(FOTO) Accident şocant în CUG: A scos capul din canal şi a fost ucis de o maşină - UPDATE
Un barbat a intrat într-un canal pentru verificarea unor apometre, iar când a scos capul (...)
citeste totvineri, 20.05.2022
Din perspectiva dinamicilor demografice, economice şi sociale, sistemele urbane ale statelor estului UE (cele ale Bulgariei, Croaţiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, Republicii Cehe, României, Slovaciei, Sloveniei şi Ungariei) sunt printre cele mai interesante. În morfologia actuală, acestea pot fi considerate tinere şi departe de a fi ajuns la maturitate, cel puţin în raport cu structurile spaţiale central şi vest europene.
Dacă structura sistemelor urbane, dar şi ierarhia componentelor era strict controlată şi planificată de regimurile totalitare, după 1989 lucrurile s-au schimbat radical. Oraşele au început să evolueze în condiţii de competitivitate teritorială. Competitivitatea e determinată pe de o parte de talia oraşelor şi de eficienţa relaţiilor acestora cu teritoriul, iar pe de altă parte de relaţiile extrateritoriale (la distanţă), ce au evoluat odată cu deschiderea economiilor naţionale spre exterior.
La ora actuală morfologia sistemelor teritoriale din estul UE relevă coexistenţa unor tipuri de structuri spaţiale determinate de modernităţi diferite, imprimate de ”tectonică teritorială” excesivă, ce a culminat cu metamorfozele frontierelor de la finalul războaielor mondiale (cele mai multe dintre frontierele create fiind active şi în prezent), dar şi cu apariţia noilor state independente începând cu finalul deceniului al IX-lea din secolul al XX-lea. În această ultimă etapă, s-a produs şi o glisare geopolitică majoră a acestui interstiţiu european major dinspre centralitatea moscovită spre nucleul dur al UE, ce a fost oficializată prin cele trei episoade de extindere din 2004, 2007 şi 2013.
Estul UE se află în continuare sub incidenţa trans-scalarităţilor clasice (locală/regională, naţională, transnaţională etc.), dar în acest context nou creat, globalizarea şi proiectul european nu mai sunt doar simple sintagme care definesc încadrări spaţiale rigide, ci devin instrumentele necesare armonizării structurilor teritoriale puse în loc de evoluţii cvasi-separate (G. Ţurcanaşu, în O Groza şi colaboratorii, 2007, Atlasul teritorial online al României).
Deschiderea economiilor naţionale ale estului UE din perioada actuală nu a reuşit încă să elimine rezilienţa structurilor urbane naţionale, dar caracterul lor endogen tinde să se atenueze. Cel puţin din perspectivă teoretică, acest fapt ar trebui să se datoreze:
- politicilor teritoriale ale UE de creare a unui spaţiu transnaţional, deopotrivă coeziv - ce urmăreşte reducerea decalajelor interne - şi competitiv - ce vizează conservarea sau creşterea importanţei la nivel mondial şi
- pe de altă parte, politicilor naţionale conjugate care se orientează spre eliminarea disparităţilor regionale şi crearea spaţiilor transfrontaliere funcţionale. (O Groza şi colaboratorii, 2007).
Unele state europene au făcut eforturi considerabile în ceea ce priveşte reducerea decalajelor dintre substructurile teritoriale ce compun nivelul naţional. Exemple de bune practici sunt eforturile Ungariei, Poloniei, Republicii Cehe, Slovaciei şi chiar ale Bulgariei de a-şi moderniza infrastructura de transport (în special cea rutieră), astfel încât să se amelioreze accesibilitatea tuturor regiunilor la nucleul dur al UE sau acţiunea Poloniei (singulară încă) de regionalizare administrativă.
Chiar dacă gradientul de dezvoltare vest-est rămâne o realitate manifestă la nivelul acestor ţări, eforturile de a îmbunătăţi infrastructura rutieră nu au rămas nerăsplătite. Să luăm exemplul Ungariei, unde realizarea relaţiilor în regim de autostradă în partea de est a ţării a determinat marile implantări ale unor companii multinaţionale, precum Mercedes, Continental, BMW, Michelin sau Lego în oraşele mari ale Alföld-ului: Kecskemét, Nyíregyháza, Debrecen sau Szeged. Aceste localizări, ce au determinat şi dezvoltarea industriilor pe orizontală, au impus creşterea bunăstării structurilor NUTS3 (echivalentul judeţelor la noi) din estul Ungariei. Astfel, la ora actuală Bács-Kiskun (cu reşedinţa la Kecskemét), Hajdú-Bihar (Debrecen), Szabolcs-Szatmár-Bereg (Nyíregyháza), Csongrád (Szeged) se află printre primele comitate maghiare în ceea ce priveşte evoluţia PIB în ultimul deceniu.
Din păcate, România e departe de a se fi aliniat ţărilor din regiune care fac eforturi la nivel naţional pentru a reduce decalajele regionale şi judeţene. Nu numai că nu s-au diminuat disparităţile între Bucureşti-Ilfov şi judeţele vestice, pe de o parte, şi cele din est şi sud, pe de altă parte, ci chiar au crescut într-un ritm îngrijorător. Conform site-ului analizeeconomice.ro, raportul dintre PIB/locuitor pentru judeţele Timiş şi Iaşi a evoluat de la 1,11 - la finalul deceniului al IX-lea -, la 1,69 - în 2004 - şi 1,74 - în prezent. Dacă vom compara şi două judeţe mai sărace în regiunile lor, precum Sălaj şi Vaslui, vom constata că şi în acest caz raportul a avut o tendinţă de creştere asemănătoare: 1,11 - la finalul deceniului al IX-lea -, 1,49 - în 2004 - şi 1,66 - în prezent.
Şi în privinţa realizării unei reţele de comunicaţie rapidă şi eficientă, dar şi în privinţa creării unor structuri regionale care să fie cu adevărat responsabile de evoluţia lor economică, autorităţile de la Bucureşti nu au depus decât eforturi minimale, care se reduc adesea la discursurile sforăitoare ale politicienilor. Eficienţa marilor oraşe determină în cea mai mare măsură eficienţa regiunii de a căror guvernanţă, uneori oficială, alteori doar informală, sunt responsabile. (Pe săptămâna viitoare)
George Ţurcănaşu este lector doctor la Departamentul Geografie din cadrul Facultăţii de Geografie şi Geologie, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Mii de narcise sălbatice au înflorit la Sălaşu de Sus, în vecinătatea Retezatului
Pentagonul avertizează că va fi dificil ca Rusia să fie scoasă afară din Donbas
(FOTO) Accident şocant în CUG: A scos capul din canal şi a fost ucis de o maşină - UPDATE
Timiş: Un şofer de 71 de ani a decedat după ce a accidental mortal un motociclist
Medic: Efectul Angelina Jolie se vede și în România. Care sunt soluţiile
Iași: Trafic de influenţă pentru o locuinţă de la stat. 7500 euro mită
(FOTO) Maşina Zoiei Ceauşescu, vândută la licitaţie la 20.000 de euro. Cadou de la dictatori
Duminică încep calificările la Iași Tennis Trophy. Concurenţi din şapte ţări
Începe programul "Litoralul pentru toţi". Cazare cu 34 de lei pe noapte
Atenţie dacă mergeţi la munte în zona Sucevei: Persoană muşcată de viperă
Ucrainenii estimează că cel puţin 28.700 de soldaţi ruşi au murit de la începutul războiului
Tribunal internaţional special pentru crimele de război din Ucraina
Sergentul rus Vadim Şişimarin, judecat cu privire la crimă de război în Ucraina, pledează nevinovat
Nepotisme ca-n balcani la naţionala Olandei. Ronald Koeman l-a ales secund pe fratele său Erwin
Şeful Fiscului insinuează că salariile din cadrul instituţiei ar fi cam mici: maxim 6.200 lei net
ZdI TV: Război în Ucraina, furtună în lume. Alexandru Lăzescu despre reaşezările marilor puteri
Percheziții acasă la interlopul Adrian Corduneanu. A fost săltat pentru amenințări
O căruţa a “aterizat” în Bahlui. Incidentul s-a petrecut în Brătuleni (FOTO)
Preşedintele ANAF este nemulţumit că angajaţii din subordine sunt în vârstă
Premierul Nicolae Ciucă laudă administraţiile liberale şi Clujul. “Am să cer licenţă pentru export”
Formaţia Atletico Mineiro a stabilit un record în Copa Libertadores: 18 meciuri fără eşec
Festivalul Național de Folclor „Constantin Arvinte”, Iași, 24 - 27 mai 2022 (P)
Români care câştigă bani din notarea într-un caieţel a preţurilor mărfurilor din magazine
Cântăreaţa Rihanna, în vârstă de 34 de ani, a devenit mamă. Ea a născut un băieţel
Un microbuz Mercedes a izbit violent un BMW: cinci persoane au fost rănite
Ion Barbu, ”Îmblânzitorul de pietre”, vine la ArtEast Gallery
Cercetătorii au descoperit cum să comunice cu oamenii în timp ce aceștia dorm și visează
Cum vrea Twitter să combată dezinformarea legată de conflictul din Ucraina
Suspans la PSG. Mbappe va anunţa duminică dacă rămâne sau pleacă
Ucraina va primit rachete avansate anti-navă din SUA pentru a lupta împotriva blocadei ruseşti
Asistentul medical care s-a bătut cu poliţiştii locali ieşeni va sta 30 de zile după gratii
Românii au intrat în economiile din bănci şi fonduri mutual: aproape un miliard numai în martie
Modern, clasic, elegant - mobilier de baie cu personalitate de la Orsini Mobili (P)
Agresorii ruşi se plâng că mai multe comisariate militare au fost atacate cu cocktailuri Molotov
Preţurile petrolului au revenind pe creştere după pierderi mari
Particulele de aer poluat din creierele tinerilor, asociate cu Alzheimer și Parkinson
Anunţ îngrijorător al şefei FMI: Liderii financiari la nivel mondial trebuie să se pregătească
Iaşul, Braşovul sau Târgovişte? Hai sa ne votam orașul pentru “Destinaţia Anului”
City-managerul bătăuş, chemat la raport în CL: ce face şi câţi bani ridică din bugetul Iaşului?
Vestiarul Politehnicii e gol din nou. Doar cinci seniori mai sunt sub contract!
A început Romanian Creative Week: 800 de artişti, zeci de evenimente
Procesul Aeroportului cu fostul director demis de PSD: lovitură surpriză
Şedinţă comună, astăzi, la Iaşi, a aleşilor din România şi din Republica Moldova (UPDATE-FOTO)
Gala Pin Awards Iaşi se întoarce, după trei ani de pauză pandemică
Pavel LUCESCUNimic de salvat |
Alexandru CĂLINESCUSimple notaţii |
Neculai SEGHEDINTencuiala antiseismică |
George PLEȘULove story la “om la lună” |
PULSUnde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.