Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Mărirea şi decăderea „Împăratului”: portretul unuia dintre marii sforari ai Iaşului postcomunist

GALERIE
opulenta
  • opulenta
- +

În vremurile sale bune, conu Mişu ajunsese unul dintre cei mai influenţi ieşeni. Bine înfipt atât în mediul politic, cât şi în cel judiciar, despre cel supranumit „Împăratul” s-a spus că a pus miniştri şi a numit judecători, chiar dacă el era, aparent, un simplu avocat. Prieten atât cu politicienii, cât şi cu interlopii, Mihail Vlasov a fost măcinat puţin câte puţin de anchetele DNA din ultimii ani, trei la număr, care l-au lăsat, până la urmă, fără două dintre lucrurile pe care l-a iubit cel mai mult în viaţă: banii de jocuri şi luxul de a fi liber

 

Mihai Vlasov a intrat în capitalism cu o condamnare pentru luare de mită, primită pe când era judecător. În perioada ceauşistă, „Mişu” a fost prins cu o şpagă de 70.000 de lei, o sumă colosală pentru acea vreme, echivalentul unei Dacii noi. Ar fi primit banii în calitatea sa de judecător. A stat doar doi ani în arest, reuşind să îşi spele numele şi să fie achitat de fapta de corupţie în justiţia tulbure de la începutul democraţiei. Despre acea perioadă, Vlasov avea să scrie, în propriul CV: „arestat de statul comunist şi lipsit de libertate 2 ani, achitat în 1990 ca nevinovat”. După revoluţie a devenit avocat şi, uşor-uşor, a început să facă bani. La mijlocul anilor ’90 întoarcea deja banii cu lopata, şi avea poate cea mai luxoasă casă a acelor ani, din Iaşi. La finele acelei decade, Vlasov era în mijlocul unui scandal imens după ce Monitorul, actualul Ziarul de Iaşi, dezvăluia că încerca să preia abuziv un hotel cochet dintr-o zonă centrală a Iaşului.

FOTO: Vila de 800 mp ridicată de Vlasov pe Sărărie, imediat după ‘90, era de o opulenţă uluitoare pentru acei ani săraci pentru marea majoritate a ieşenilor. La această reşedinţă familia Vlasov avea covor roşu la intrare, dar şi o gheretă de portari, ce lucrau în schimburi

Intrarea în politică

Adevărata influenţă a lui Vlasov a venit odată cu apropierea sa de mediul politic. Mişu s-a aciuat în preajma liderilor liberali din Moldova, legătura fiind oficializată odată cu căsătoria uneia dintre fiice, Vanda, cu ministrul liberal Cristian David. În 2007, „Împăratul” a ajuns la Bucureşti, ca preşedinte al Camerei Comerţului şi Industrie a României (CCIR). Un an mai târziu, pentru o scurtă perioadă, iulie-decembrie 2008, a fost şi deputat în Parlamentul României. În Capitală şi-a creat un adevărat cerc de influenţă prin intermediul Curţii de Arbitraj, care funcţiona în cadrul CCIR şi în care şi-au făcut loc tot felul de rubedenii şi prieteni de-ai lui Vlasov. Cu una dintre fiice soţie de ministru şi cu cealaltă având propria casă de modă, Vlasov a continuat în Bucureşti ceea ce începuse încă de când era la Iaşi: să joace la cazino. Acum însă pe picior mare. Înainte de a intrat în vizorul procurorilor, Vlasov a fost parte vătămată într-un dosar instrumentat de poliţiştii din Bucureşti împotriva clanurilor interlope „Duduianu” şi „Caran”. La dosar se arăta că Vlasov ar fi împrumutat sume imense de bani de la interlopi pentru a le juca în cazinouri. Până să fie înhăţat de DNA ajunsese să joace la ruletă direct cu cardul CCIR, de pe care a cheltuit 700.000 de lei la jocurile de noroc.

FOTO: Salonul de lux al lui Vlasov

Dosarele

În 2013, cu un an înainte să înceapă belele cu justiţia, Vlasov a ajuns şi în gura preşedintelui ţării, Traian Băsescu. La acea vreme, o bună prietenă a sa, judecătoarea Mona Pivniceru, era ministru al Justiţiei şi trebuia să numească un nou procuror general. „Nu ştiu care sunt preferaţii doamnei Pivniceru, ştiam că preferatul doamnei e pe la Camera de Comerţ. Credeţi că îl face pe domnul Vlasov procuror general? Eu ştiu că e economist, nu jurist”, spunea Băsescu.

Imperiul lui Vlasov a început să se dărâme în noaptea de 18 martie 2014. În acea noapte, DNA l-a prins în flagrant imediat după ce a primit mită 200.000 de euro de la un denunţător. Era o primă tranşă dintr-o mită totală de 1 milion de euro pe care Vlasov o ceruse de la un afacerist, pentru a-l ajuta cu o soluţie favorabilă într-un dosar de la Curtea de Arbitraj. În iunie 2015, Vlasov a fost trimis în judecată într-un alt dosar, al doilea, fiind acuzat de dare de mită. I-ar fi promis deputatului Mircea Grosu un post la Curtea de Arbitraj, pentru ca acesta să iniţieze un proiect legislativ prin care Registrul Comerţului să ajungă în subordinea CCIR, adică a sa. Alina Gorghiu sau Florin Iordache sunt câteva nume de parlamentari invocate de anchetatori în acest dosar, în care Vlasov a fost găsit vinovat definitiv, în 2016. Pentru cele două dosare, Vlasov a primit 5 ani şi 8 luni de închisoare.

FOTO: Piscina interioară, aşa ceva nu se mai văzuse în Iaşi, imediat după Revoluţie

A fost încercerat în 2015 şi eliberat condiţionat în noiembrie 2017, cu un rest de pedeapsă de 3 ani. Acel rest s-a adăugat celor 5 primiţi acum două seri de Vlasov în al treilea dosar, cel care a scos la iveală abuzurile incredibile pe care „Împăratul” le-a comis la CCIR, devenit buzunarul fără fund al lui Vlasov. 60 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 12 milioane de euro, ar fi paguba lăsată de Vlasov în daune acestei instituţii, dar şi a Romexpo SA, la care CCIR era acţionar. Un trecut infracţional fabulos, la care ieşeanul are de alaltăieri timp berechet de reflectat. 

CITIȚI și: Zarurile au fost aruncate: „Împăratul” Vlasov, 8 ani de puşcărie. Peste un an poate fi liber

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri