anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Marile proiecte de infrastructură din PNRR au început cu o întârziere

GALERIE
constructie autostrazi
 • constructie autostrazi
- +

Marile proiecte de infrastructură din PNRR sunt în întârziere faţă de graficul stabilit cu Comisia Europeană în condiţiile în care, după negocierile purtate la Bruxelles, aceastea au cea mai generoasă alocare din fondurile repartizate României: 7,6 miliarde euro.

Avertismentele, formulate şi de la foşti oficiali guvernamentali şi de reprezentanţi ai societăţii civile, rămân fără replică sau fără explicaţii ale oficialilor de azi.

Horaţiu Cosma, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, anunţa în ianuarie că proiectul autostrăzii A7 (Ploieşti – Buzău – Focşani – Bacău – Paşcani) este în pericol.

vertismentele au fost repetate, joi, de fostul ministru Cătălin Drulă, problemele fiind confirmate pentru CursDeGuvernare de Dan Radu, fondator al Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei. La fel ca toate celelalte proiecte din PNRR, capitolul infrastructură este negociat cu ţinte precise: jumătate din lucrări trebuie să fie gata în 2024 şi proiectele trebuie finalizate integral până în 2026. În ceea ce priveşte autostrada A7, licitaţia de lucrări pentru primul sector Ploieşti – Buzău a fost lansată în iunie 2021, dar câştigătorii nu sunt nici acum desemnaţi oficial. Pentru mai bine de jumătate din autostradă, mai exact Buzău – Focşani – Bacău – Paşcani, niciun sector nu este atribuit, promisiunea fiind că aceasta se va întâmpla totuşi în 2022. Singura porţiune deja construită este centura Bacău, circa 16 km cu profil de autostradă.

Dan Radu a detaliat problemele din A7:

 • sectorul Buzău – Focşani are Studiu de Fezabilitate şi Proiect Tehnic, dar Indicatorii tehnico-economici nu sunt încă aprobaţi
 • sectorul Focşani – Bacău este la a 4-a variantă de Studiu de Fezabilitate, toate incomplet depuse. Dacă indicatorii tehnico-economici vor fi aprobaţi în timp util, licitaţia pentru atribuirea contractului de proiectare-execuţie ar trebui lansată în T2 2022
 • sectorul Bacău – Paşcani se află în etapa de revizuire a Studiului de Fezabilitate, Proiectul Tehnic nu este depus. Data estimată a lansării licitaţiei de execuţie este T3 2022
 • sectorul Ploieşti – Buzău are Studiu de Fezabilitate şi Proiect Tehnic. Împărţit în 3 loturi pentru care au fost depuse în total 39 de oferte. Licitaţia lansată în iunie 2021. Câştigătorii licitaţiilor nu sunt desemnaţi oficial de CNAIR, dar Asociaţia Pro Infrastructură a anunţat că vineri au fost selectaţi câştigătorii.

Pe lângă problemele strict tehnice, Dan Radu atrage atenţia că întârzieri se mai pot acumula şi din motive care nu ţin de voinţa CNAIR – nimeni nu garantează că nu vor exista contestaţii ale viitoarelor licitaţii.

Citiţi materialul integral pe cursdeguvernare.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

Dropsuri şi pastile

Michael ASTNER

Dropsuri şi pastile

Motto: De la salcie pân’ la tisa/ Tot copacu’ plânsu-mi-s-a...

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.