Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 01.12.2023

Advertorial (P)

Maricel Popa (PSD): „Restaurăm uriașul patrimoniu cultural al Iașului”

GALERIE
123
  • 1
  • 2
  • 3
- +

Iaşul deţine titlul simbolic, dar extrem de onorant, de Capitală Culturală a României. A fost asemănat cu un imens muzeu în aer liber. În faţa acestei moşteniri, conducerea judeţului Iaşi, prin vocea preşedintelui Consiliului Judeţean şi al PSD Iaşi, Maricel Popa, a înţeles că are datoria de a păstra şi reabilita monumentele istorice, adevărate bijuterii arhitecturale.

Clădiri emblematice atât pentru Iaşi cât şi pentru întreaga Românie se află în proceduri de reabilitare, consolidare şi restaurare.

Casa Dosoftei a fost deja complet refăcută. Amenajările s-au încheiat în acest an,  costurile fiind de 800.000 de euro, bani europeni.

Alte patru obiective să află în diferite stadii, investiţiile urmând să depăşească 8 milioane de euro.

Zilele trecute a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor pentru restaurarea Casei Nicu Gane, a cărui valoare totală este de 1,3 milioane de euro. După finalizare, Casa Memorială “Nicolae Gane”, fosta locuință a primarului vizionar al Iașului, va reintra în circuitul muzeal și va găzdui expoziții permanente și temporare (fotografie, artă plastică, colecții de manuscrise, arhitectură și design), precum și un laborator de restaurare a cărților și activități de legătorie.

Casa Muzeelor, un alt obiectiv important, a atins un stadiu de realizare de  90%. Astfel, sediul fostei Chesturi va găzdui inclusiv un Muzeu al Pogromului în memoria mii¬lor de evrei ucişi la Iaşi în 1941. Valoarea proiectului este de 3,6 milioane de euro.

Casa Vasile Pogor – stadiu: 30% finalizat. Proiectul are o valoare de 1,4 milioane de euro. Clădirea trece acum prin primele lucrări de restaurare după 60 de ani.

Bojdeuca Ion Creangă – stadiu: a fost lansată procedura de licitaţie pentru proiectare. Vor fi realizate lucrări de restaurare, amenajare şi dotare a celor două clădiri (Casa Bojdeucă - clădire patrimoniu, curtea interioară şi clădirea Muzeu care cuprinde expoziţii foto-documentare) şi a incintei muzeului. Valoarea investiţiei este de 1,7 milioane de euro.

Consiliul Judeţean Iaşi intenţionează să mai reabiliteze Muzeul Mihai Eminescu din parcul Copou (1,6 milioane de euro) şi Casa Negruzzi de la Hemeziu, Trifeşti (1,6 milioane de euro).

“Am reușit în ultimii ani să atragem fonduri importante pentru infrastructura culturală a Iașului. Mai multe monumente vechi, de sute de ani, adevărate repere istorice pentru toţi românii au intrat în reabilitare. Am finalizat deja lucrările de la Casa Dosoftei. Urmează Casa Muzeelor, fosta Chestură, Muzeul Vasile Pogor, Casa Nicu Gane, Bojdeuca Ion Creangă”, a declarat Maricel Popa.

Preşedintele Maricel Popa şi echipa PSD Iaşi şi-au asumat investiţii pentru judeţul Iaşi de peste 1 miliard de euro în cei patru ani de mandate. Până acum au fost finalizate, sunt în derulare sau au fost deja contractate lucrări de aproape 750 de milioane de euro. Recent, Guvernul României a mai alocat judeţului Iaşi, prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, 44 de proiecte a căror valoare totală depăşeşte 200 de milioane de euro. 

Comandat de Partidul Social Democrat-PSD, executat de S.C. Grupul de Presă Medianet S.R.L., www.ziaruldeiasi.ro, CUI mandatar financiar coordonator: 31190008

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

În timp ce şoferii ieşeni au ajuns să citească romane în maşini, Chirica mai scoate din pălărie câte o machetă

Dan CONSTANTIN

În timp ce şoferii ieşeni au ajuns să citească romane în maşini, Chirica mai scoate din pălărie câte o machetă

Primarul ne tot ameninţă cu tot felul de proiecte, care de care mai fanteziste. Este campion la înşirat vorbe goale şi machete, niciun alt edil din ţară nu-l întrece.

opinii

Teroare academică

Codrin Liviu CUȚITARU

Teroare academică

Teroarea autentică se cunoaşte după maniera în care îi pici. Nota 4 pe linie reprezintă un act terorist primitiv, lipsit de rafinament. Eu evaluez numai pe o scară de la 0 la 1. Adică, în cataloagele mele, vei găsi note precum 0.12, 0.20, 0.37, 0.42, 0.63. În cazuri excepţionale, când mi se înmoaie şi mie sufletul, pun câte un 0.95 sau – cu mână tremurândă! – câte o notă de 1.

Universitatea lui Cuza și lumina cunoașterii (I)

Gabriel MURSA

Universitatea lui Cuza și lumina cunoașterii (I)

Universitatea constituie loc al reflecției produse de capul limpede. Universitatea nu trebuie să fie locul patimei, ci al calmului, al prezumției că adevărurile nu pot fi absolute, ci conjecturale, adică supuse permanentei verificări, cum ar spune Karl Popper. Ea constituie nu un spațiu al bigotismului, ci al toleranței, nu al comandamentelor, ci al spiritului critic, nu al spaimelor iraționale, ci al prudenței și al optimismului moderat. Universitarul și Universitatea nu pot pretinde statutul de deținător ultim al adevărului. 

Decriptarea trecutului prin lentilă literară şi lingvistică (I)

Florin CÎNTIC

Decriptarea trecutului prin lentilă literară şi lingvistică (I)

Cum Dan Alexe a stârnit Golemul adormit al naţional-ceauşismului istoric aş pune această introducere la viitoarea mea analiză a prodigioasei sale activităţi editoriale din ultimul deceniu de a construi o hermeneutică istorică cu ajutorul literaturii şi al lingvisticii:

pulspulspuls

O numire de şef cu schempsis la casa cu pătrate: bărboşi versus bărbieriţi

O numire de şef cu schempsis la casa cu pătrate: bărboşi versus bărbieriţi

Ehehee, nu ştim dacă aţi observatără, stimaţi telespectatori ai scenei politice locale, dar în ultima vreme se petrec lucruri tare interesante, cu schepsis şi cu bătaie lungă, în zona liberalilor de Bahlui. 

Caricatura zilei

Drona cu bunătăți

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

    vezi raspunsuri