anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.10.2020

Comunicat de presă

Maricel Popa: Strigător la cer! Peneliștii au transformat fondul de rezervă al țării în pușculița lor electorală! (P)

GALERIE
Maricel POPA-presedinte CJ Iasi
 • Maricel POPA-presedinte CJ Iasi
- +

Pentru guvernul liberal, România se împarte în două: ai lor și restul. În prag de alegeri, Guvernul a aprobat vineri o hotărâre privind alocarea unei sume de 1,3 miliarde lei pentru unitățile administrativ-teritoriale ale țării.

Mesajul transmis prin această alocare este clar: „Ești cu noi, primești toți banii de care ai nevoie și mai mult decât atât; nu ai carnet galben-albastru, primești cât să nu mori de foame”. Liberalii au uitat însă să menționeze în textul hotărârii de guvern ce vină au oamenii care trăiesc într-o localitate condusă de un edil din alt partid și de ce ar fi aceștia doar jumătate de cetățeni, deși plătesc aceleași taxe.

Atunci când a preluat guvernarea, Ludovic Orban s-a plâns că au găsit fondul de rezervă aflat la dispoziția guvernului gol și că banii ar fi fost împărțiți discreționar. Nu a putut arăta însă nicio probă în sprijinul acestei ultime idei. Iar fondul de rezervă așa de gol a fost, încât după numai o lună, în prag de Crăciun, guvernul liberal a putut aloca fonduri tuturor comunelor conduse de colegi de partid. „Pe parcursul guvernărilor PSD, nimeni nu a putut ridica vreodată nici cea mai vagă suspiciune asupra felului în care erau distribuite fondurile. Ludovic Orban însă a acordat fonduri exclusiv localităților conduse de primari liberali, de parcă doar acestea aveau probleme. Probabil s-a gândit că primarii PSD se descurcă, în timp ce aceia liberali sunt incapabili. Acum, povestea se repetă, cu două săptămâni înainte de alegeri. E un gest care arată doar disperare din partea liberalilor și dispreț la adresa tuturor românilor care au o altă viziune politică. Să le fie rușine pentru ipocrizia de care dau dovadă”, a declarat președintele Consiliului Județean, Maricel Popa.

Prin hotărârea publicată vineri în Monitorul Oficial, localităților din județul Iași le-au fost alcoate în total 45,65 milioane lei. Singurul criteriu după care au fost împărțiți banii între localități a fost însă cel politic. Astfel, municipiului Pașcani i-au fost alocați 900.000 lei, iar celor trei orașe conduse de edili PSD, câte 500.000 lei. În același timp, comunei Ciortești, condusă de un edil PNL, i s-au alocat 975.000 lei, mai mult decât Pașcaniului, și aproape cât Hîrlăului și Târgului Frumos la un loc. În ochii liberalilor un locuitor al Ciorteștiului are necesități de zece ori mai mari decât un pășcănean.

Mai mult, toate comunele conduse de primari PSD au primit exact aceeași sumă, de 250.000 lei. Cu o excepție. La Mogoșești au ajuns doar 200.000 de lei, sumă mai mică decât orice sumă alocată vreunei comune cu edil PNL. Celei mai bogate comune din țară, Miroslava, i s-au alocat 736.000 lei, mai mult decât unui oraș și cât trei comune sărace la un loc. O comună cu nici 3.000 de locuitori, precum Horleștiul, a primit 510.000 lei, cât orașul Târgu Frumos, care are o populație triplă și de două ori mai mult decât Popricaniul, care are o populație de aproape 7.500 de locuitori. „Când este vorba de alocări din fondul de rezervă, legal se iau în calcul criterii obiective, precum populația și suprafața, la care se adaugă aspecte specifice, cum ar fi numărul de persoane vulnerabile, proiecte europene în derulare și altele. Probabilitatea ca zeci de comune PSD să aibă exact aceleași nevoi este zero. Liberalii sunt datori să explice ieșenilor care a fost motivul pentru care un municipiu ca Pașcaniul a primit mai puțini bani decât o comună PNL sau după ce criteriu două comune cu aceeași populație au fost evaluate diferit. Ludovic Orban spunea în noiembrie că nu înțelege logica alocării fondurilor de către guvernul PSD. Nouă însă ne e clar cum alocă Orban banii: singurul criteriu este culoarea carnetului de partid. Să nu uităm, că în plină pandemie, la o primă rectificare a bugetului național, Guvernul penelist a alocat cu o mână ieșenilor echivalentul unui pachet de biscuți, dar a luat cu cealaltă mână, astfel că la ieșeni a ajuns doar ambalajul. Este strigător la cer”, a spus Maricel Popa.


Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Iași, executat de SC Grupul de Presă Medianet SRL, site: www.ziaruldeiasi.ro, cod mandatar financiar 21200019

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

Chef

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.