anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

Mariana Codruţ şi Bogdan Creţu, o prietenie intelectuală din care câştigă cititorii

GALERIE
Mariana_Codrut_Bogdan_Cretu
 • Mariana_Codrut_Bogdan_Cretu
- +

Dialog între doi scriitori ieșeni și publicul iubitor de lectură. Poeta Mariana Codruț și-a lansat prima sa antologie de poezie, îngrijită de criticul literar Bogdan Crețu. De asemenea, acesta a adus în fața iubitorilor de carte, noul său volum, romanul memorialistic intitulat „Nechita. Poetul ca și soldatul”, publicat anul acesta la editura Polirom. Cele două lansări de carte au avut loc în librăria Cărturești, în prezența numeroșilor ieșeni.

Bogdan Crețu în dialog cu Mariana Codruț pornind de la volumele „Nichita. Poetul ca și soldatul”, Polirom, 2022 și  „Zonă complice”, Cartier, 2022. Prietenia intelectuală dintre cei doi s-a transformat într-un volum care cuprinde cele mai reprezentative poeme din întreg parcursul literar al Marianei Codruț.

Marian Codrut, critic literar

„Una dintre cele mai puternice voci ale generației optzeciste”, așa cum o prezintă Bogdan Crețu, poeta a reușit și de data aceasta să încânte publicul prin propria creație, dar și prin simpla sa prezență. Mariana Codruț este absolventă a Facultăţii de Filologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Aceasta a publicat opt volume de poezii, printre care se numără „Măceşul din magazia de lemne” și „Tabieturile nopţii de vară”. De asemenea, a realizat trei cărţi de proză editate de Polirom, romanul „Casa cu storuri galbene”, publicistică „Românul imparţial” şi traducerea lucrării lui J. Piaget, Reprezentarea lumii la copil. Cărţile sale au fost nominalizate la diverse premii importante, unele au fost premiate.

În contextul războiului din Ucraina, Bogdan Crețu aduce publicului un roman memorialist despre Nichita Stănescu, nepot al unui refugiat din URSS, care ajunge în România.

Bogdan Crețu aduce publicului un roman memorialist despre Nichita Stănescu

Bogdan Creţu este profesor doctor la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Din 2013 este director al Institutului de Filologie Română „A. Philippide”, Academia Română, Filiala Iaşi. A publicat opt volume de critică literară, dintre care cel mai important este „Inorogul la Porţile Orientului. Bestiarul lui Dimitrie Cantemir” . De asemenea, lucrările sale au fost distinse cu mai multe premii și a contribuit cu numeroase studii la volume academice din ţară şi străinătate, a editat, a îngrijit şi a prefaţat multiple antologii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.