anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

Advertorial (P)

Maricel Popa (PSD): „Restaurăm uriașul patrimoniu cultural al Iașului”

GALERIE
123
 • 1
 • 2
 • 3
- +

Iaşul deţine titlul simbolic, dar extrem de onorant, de Capitală Culturală a României. A fost asemănat cu un imens muzeu în aer liber. În faţa acestei moşteniri, conducerea judeţului Iaşi, prin vocea preşedintelui Consiliului Judeţean şi al PSD Iaşi, Maricel Popa, a înţeles că are datoria de a păstra şi reabilita monumentele istorice, adevărate bijuterii arhitecturale.

Clădiri emblematice atât pentru Iaşi cât şi pentru întreaga Românie se află în proceduri de reabilitare, consolidare şi restaurare.

Casa Dosoftei a fost deja complet refăcută. Amenajările s-au încheiat în acest an,  costurile fiind de 800.000 de euro, bani europeni.

Alte patru obiective să află în diferite stadii, investiţiile urmând să depăşească 8 milioane de euro.

Zilele trecute a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor pentru restaurarea Casei Nicu Gane, a cărui valoare totală este de 1,3 milioane de euro. După finalizare, Casa Memorială “Nicolae Gane”, fosta locuință a primarului vizionar al Iașului, va reintra în circuitul muzeal și va găzdui expoziții permanente și temporare (fotografie, artă plastică, colecții de manuscrise, arhitectură și design), precum și un laborator de restaurare a cărților și activități de legătorie.

Casa Muzeelor, un alt obiectiv important, a atins un stadiu de realizare de  90%. Astfel, sediul fostei Chesturi va găzdui inclusiv un Muzeu al Pogromului în memoria mii¬lor de evrei ucişi la Iaşi în 1941. Valoarea proiectului este de 3,6 milioane de euro.

Casa Vasile Pogor – stadiu: 30% finalizat. Proiectul are o valoare de 1,4 milioane de euro. Clădirea trece acum prin primele lucrări de restaurare după 60 de ani.

Bojdeuca Ion Creangă – stadiu: a fost lansată procedura de licitaţie pentru proiectare. Vor fi realizate lucrări de restaurare, amenajare şi dotare a celor două clădiri (Casa Bojdeucă - clădire patrimoniu, curtea interioară şi clădirea Muzeu care cuprinde expoziţii foto-documentare) şi a incintei muzeului. Valoarea investiţiei este de 1,7 milioane de euro.

Consiliul Judeţean Iaşi intenţionează să mai reabiliteze Muzeul Mihai Eminescu din parcul Copou (1,6 milioane de euro) şi Casa Negruzzi de la Hemeziu, Trifeşti (1,6 milioane de euro).

“Am reușit în ultimii ani să atragem fonduri importante pentru infrastructura culturală a Iașului. Mai multe monumente vechi, de sute de ani, adevărate repere istorice pentru toţi românii au intrat în reabilitare. Am finalizat deja lucrările de la Casa Dosoftei. Urmează Casa Muzeelor, fosta Chestură, Muzeul Vasile Pogor, Casa Nicu Gane, Bojdeuca Ion Creangă”, a declarat Maricel Popa.

Preşedintele Maricel Popa şi echipa PSD Iaşi şi-au asumat investiţii pentru judeţul Iaşi de peste 1 miliard de euro în cei patru ani de mandate. Până acum au fost finalizate, sunt în derulare sau au fost deja contractate lucrări de aproape 750 de milioane de euro. Recent, Guvernul României a mai alocat judeţului Iaşi, prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, 44 de proiecte a căror valoare totală depăşeşte 200 de milioane de euro. 

Comandat de Partidul Social Democrat-PSD, executat de S.C. Grupul de Presă Medianet S.R.L., www.ziaruldeiasi.ro, CUI mandatar financiar coordonator: 31190008

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.