din actele pe care le-am văzut până acum nu rezultă prejudiciul în acest dosar”, spunea avocatul primarului Marian Vanghelie.

Întrebat dacă Vanghelie a perceput comisioane pentru încheierea unor contracte cu Primăria Sector 5, avocatul afirma: ”Sunt sigur că nu”.

Pe lângă locuinţa lui Vanghelie, mai sunt percheziţionate şi Primăria Sectorului 5 al Capitalei, Administraţia Domeniului Public (ADP) Sector 5 şi sediul firmei Calex Business, pentru fapte care s-au petrecut din 2007 şi până în prezent, dosarul vizând lucrări publice care au fost atribuite în mod ilegal, conform unor surse apropiate anchetei.

Potrivit surselor citate, valoarea contractelor se ridică la două miliarde de lei, iar primarul Marian Vanghelie ar fi perceput comisioane de aproximativ 20%, sub diverse forme, pentru atribuirea şi plata anumitor lucrări.

Într-un comunicat de presă transmis joi dimineaţă, DNA precizează că procurorii fac cercercetări într-o cauză penală care vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2007 – 2015.

În paralel cu percheziţiile desfăşurate la locuinţa lui Marian Vanghelie, deputatul PSD Oana Niculescu Mizil a fost dusă la DNA, în baza unui mandat de aducere, aceasta fiind implicată într-un dosar privind operaţiuni de comerţ incompatibile cu funcţia de parlamentar.

Sursele judiciare citate au declarat că Oana Mizil a ajuns în atenţia anchetatorilor pentru că era administrator de fapt al SC Fashion Brand Management şi la patru magazine din Bucureşti.

În cei 15 ani de când este primar, PSD Marian Vanghelie a depus doar câteva declaraţii de avere, o parte dintre ele fiind indescifrabile.

În ultima declaraţie de avere depusă de Marian Vanghelie în anul 2012, înainte de a candida pentru cel de-al patrulea mandat de primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie a menţionat un apartament şi o casă, în suprafaţă de 110 şi, respectiv, 108 metri pătraţi, precum şi un autoturism Mercedes. El a trecut în declaraţia de avere şi cinci ceasuri în valoare totală de 70.000 de euro, precum şi cinci tablouri estimate de el la 85.000 de euro. De asemenea, Vanghelie a scris în declaraţia de avere că are de recuperat 2.260.000 lei împrumutaţi în nume personal unei persoane fizice.

Presa a scris în ultimii ani despre ceasurile scumpe purtate de Marian Vanghelie, între care un un ceas Parmigiani Toric Retrograde în valoare de 60.000 de euro sau un ceas Frank Muller Perpetual cu o valoare de catalog de aproximativ 80.000 de euro.

În primăvara lui 2013, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat că primarul nu poate justifica aproximativ 180.000 de euro din averea sa. ANI a constatat o diferenţă de peste 180.000 de euro între veniturile realizate de primarul sectorului 5 şi averea dobândită de acesta, astfel încât a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, pentru a începe un control în acest caz.

Conform ANI, în perioada evaluată, respectiv 2008-2011, Marian Vanghelien a realizat venituri salariale în cuantum de 253.199 Lei, iar "modificările patrimoniale intervenite în aceeaşi perioadă au fost în cuantum de 1.040.445,45 Lei, rezultând o diferenţă nejustificată de 787.246, 45 Lei (aprox. 180.300,59 Euro)".

Informaţiile privind verificarea averii lui Marian Vanghelie apăruseră din decembrie 2012. La acel moment, au circulat şi informaţii despre transferul unor sume de bani din conturile primarului în cele ale Oanei Niculescu Mizil, aflată şi ea în vizorul ANI. Atunci, primarul sectorului 5 afirma că aşteaptă scuze de la preşedintele ANI, Horia Georgescu, privind informaţiile vehiculate cu privire la verificările despre existenţa unor conturi ale sale.

"Acum am un mesaj pentru domnul director sau preşedinte Georgescu de la ANI: Dacă se găseşte un singur cont de al meu, oriunde pe planeta asta, eu plec şi din partid, plec şi din Primărie şi mă ascund, fug şi din România. Dacă nu, rugămintea mea este, nu vreau decât un telefon să îşi ceară scuze. Atât. Dacă a fost informat din partea unor instituţii greşit, ar trebui să aibă grijă pe viitor că nu vreau să cred că a fost de rea credinţă", spunea Vanghelie.

În martie 2013, la conferinţa de alegeri a PSD Sector 2, Marian Vanghelie susţinea că preşedintele ANI, Horia Georgescu, pe care l-a numit "băiatul ăsta", face "tot felul de jocuri de glezne", el arătând că din portocaliu ar vrea să devină roşu-cenuşiu spre galben.

"M-am regăsit că am trimis şase milioane de euro în Liban. Eu am spus în felul următor: îl rog pe domnul Georgescu, băiatul ăsta, Georgescu, care este la ANI, care văd că din portocaliu vrea să devină roşu-cenuşiu spre galben; nu ştiu ce vrea să devină, dar face tot felul de jocuri de gleznă. Eu am spus în felul următor: dacă mie mi se dovedeşte un singur leu că am eu vreun cont în străinătate, indiferent cum se numeşte, răspund din punct de vedere juridic şi plec din viaţa politică şi din administraţia locală şi de peste tot", a spus Vanghelie.
Marian Vanghelie este primar al Sectorului 5 din anul 2000, el câştigând alegerile din poziţia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid până în noiembrie 2014, când a fost exclus, alături de Mircea Geoană şi Dan Şova, în urma votului Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Ulterior, în martie, Vanghelie şi Geoană au anunţat înfiinţarea unei noi formaţiuni politice, Partidul Social Românesc.

Mediafax

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri