anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Advertorial

Marile idei prind viaţă în Campusul „Tudor Vladimirescu”

GALERIE
Sigla univ asachipoza 1 - Campus Tudor Vladimirescupoza 2 - Concurs landscaping design si totemuripoza 3 - Campus Tudor Vladimirescupoza 4 - Macheta campuspoza 5 - Actiune ecologizare
 • Sigla univ asachi
 • poza 1 - Campus Tudor Vladimirescu
 • poza 2 - Concurs landscaping design si totemuri
 • poza 3 - Campus Tudor Vladimirescu
 • poza 4 - Macheta campus
 • poza 5 - Actiune ecologizare
- +Campusul universitar „Tudor Vladimirescu” al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIAŞI), unul dintre cele mai mari campusuri studenţeşti din România, în care sunt cazaţi 8.000 de studenţi anual, este nu doar o casă pentru aceştia şi un mic oraş într-un oraş, ci şi un loc unde se nasc idei, proiecte şi iniţiative studenţeşti. În urma unor simple discuţii între colegi, în cameră, pe holul unuia dintre cămine sau în biroul Direcţiei Servicii Studenţeşti (DSS), ajung să fie în puse în practică proiecte la care contribuie uneori studenţi din toată ţara.

Studenţii modernizează Campusul Ultimul proiect de acest fel este organizarea de către Universitatea Tehnică a două concursuri studenţeşti, unul de landscaping design şi unul de totem cămine, în căutarea de idei pentru două componente esenţiale pentru imaginea campusului. Proiectul vizează înfrumuseţarea spaţiilor verzi din campus şi realizarea unor totemuri moderne care să semnalizeze căminele. Modernizările vor fi făcute cu ajutorul studenţilor din toată ţara, pentru că la concurs s-au înscris, pe lângă echipe de la universităţile ieşene, şi tineri din Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Bucureşti şi alte oraşe.

În cadrul primului dintre cele două concursuri, studenţii sau echipele de studenţi trebuie să realizeze un proiect prin care să fie reamenajat un loc verde din campus, o parcelă, cu un buget maxim de 80.000 de lei. Pe baza acestei parcele va fi apoi reamenajat întregul campus, toate spaţiile verzi de aici, implementarea făcându-se treptat iar rezultatul final fiind unul unitar. Studenţii trebuie să includă în proiectele lor soluţii de iluminat, mobilier urban şi să se folosească de copacii deja existenţi sau chiar să vină cu sugestii de noi plantări.


 

Proiectele studenţilor trebuie să includă şi o listă cu materialele pe care vor să le folosească, reprezentări 3D şi imagini detaliate cu schimbările făcute pe diverse secţiuni. Obiectivul final este ca 61.000 de metri pătraţi, suprafaţa de spaţiu verde din totalul de 140.000 de metri pătraţi, cât are campusul, să fie complet reamenajaţi în funcţie de proiectul câştigător. Echipa sau studentul al cărui proiect este ales va fi premiat.

Cel de-al doilea concurs presupune proiectarea unui model de totem care să semnalizeze căminele din campus. Totemul va fi iluminat şi trebuie să se încadreze într-un buget de 10.000 de lei. Studenţii înscrişi trebuie să menţioneze în proiect dimensiunile, forma, structura şi materialele folosite. În primă fază, patru totemuri vor fi instalate în faţa căminelor T1-2, T3-4, T5-6 şi T7-8, cămine care se află în centrul campusului, urmând ca în anii următori fiecare cămin să aibă în faţă un astfel de totem modern. Realizatorul proiectului câştigător va fi premiat.

„Tudor Vladimirescu”, la 1/500

În urma unui program de internship desfăşurat la TUIAŞI, doi studenţi ai universităţii, Flavius Vicu şi Andrei Donţu, au realizat o machetă la scara 1:500 a campusului şi o simulare 3D a acestuia. Construcţia machetei a durat aproximativ o lună şi a implicat multă muncă, nopţi nedormite şi, aşa cum au spus cei doi tineri, plăcerea de a face ceva nou pentru universitate.

Macheta va putea servi viitoarelor proiecte de reabilitare a campusului. Ideea celor doi a luat naştere după ce Flavius Vicu s-a întors dintr-o mobilitate în Lille, Franţa, la Şcoala Naţională Superioară de Arhitectură şi Peisagistică, unde campusul este în totalitate al studenţilor.

Cei doi studenţi, unul de la Facultatea de Arhitectură şi unul de la Facultatea de Mecanică, au lucrat trei luni la proiect. O lună a durat realizarea machetei şi două luni au montat filmul care face turul virtual al Campusului „Tudor Vladimirescu” din diferite unghiuri. Studenţii au primit fiecare cîte o bursă lunară pe perioada internshipului, iar materialele necesare şi spaţiul pentru realizarea machetei au fost asigurate de către Direcţia Servicii Studenţeşti.

Campusul, o mare familie

Studenţii care locuiesc în Campusul Universitar „Tudor Vladimirescu” sunt mereu plini de idei şi iniţative noi, care îmbină utilul cu plăcutul şi munca cu distracţia. An de an, sute de studenţi se implică în acţiuni de ecologizare a campusului, îngrijind şi curăţând spaţiul verde dintre cămine şi plantând copaci. Anul acesta, la sfârşitul verii, 150 de studenţi s-au implicat în igienizarea, vopsirea şi văruirea căminelor. Iar acum, în prag de sărbători, asociaţiile studenţeşti de la TUIAŞI organizează petreceri de Crăciun, meciuri caritabile între studenţi şi profesori şi alte seri tematice în campus şi în facultăţi, cu scopul de a strânge fonduri pentru copii din centre de plasamente, bătrâni şi familii defavorizate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.