Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Mariana Câmpeanu, audiată ca martor la DNA, în dosarul privind pensionarea soţului acesteia

GALERIE
Mariana Câmpeanu
  • Mariana Câmpeanu
- +

Fostul ministru al Muncii Mariana Câmpeanu a fost audiată, joi, la DNA, în calitate de martor, în dosarul privind pensionarea pe caz de boală şi indemnizaţia de însoţitor acordate soţului acesteia în 2005, când Câmpeanu era şefa Casei de Pensii Ilfov, spun surse judiciare.

Mariana Câmpeanu a fost chemată vineri la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a da declaraţii în calitate de martor în acest dosar, însă aceasta a anunţat procurorii că poate veni joi, au declarat pentru MEDIAFAX sursele citate.

Centrul de Investigaţii Media a scris, într-un material publicat în 18 februarie, că ministrul Mariana Câmpeanu i-ar fi dat soţului său, Iulian Câmpeanu, în 2005, când conducea Casa de Pensii Ilfov, pensie şi indemnizaţie de însoţitor, în urma încadrării în gradul I de invaliditate, drepturile fiind acordate în baza unor "acte neclare şi diagnostice discutabile".

Legat de modul în care Iulian Câmpeanu a primit pensia şi indemnizaţia de însoţitor, autorii materialului au scris că acesta este "suspect" în primul rând pentru că beneficiarul "nu locuia în Ilfov, ci în Bucureşti, oficiul din Ilfov nefiind cel teritorial în cazul său".

Autorii materialul spuneau că soţul ministrului Muncii pare în prezent, "după nouă ani de când a fost declarat invalid în cea mai gravă stare, un om sănătos - merge la nunţi, foloseşte un telefon mobil, se plimbă pe stradă cu mâinile în buzunar şi îşi ia nepotul de la grădiniţă", afirmaţiile fiind susţinute cu un filmuleţ şi fotografii date publicităţii odată cu articolul.

"Din punct de vedere medical, legea în vigoare, la momentul la care Iulian Câmpeanu a fost declarat invalid de gradul I, prevedea că persoanele care sunt în această situaţie sunt caracterizate prin «pierderea totală a capacităţii de munca, de autoservire, de auto-conducţie şi de orientare spaţială, invalidul necesitând îngrijire sau supraveghere permanentă din partea altei persoane». Iulian Câmpeanu pare însă astăzi, după nouă ani de când a fost declarat invalid în cea mai gravă stare, un om sănătos: merge la nunţi, foloseşte un telefon mobil, se plimbă pe stradă cu mâinile în buzunar şi îţi ia nepotul de la grădiniţă. În plus, este asociat în două firme, dintre care una aflată în dizolvare. Numai din indemnizaţia pentru însoţitor - pe care o primeşte odată cu pensia - din 2005 şi până în prezent, Iulian Câmpeanu a încasat, după calculele Centrului de Investigaţii Media, suma de 54.184 de lei", se arăta în materialul citat.

Conform aceleiaşi surse, Iulian Câmpeanu a făcut cererea de acordare a pensiei de invaliditate înainte de a primi decizia medicală propriu-zisă din partea medicului specialist în expertiză medicală Barbu Cerbulescu, anticipând o decizie medicală favorabilă de încadrare ca invalid.

Potrivit aceleiaşi surse, o parte dintre bolile de care suferă Iulian Câmpeanu sunt nişte patologii relativ comune: steatoză hepatică, ateroscleroză, aritmie (cardiacă) sau ulcer duodenal cronic. "Restul afecţiunilor sunt, potrivit specialiştilor, insuficient detaliate. De exemplu, medicul care a întocmit documentul scrie că Iulian Câmpeanu suferă de «lacunarism cerebral» sau «sindrom psiho-organic», insă nu detaliază ce afecţiuni prezintă pacientul", adăugau autorii materialului.

Patru ani după încadrarea în gradul I de invaliditate, cu ocazia împlinirii vârstei legale de pensionare, aceeaşi Casă Judeţeană de Pensii Ilfov, care de această dată era subordonata Marianei Câmpeanu - şef al Casei Naţionale de Pensii -, i-a dat lui Iulian Câmpeanu pensie pentru limită de vârstă, păstrându-i, conform legii, încadrarea în gradul I şi ajutorul pentru însoţitor, se mai menţiona în articol.

În material se preciza şi că, potrivit unui fluturaş de pensie al lui Iulian Câmpeanu obţinut de Centrul de Investigaţii Media, în noiembrie 2013, acesta a primit o pensie de 930 de lei, căreia i s-a adăugat indemnizaţia de 610 lei. Din total, s-au scăzut zece lei reprezentând CASS, astfel că soţul ministrului Muncii a primit în acea lună de la stat suma de 1.530 de lei, notau autorii materialului.

Pe de altă parte, autorii articolului susţineau, citând "surse din Poliţie", că maşina folosită de soţul ministrului Muncii pentru a-şi lua nepotul de la grădiniţă ar aparţine Registrului Auto Roman, instituţie în care lucrează unul dintre copii, Flavius Cristian Câmpeanu, director tehnic al RAR, trimis în judecată de DNA.

Mariana Câmpeanu spunea atunci că materialul de presă despre pensionarea soţului său a avut "drept unic scop denigrarea" ei şi a familiei, printr-un demers "nedeontologic şi nesusţinut de dovezi concrete", demnitarul adăugând că analizează posibilitatea de a da în judecată autorii.

Câmpeanu susţinea că pensionarea soţului ei la Casa Judeţeană de Pensii Ilfov nu a fost "un favor" şi nici "un caz singular", ea precizând că în perioada 2003-2007 toate casele de pensii ale sectoarelor din Bucureşti erau supraaglomerate, din cauza procesului de recalculare a pensiilor.

Ea arăta că, de la pensionare, soţul său a fost diagnosticat și cu alte afecțiuni: cancer, operat, iradiat și chimio-tratat; enterită radică operată; agravarea consecințelor accidentului vascular (demență mixtă, parkinsonism, epilepsie cu crize complexe, cu manifestări specifice de pierdere a cunoștinței, pierderi de echilibru, lipsă de orientare în timp și spațiu).

"Toate aceste manifestări nu sunt permanente, dar supravegherea trebuie să fie continuă", sublinia Mariana Câmpeanu.

În 26 februarie, Mariana Câmpeanu a demisionat din funcţia de ministru al Muncii, alături de ceilalţi miniştri liberali din Guvern.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a început verificarea unui posibil conflict de interese în cazul fostului ministru Mariana Câmpeanu, în urma unei sesizări pe care a primit-o de la Centrul de Investigaţii Media.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri