Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Advertorial

Marius Bodea: ALERTĂ! Primarul Chirica pregătește un tun de cel puțin 1.5 milioane euro

GALERIE
Informatii-1Informatii-2Informatii-3
  • Informatii-1
  • Informatii-2
  • Informatii-3
- +

“Primarul Chirica a premeditat un tun de proporții cu patrimoniul Municipiului Iași în folosul prietenului său samsar imobiliar, proprietarul firmei de construcții M.CHIM S.R.L., care a ”închinat” la cumătria sa o sumă consistentă de bani, alături de alți samsari imobiliari. Și prin ”dărnicia” acestui samsar imobiliar a reușit primarul Chirica să adune "modesta" sumă (declarată!) de 180.000 euro.

În schimbul terenului de pe strada I.C. Brătianu (unde a funcţionat Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu“), în suprafață de 6626 mp, Mihai Chirica vrea să ofere din patrimoniul Iașului patru suprafețe de teren de 9811 mp, în cele mai bune zone ale orașului:
-    5570 mp pe Str. Zimbrului, în spatele Universității Tehnice “Gheorghe Asachi”.
-    1700 mp pe str. Elena Doamna, vis-à-vis de fostul Hotel Europa.
-    2142 mp pe str. Bărbăoi, în spatele BRD de lângă Hala Centrală.
-    372 mp pe str. Nicolina, colț cu Răzoarelor.

Sunt câteva probleme majore pe care doresc să le aduc în atenția opiniei publice pentru că vorbim de o tranzacție care presupune înstrăinarea din patrimoniul Municipiului Iași a celor mai valoroase suprafețe de teren!

Totul este un tun în avantajul dezvoltatorului imobiliar premeditat cu mult timp înainte.
-    Așadar, atrag atenția că prin HCL 517 din 29 noiembrie 2017 a fost aprobat un PUZ (nr. 77764 / 03.08.2017) în zona Smârdan pe o suprafață de 7222 mp, în care a fost introdusă inclusiv această suprafață de teren de 5570 mp pe care primarul vrea să o cedeze prietenului său, deși, la momentul respectiv, această suprafață nici măcar nu era trecută în proprietatea Municipiului Iași! Pe scurt, o firmă privată, M.CHIM S.R.L., deținută de un apropiat al primarului Chirica, realizează un PUZ în zona Smârdan pe o suprafață de 7222 mp, care cuprinde inclusiv această suprafață ce urmează să fie data la schimb! Asta deși, la momentul respectiv, nici măcar Primăria nu era în proprietatea acesteia. Putem trage concluzia că totul a fost o șmechereală premeditată, dezvoltatorul știind că terenul urma să fie trecut în proprietatea Municipalității și, de acolo, printr-o combinație dubioasă, în proprietatea sa! Acum urmează să primească terenul de pe str. Zimbrului cu tot cu PUZ!
-    Acest teren din proprietatea publică a orașului din strada Zimbrului (în spatele facultăților UTI), de 5.570 mp, a fost subevaluat în mod grosolan la 231 euro/mp, în condițiile în care, în vecinătatea sa, există un alt teren ce a fost evaluat la un preț de cel puțin două ori mai mare. Mai mult decât atât, tot în această zonă, tranzacțiile dintre privați au relevat prețuri ce ating și 1000 euro/mp. Astfel, Primăria Iași pregătește un tun pe spatele ieșenilor de cel puțin 1.5 milioane euro.
-    Totodată, dacă acest schimb de terenuri va fi realizat cu voturile PSD-ALDE, suprafața de teren de pe str. Zimbrului va fi folosită pentru ridicarea a încă trei blocuri turn, așa cum arată PUZ-ul ilegal din noiembrie 2017 aprobat prin HCL 517. Acest lucru este absolut inimaginabil, în condițiile în care zona deja este realmente blocată din cauza traficului. În zonă trebuia realizat un studiu de trafic solicitat de cetățeni încă din 2016, însă Primăria a refuzat constant să facă acest lucru. Îi solicit domnului primar Chirica să realizeze un studiu de trafic în zona Smârdan înainte de a negocia trecerea în proprietatea privată a terenului de pe str. Zimbrului.
-    Atrag atenția că cedarea, mai nou, de către Primăria Iași a terenului de 2.142 mp de pe str. Bărboi (parcarea din spatele BRD) este o altă „șmecherie” imobiliară a primarului Chirica. În mai multe rânduri, dumnealui a spus că acel teren are un regim de proprietate incert și de aceea Primăria nu poate amenaja acolo o parcare. Acolo Primăria ar putea amenaja o parcare subterană, având în vedere că zona centrală este pur și simplu blocată din cauza lipsei locurilor de parcare.
-    Atrag atenția că dacă acest schimb se va realiza, Municipiul Iași va intra în proprietatea terenului de pe strada I.C. Brătianu (unde a funcţionat Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu“), unde, în prezent, nu se poate construi cu regim de înălțime mai mare de P+3 pentru că acolo este zonă de protecție a unui monument istoric (Teatrul Național „Vasile Alecsandri”)!
-    Tocmai de aceea proprietarul acelui teren vrea să „scape” de acel teren și să pună mâna pe terenuri foarte valoroase din proprietatea Municipiului Iași.

După ce a încercat insistent să îi facă cadou parcul „Elena Doamna" aceluiași prieten samsar imobiliar și nu a reușit, datorită opoziției PNL Iași, acum încearcă altă soluție pentru apropiatul său.

Fac apel la liderii tuturor partidelor politice din Iași să analizeze cu mare atenție această decizie și, dacă apără interesul public, să nu cauționeze un tun pe spatele ieșenilor.

Remarc abnegația primarului Chirica în „parafarea” acestui schimb de care va beneficia direct un samsar imobiliar care a participat la cumătria sa. Mi-aș dori ca primarul Chirica să fie la fel de implicat și în realizarea proiectelor cu adevărat importante pentru oraș: șosea de centură, sală polivalentă, investiții în infrastructură, educație și spitale.

Nu mai păcăliți pe nimeni cu teatrul acesta, domnule Chirica Mihai!"

Marius Bodea,
Deputat PNL Iași
Președitele Biroului Politic Local al PNL Iași

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri