Maricel Popa (PSD): „Restaurăm uriașul patrimoniu cultural al Iașului”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

Advertorial (P)

Maricel Popa (PSD): „Restaurăm uriașul patrimoniu cultural al Iașului”

GALERIE
123
 • 1
 • 2
 • 3
- +

Iaşul deţine titlul simbolic, dar extrem de onorant, de Capitală Culturală a României. A fost asemănat cu un imens muzeu în aer liber. În faţa acestei moşteniri, conducerea judeţului Iaşi, prin vocea preşedintelui Consiliului Judeţean şi al PSD Iaşi, Maricel Popa, a înţeles că are datoria de a păstra şi reabilita monumentele istorice, adevărate bijuterii arhitecturale.

Clădiri emblematice atât pentru Iaşi cât şi pentru întreaga Românie se află în proceduri de reabilitare, consolidare şi restaurare.

Casa Dosoftei a fost deja complet refăcută. Amenajările s-au încheiat în acest an,  costurile fiind de 800.000 de euro, bani europeni.

Alte patru obiective să află în diferite stadii, investiţiile urmând să depăşească 8 milioane de euro.

Zilele trecute a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor pentru restaurarea Casei Nicu Gane, a cărui valoare totală este de 1,3 milioane de euro. După finalizare, Casa Memorială “Nicolae Gane”, fosta locuință a primarului vizionar al Iașului, va reintra în circuitul muzeal și va găzdui expoziții permanente și temporare (fotografie, artă plastică, colecții de manuscrise, arhitectură și design), precum și un laborator de restaurare a cărților și activități de legătorie.

Casa Muzeelor, un alt obiectiv important, a atins un stadiu de realizare de  90%. Astfel, sediul fostei Chesturi va găzdui inclusiv un Muzeu al Pogromului în memoria mii¬lor de evrei ucişi la Iaşi în 1941. Valoarea proiectului este de 3,6 milioane de euro.

Casa Vasile Pogor – stadiu: 30% finalizat. Proiectul are o valoare de 1,4 milioane de euro. Clădirea trece acum prin primele lucrări de restaurare după 60 de ani.

Bojdeuca Ion Creangă – stadiu: a fost lansată procedura de licitaţie pentru proiectare. Vor fi realizate lucrări de restaurare, amenajare şi dotare a celor două clădiri (Casa Bojdeucă - clădire patrimoniu, curtea interioară şi clădirea Muzeu care cuprinde expoziţii foto-documentare) şi a incintei muzeului. Valoarea investiţiei este de 1,7 milioane de euro.

Consiliul Judeţean Iaşi intenţionează să mai reabiliteze Muzeul Mihai Eminescu din parcul Copou (1,6 milioane de euro) şi Casa Negruzzi de la Hemeziu, Trifeşti (1,6 milioane de euro).

“Am reușit în ultimii ani să atragem fonduri importante pentru infrastructura culturală a Iașului. Mai multe monumente vechi, de sute de ani, adevărate repere istorice pentru toţi românii au intrat în reabilitare. Am finalizat deja lucrările de la Casa Dosoftei. Urmează Casa Muzeelor, fosta Chestură, Muzeul Vasile Pogor, Casa Nicu Gane, Bojdeuca Ion Creangă”, a declarat Maricel Popa.

Preşedintele Maricel Popa şi echipa PSD Iaşi şi-au asumat investiţii pentru judeţul Iaşi de peste 1 miliard de euro în cei patru ani de mandate. Până acum au fost finalizate, sunt în derulare sau au fost deja contractate lucrări de aproape 750 de milioane de euro. Recent, Guvernul României a mai alocat judeţului Iaşi, prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, 44 de proiecte a căror valoare totală depăşeşte 200 de milioane de euro. 

Comandat de Partidul Social Democrat-PSD, executat de S.C. Grupul de Presă Medianet S.R.L., www.ziaruldeiasi.ro, CUI mandatar financiar coordonator: 31190008

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.