anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 05.08.2020

Advertorial

Marile idei prind viaţă în Campusul „Tudor Vladimirescu”

GALERIE
Sigla univ asachipoza 1 - Campus Tudor Vladimirescupoza 2 - Concurs landscaping design si totemuripoza 3 - Campus Tudor Vladimirescupoza 4 - Macheta campuspoza 5 - Actiune ecologizare
 • Sigla univ asachi
 • poza 1 - Campus Tudor Vladimirescu
 • poza 2 - Concurs landscaping design si totemuri
 • poza 3 - Campus Tudor Vladimirescu
 • poza 4 - Macheta campus
 • poza 5 - Actiune ecologizare
- +Campusul universitar „Tudor Vladimirescu” al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIAŞI), unul dintre cele mai mari campusuri studenţeşti din România, în care sunt cazaţi 8.000 de studenţi anual, este nu doar o casă pentru aceştia şi un mic oraş într-un oraş, ci şi un loc unde se nasc idei, proiecte şi iniţiative studenţeşti. În urma unor simple discuţii între colegi, în cameră, pe holul unuia dintre cămine sau în biroul Direcţiei Servicii Studenţeşti (DSS), ajung să fie în puse în practică proiecte la care contribuie uneori studenţi din toată ţara.

Studenţii modernizează Campusul Ultimul proiect de acest fel este organizarea de către Universitatea Tehnică a două concursuri studenţeşti, unul de landscaping design şi unul de totem cămine, în căutarea de idei pentru două componente esenţiale pentru imaginea campusului. Proiectul vizează înfrumuseţarea spaţiilor verzi din campus şi realizarea unor totemuri moderne care să semnalizeze căminele. Modernizările vor fi făcute cu ajutorul studenţilor din toată ţara, pentru că la concurs s-au înscris, pe lângă echipe de la universităţile ieşene, şi tineri din Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Bucureşti şi alte oraşe.

În cadrul primului dintre cele două concursuri, studenţii sau echipele de studenţi trebuie să realizeze un proiect prin care să fie reamenajat un loc verde din campus, o parcelă, cu un buget maxim de 80.000 de lei. Pe baza acestei parcele va fi apoi reamenajat întregul campus, toate spaţiile verzi de aici, implementarea făcându-se treptat iar rezultatul final fiind unul unitar. Studenţii trebuie să includă în proiectele lor soluţii de iluminat, mobilier urban şi să se folosească de copacii deja existenţi sau chiar să vină cu sugestii de noi plantări.


 

Proiectele studenţilor trebuie să includă şi o listă cu materialele pe care vor să le folosească, reprezentări 3D şi imagini detaliate cu schimbările făcute pe diverse secţiuni. Obiectivul final este ca 61.000 de metri pătraţi, suprafaţa de spaţiu verde din totalul de 140.000 de metri pătraţi, cât are campusul, să fie complet reamenajaţi în funcţie de proiectul câştigător. Echipa sau studentul al cărui proiect este ales va fi premiat.

Cel de-al doilea concurs presupune proiectarea unui model de totem care să semnalizeze căminele din campus. Totemul va fi iluminat şi trebuie să se încadreze într-un buget de 10.000 de lei. Studenţii înscrişi trebuie să menţioneze în proiect dimensiunile, forma, structura şi materialele folosite. În primă fază, patru totemuri vor fi instalate în faţa căminelor T1-2, T3-4, T5-6 şi T7-8, cămine care se află în centrul campusului, urmând ca în anii următori fiecare cămin să aibă în faţă un astfel de totem modern. Realizatorul proiectului câştigător va fi premiat.

„Tudor Vladimirescu”, la 1/500

În urma unui program de internship desfăşurat la TUIAŞI, doi studenţi ai universităţii, Flavius Vicu şi Andrei Donţu, au realizat o machetă la scara 1:500 a campusului şi o simulare 3D a acestuia. Construcţia machetei a durat aproximativ o lună şi a implicat multă muncă, nopţi nedormite şi, aşa cum au spus cei doi tineri, plăcerea de a face ceva nou pentru universitate.

Macheta va putea servi viitoarelor proiecte de reabilitare a campusului. Ideea celor doi a luat naştere după ce Flavius Vicu s-a întors dintr-o mobilitate în Lille, Franţa, la Şcoala Naţională Superioară de Arhitectură şi Peisagistică, unde campusul este în totalitate al studenţilor.

Cei doi studenţi, unul de la Facultatea de Arhitectură şi unul de la Facultatea de Mecanică, au lucrat trei luni la proiect. O lună a durat realizarea machetei şi două luni au montat filmul care face turul virtual al Campusului „Tudor Vladimirescu” din diferite unghiuri. Studenţii au primit fiecare cîte o bursă lunară pe perioada internshipului, iar materialele necesare şi spaţiul pentru realizarea machetei au fost asigurate de către Direcţia Servicii Studenţeşti.

Campusul, o mare familie

Studenţii care locuiesc în Campusul Universitar „Tudor Vladimirescu” sunt mereu plini de idei şi iniţative noi, care îmbină utilul cu plăcutul şi munca cu distracţia. An de an, sute de studenţi se implică în acţiuni de ecologizare a campusului, îngrijind şi curăţând spaţiul verde dintre cămine şi plantând copaci. Anul acesta, la sfârşitul verii, 150 de studenţi s-au implicat în igienizarea, vopsirea şi văruirea căminelor. Iar acum, în prag de sărbători, asociaţiile studenţeşti de la TUIAŞI organizează petreceri de Crăciun, meciuri caritabile între studenţi şi profesori şi alte seri tematice în campus şi în facultăţi, cu scopul de a strânge fonduri pentru copii din centre de plasamente, bătrâni şi familii defavorizate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trei sferturi de secol în era nucleară

Lucian DÎRDALA

Trei sferturi de secol în era nucleară

În spatele imaginilor cu cel mai mare impact la public - şi care ţin de războiul convenţional - se află realitatea unei cursei nucleare care, nemaifiind una „în doi”, este nouă şi periculoasă.

Filmuletul zilei

opinii

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Florin CÎNTIC

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Cum trăim timpuri apăsătoare în care comandourile ideologice ale stângii impun, asemenea fasciştilor anilor 30, violenţă şi castrare pentru libertatea de expresie, e reconfortant să regăseşti, măcare insular, câte o voce critică şi nealiniată.

Suflete în ceaţă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Suflete în ceaţă

Generaţia COVID

Ioan MILICĂ

Generaţia COVID

Cum se va numi generaţia de cobai supuşi unui simulacru educativ de amploare planetară? Cum se va numi generaţia ale cărei rădăcini în universul şcolar sunt retezate tot mai iute pe măsură ce timpul de izolare creşte? Cum se va numi generaţia de absolvenţi care vor căpăta diplome fără să fi ştiut vreodată ce miros are un manual abia ieşit de sub tipar sau fără să fi văzut cum arată un educator, un învăţător sau un profesor în carne şi oase?

pulspulspuls

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Apropo de arestările anului, ne spune amicul Archibald Tănase că, în ultima vreme, printre băieţii cu bani din târg se bârfeşte că un ditamai penthouse-oiul din Copou pe care l-a ridicat pe bloc un personagiu aflat la ţuhaus ar fi de fapt donaţie ultrasecretă către un personagiu public foarte vilofil, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Magie

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.