Marius Bodea: Elevii din Iași primesc cele mai mici burse școlare dintre orașele mari din țară
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comunicat de presă

Marius Bodea: Elevii din Iași primesc cele mai mici burse școlare dintre orașele mari din țară

GALERIE
foto elevi
  • foto elevi
- +

Legea educației naționale (art. 82, alin.) prevede dreptul elevilor de a primi burse de merit, ajutor social, performanță sau studiu. Conform alin. (2) al aceluiași articol, consiliile locale au obligația de a adopta o hotărâre prin care să aprobe numărul și cuantumul fiecărei burse în parte, ulterior aprobării unui buget în acest sens.

În ultimi 5 ani, în mandatul primarului Mihai Chirica, legea nu a fost respectată, nefiind aprobată o astfel de hotărâre de Consiliu Local, deși consilierii liberali au propus un astfel de proiect.

„În bugetul din fiecare an, dl. Chirica a prevăzut, la capitolul bugetar Burse, sume derizorii pentru stimularea performanței școlare a elevilor ieșeni. În prezent, Primăria Iași alocă 1800 de burse de merit, ajutor social, performanță sau studiu. La Cluj, primesc burse 16.200 elevi. În prezent, un elev merituos din Iași primește bursă de performanță 45 lei, pe când un elev cu rezultate foarte bune din Constanța primește o bursă de 500 lei. Primăria Iași alocă 1.000.000 lei pentru bursele elevilor (burse de merit, ajutor social, performanță sau studiu), în timp ce Primăria Constanța alocă 15.000.000 lei, iar Primăria Cluj 12.600.000 lei. Realitatea este că elevii din Iași primesc cele mai mici burse școlare dintre orașele mari din țară. Fondurile alocate de Primăria Iași în domeniul educației sunt cele mai mici, comparativ cu celelalte orașe de peste 300.000 locuitori din țară. Dl. Chirica este ipocrit când deplânge soarta învățământului în România. În loc să facă ceva concret, dl. Chirica face...declarații patetice despre calitatea educației în România!”, a spus deputatul Marius Bodea.

Consilierul local Răzvan Timofciuc a înaintat încă de anul trecut un proiect de CL pentru aprobarea numărului și cuantumului burselor aferente anului școlar 2019-2020 pentru elevii din învățământul preuniversitar din Municipiul Iași.
„Am propus următorul cuantum al burselor: bursă de performanță - 250 lei, bursa de merit - 200 lei, bursa de studiu - 200 lei, bursă de ajutor social - 200 lei, bursă de ajutor social ocazional: - 200 lei. Primarul Chirica a refuzat să introducă pe ordinea de zi proiectul de hotărâre!”, a precizat consilierul Local Răzvan Timofciuc.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Digitalizarea lui Chirica: 2 milioane de euro, din 6,7 miliarde disponibile

Cosmin PAȘCA

Digitalizarea lui Chirica: 2 milioane de euro, din 6,7 miliarde disponibile

Undeva la graniţa UE, într-un oraş în care vacile încă mai pasc prin cartiere înalţate de nicăieri, frustrările birocratice ale Berlinului sunt privite cu amuzament de edilul-şef, ca fapt divers, nicidecum ca priorităţi. În acest oraş marginal, primarul crede că digitalizarea înseamnă să baţi obrazul cu degetul unor jurnalişti care nu scriu după dictare.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Eschive

Codrin Liviu CUȚITARU

Eschive

„A venit nenorocita asta de pandemie, şcoala a trecut on-line, iar eu nu m-am mai putut eschiva. Am fentat o vreme sistemul cu lozinca defecţiunilor tehnice, dar nu mi-a mers mult. Studenţii au început să mă caute insistent şi am fost nevoit să-mi închid toate canalele de comunicare. Am dispărut pur şi simplu. Ca atare, a apărut deunăzi zvonul că profesorul Şmen ar fi decedat. Am alergat îngrozit la decanat, la rectorat, la serviciile de personal, pentru a le semnala că informaţia era aberantă. Sunt viu, pentru numele lui Dumnezeu!”

Economisirea în timpul pandemiei

Alin ANDRIEȘ

Economisirea în timpul pandemiei

Indiferent de comportamentul de consum şi de economisire pe care îl aveam înainte (super-economisitor sau mare cheltuitor), pandemia a avut un impact major asupra noastră şi a reprezentat un moment critic care va influenţa pe termen lung modul în care ne vom gestiona finanţele personale.

Saboţii lui Claude (III)

Florin CÎNTIC

Saboţii lui Claude (III)

Editura Sedcom Libris din Iaşi a publicat recent un volum de memorii1 semnat de Claude Karnoouh, cu ocazia unei frumoase aniversări a acestuia. Şi cartea, şi autorul merită din plin atenţia noastră.

pulspulspuls

Să râdem sau să plângem cu Chirica? Noi am dat cu basca de pământ

Să râdem sau să plângem cu Chirica? Noi am dat cu basca de pământ

Un amic de-al amicului Archibald Tănase ne-a tras de mânecă ieri pe la amiaz’ să ne întrebe dacă am văzut postarea aia nervoasă şi cleioasă la adresa noastră scrisă de dom’ premare Chirica. 

Caricatura zilei

Dezvoltatorul imobilar de succes se vede de mic

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.