anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Raportul de control: ce spune, punct cu punct?

Maricel Popa, pus la colţ de Curtea de Conturi. Spitalul mobil amendat cu 60.000 lei

GALERIE
Spital Mobil Letcani1
  • Spital Mobil Letcani1
- +
Amendă de 60.000 de lei încasată de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Euronest (ADI Euronest), pentru nerespectarea Legii achiziţiilor publice în ceea ce priveşte Spitalul Mobil de la Leţcani. Curtea de Conturi a detaliat, într-un amplu raport aflat în posesia Ziarului de Iaşi, principalele nereguli găsite într-una dintre cele mai mari investiţii făcute în Regiunea de Nord-Est în perioada stării de urgenţă. Pe scurt, Curtea acuză consilierii judeţeni că ar fi votat „în orb“ pentru o investiţie, uriaşă, de 14,8 milioane de euro. Lista completă a neregulilor găsite, dar şi reacţiile celor vizaţi, precum şi cine va plăti uriaşa amendă, aflați din rândurile următoare.

Neregulile descoperite de Curtea de Conturi la achiziţia Spitalului Mobil de la Leţcani au fost făcute publice într-un raport publicat ieri de instituţia de control amintită, raport care vizează „gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgenţă“. Principalele acuze se referă la modul în care a fost realizat şi achiziţionat spitalul. Primele instituţii „călcate“ de inspectorii Curţii de Conturi au fost cele două consilii judeţene, Iaşi şi Neamţ, care au finanţat investiţia: Iaşi - 14,8 mil. euro; Neamţ - 3,3 mil. euro. Inspectorii CC au reproşat celor două instituţii judeţene că nu a existat o strategie a achiziţiei, şi niciun plan de gestionare a spitalului după punerea în funţiune, documente care trebuiau supuse votului consilierilor.

„Nu există elaborată o strategie a achiziţiei publice a spitalului şi respectiv a modului de gestionare ulterioară punerii în funcţiune - nu s-a prezentat dovada elaborării şi supunerii spre aprobarea autorităţii deliberative a judeţului, a unui program/plan de implementare a investiţiei, în baza unui studiu care să cuprindă informaţiile necesare şi obligatorii cu privire la realizarea obiectivului, precum: descrierea investiţiei, date tehnice, durata de realizare, grafic de execuţie, costuri/valoare estimative, posibili furnizori identificaţi, modalitatea de livrare/instalare, dotări aparatură de specialitate, echipamente etc.“, se precizează în raport.

Inspectorii au mai imputat celor două entităţi că au dispus folosirea banilor fără a exista un contract de finanţare în care să fie prinse obligaţiile beneficiarilor, şi nu numai.

„Nu au fost prezentate înscrisuri prin care să se susţină modul în care s-a procedat la identificarea riscurilor alocării şi utilizării resurselor financiare şi un plan de măsuri pentru diminuarea acestora, în condiţiile în care alocarea resurselor financiare nu s-a realizat în baza unui contract de finanţare cu prezentarea detaliată a obligaţiilor ce revin asociaţiei, modul de raportare a utilizării sumelor alocate la termenele asumate, restituirea sumelor neutilizate, modul de exploatare pe timpul garanţiei echipamentelor etc.“, se mai precizează în raportul CC.

La momentul controlului, pentru spitalul mobil nu se ştia nici care urmau să fie costurile privind personalul medical şi nici cele de întreţinere. Mai exact, nu exista „un contract de management al spitalului, neregăsindu-se evaluări cu privire la costurile exploatării, inclusiv în ceea ce priveşte personalul medical şi modul de finanţare a acestora, avizele de funcţionare (cel puţin la nivel de corespondenţă), costurile de întreţinere şi mentenanţă etc.“, se mai menţionează.

Nereguli în caietul de sarcini şi plăţi fără verificare

Având în vedere aceste deficienţe găsite în cadrul controalelor efectuate la cele două consilii judeţene, inspectorii CC au decis să facă verificări şi la Asociatia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) EURONEST, entitate ce funcţionează sub tutela consiliilor judeţene din zonă, şi prin care s-a derulat achiziţia spitalului.

Principala neregulă găsită aici este legată de elaborarea caietului de sarcini. Inspectorii au constat faptul că „nu s-a stabilit, pentru produsele necesare, cerinţe, prescripţii, caracteristici de natură tehnică care să descrie, în mod obiectiv, într-o manieră corespunzătoare îndeplinirii necesităţii autorităţii contractante şi nu s-au precizat atribuţiile şi activităţile de raportare aferente gestionării contractului în perioada de derulare a acestuia“.

O altă încălcare a legii achiziţiilor publice constatată de Curtea de Conturi ar fi nepublicarea anunţului de atribuire a contractului de achiziţie publică, în termenul legal de 30 de zile de la data încheierii acestuia.

În plus, inspectorii au descoperit că nu a fost constituită garanţia de bună execuţie în cuantumul de 1% din valoarea contractului de furnizare, fără TVA, şi în termenul prevăzut prin clauzele contractuale, garanţie evaluată la 646.912 lei. În cadrul controlului s-a descoperit că EURONEST a făcut recepţia produselor (containerele, aparatură etc), precum şi plata acestora în valoare de 1,52 milioane de euro, fără a avea certitudinea că produsele sunt cele care trebuie, pentru că, scriu inspectorii financiari, „nu este posibilă verificarea corelaţiei între informaţiile/datele caietului de sarcini, ale ofertei depuse şi respectiv elementele facturate de către furnizor“.

În plus, Euronest ar fi dispus utilizarea acreditivului (garanţia financiară oferită importatorului cum că prevederile contractual vor fi respectate - n.r.), efectuând plata acestuia în valută, contrar prevederilor contractuale. „La data finalizării controlului nu s-au prezentat informaţii cu privire la modalitatea de utilizare a acreditivului, existând riscul ca plăţile efectuate să depăşească valoarea în lei a contractului de furnizare“, se mai arată în raport.

În concluzie, pentru încălcarea Legii privind achiziţiile publice, Euronest a fost sancţionată de inspectorii CC cu o amendă de 60.000 de lei.

Conflictul se mută în instanţă

Potrivit contractului încheiat cu firma turcă, spitalul trebuia dat în folosinţă încă de acum patru luni. „Miercuri se va încheia montarea propriu-zisă a componentelor modulare. A început deja amenajarea interioară a instalaţiilor şi echipamentelor, care se va finaliza săptămâna viitoare“, ne-a declarat ieri Alina Popa, directorul executiv ADI Euronest.

În ceea ce priveşte amenda primită, aceasta a precizat că sancţiunea a fost contestată în instanţă. „Am contestat raportul. Se va constitui o comisie de contestaţii. Totodată, am contestat amenzile în instanţă, la Judecătoria Iaşi“, a spus Alina Popa.

La rândul său, preşedintele CJ Iaşi, Maricel Popa, a declarat că documentele proiectului nu au fost luate în seamă de inspectorii Curţii de Conturi, şi că i se pare ciudat că aceştia au verificat situaţia de două ori. „Iregularităţile constatate provin din faptul că inspectorii au ignorat documentele acestui proiect. Au fost o dată, au găsit totul în regulă, iar după două săptămâni au venit din nou. Doamna director (a Euronest, n.r.) le-a arătat legea. Au reproşat, de exemplu, că din caietul de sarcini lipsesc datele tehnice pentru fiecare aparat. Dar este imposibil, iar legea permite să fie trecută doar denumirea echipamentului“, a spus Maricel Popa.

Silvia CRAUS, Radu MEŞNIŢĂ

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Opțiunile geopolitice ale Europei în confruntarea dintre America și China

Alexandru LĂZESCU

Opțiunile geopolitice ale Europei în confruntarea dintre America și China

Deşi europenii au evitat până acum, în general, să adopte o atitudine excesiv de contondentă în raport cu China şi nici nu s-au raliat poziţiei americane, pe care totuşi o împărtăşesc în mare parte, au devenit tot mai îngrijoraţi şi mai iritaţi de atitudinea tot mai agresivă a Berlinului.

Filmuletul zilei

opinii

La masa oficială

Nichita DANILOV

La masa oficială

În aparenţă, înfăţişarea bonomă lui Medvedev degaja linişte şi echilibru. Dar asta era doar aparenţă. Căci pixul pe care preşedintele îl învârtea între degete în timp ce stătea în prezidiu exprima destul de multe. Nesiguranţă? Plictiseală? Nerăbdare?

Viaţa ca teatru, omul ca spectacol

Dana ȚABREA

Viaţa ca teatru, omul ca spectacol

Dacă viaţa ar fi asemenea unei scene de teatru, atunci omul nu ar putea fi decât actor sau spectator. Metafora vieţii ca teatru, în sensul scoaterii din context a replicilor lui Jaques din As You Like It de William Shakespeare, conduce la o interpretare prejudiciată („Lumea-ntreagă e o scenă şi toţi oamenii sunt actori”). 

Ultimele zile

Michael ASTNER

Ultimele zile

După ce petrec săptămâni bune la ţară, la Amnaş, cum-necum vine momentul în care parcă simt că gata, ajunge. Şi asta dincolo de eventualele chestiuni concrete ce-ar fi de rezolvat la oraş. Iar din momentul acela, al fixării datei plecării, ultimele zile capătă un ritm şi-un conţinut al lor: încep să pregătesc curtea şi casa pentru absenţa mea, să fac, adică, oareşce ordine, să fac curat etc.

pulspulspuls

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

Pentru că e uichend, haideţi să fie, conform tradiţiei, tot fără politichie, deşi e campanie. 

Caricatura zilei

Dacia Debut

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.