Marius Bodea: Primăria a realizat 13% din măsurile propuse în Planul de calitate a aerului în Municipiul Iași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 27.02.2021

Comunicat de presă

Marius Bodea: Primăria a realizat 13% din măsurile propuse în Planul de calitate a aerului în Municipiul Iași

GALERIE
foto protest poluare
  • foto protest poluare
- +

În ultimii patru ani, în Iași s-au înregistrat valori negative la stațiile de măsurare a calității aerului de pe raza Iașului în ceea ce privește poluarea, conform rapoartelor publicate de Agenția pentru Protecția Mediului din Iași: 70 de depășiri în 2016, 183 de depășiri în 2017, 279 de depășiri în 2018, fiind cel mai mare record negativ la nivelul întregii țări, și 150 de depășiri până în luna noiembrie 2019. Limita maximă admisă pentru 12 luni este de 35 depășiri!

În iulie 2018, a fost aprobat, în Consiliul Local, Planul de calitate a aerului în Municipiul Iași. Acest document conține o serie de măsuri concrete care au fost propuse și asumate de către Municipalitate pentru îmbunătătirea calității aerului în Municipiul Iași.

„Dl. Chirica este mai preocupat să găsească vinovați decât să se apuce de treabă pentru a combate poluarea din Iași. Ba Guvernul e de vină, ba Uniunea Europeană, ba ieșenii care aleg să își cumpere o mașină. Nicio vorbă despre propria vină și neputință de a întreprinde măsuri pentru ca cetățenii din Iași să respire un aer mai curat. Planul de calitate a aerului conține 23 măsuri concrete pentru reducerea nivelului de poluare. Din aceste măsuri, a implementat PARȚIAL doar trei. Adică sub 13%”, a spus Marius Bodea.

Dintre acțiunile concrete care ar fi trebuit demarate de către dl. Chirica, amintim:
-    Restricționarea traficului greu în situația riscului de depășire a pragurilor de alertă.
-    Realizarea depozitului logistic de mărfuri lângă drumul de centură, pentru a limita accesul autovehiculelor de mare tonaj în oraș,
-    Modernizarea parcului auto Citadin, prin achiziția de 19 autovehicule noi având norma de poluare Euro 6.
-    Varianta de ocolire Sud pentru traficul ușor (Varianta de ocolire Sud pentru traficul ușor între actuala Centură Sud și str. Prof. Al. Barbat. Se vor realiza 5,33 km de drum.)
-    Modernizarea a 279 stații de transport public de-a lungul liniilor de transport ale rețelei de bază.
-    Colaborarea cu asociațiile de proprietari pentru întreținerea spațiului verde (înierbări, plantări de copaci, întreținere spații verzi existente). Se vor amenaja 10 ha spații verzi.
-    Stimularea introducerii vehiculelor electrice și hibride în activitatea de taximetrie.
-    Dezvoltarea zonelor de acces pentru pietoni, prin amenajarea de trotuare și alei pietonale, inclusiv piste pentru bicicliști.
-    Dezvoltarea de clădiri verzi. Dezvoltarea de 15 clădiri verzi pe an.
-    Continuarea  programului  de  reabilitare  termică  a clădirilor rezidențiale.

„Sunt câteva dintre măsurile propuse care aveau termen de finalizare 2019. Mai mult, conform unui raport emis de Observatorul Român de Sănătate în noiembrie 2018, Iașul se află pe locul cinci în clasamentul eficienței împotriva poluării, din rândul orașelor mari din România, cu același punctaj obținut de București!”, a mai spus Marius Bodea, Preşedintele Biroului Politic Local al PNL Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Volei, handbal, rugby

Nicolae GRECU

Volei, handbal, rugby

Dacă ar fi de ales trei jocuri sportive pentru a le sprijini, tradiţia  ar obliga guvernanţii să se opreasă la cele trei.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

În episodul de faţă sunt menţionate numele tuturor cercetătorilor care au contribuit la finalizarea proiectului.

Însemnări pentru predica de mâine

pr. Constantin STURZU

Însemnări pentru predica de mâine

Pilda întoarcerii fiului risipitor este considerată de scriitorul Charles Dickens cel "mai măreţ pasaj din literatura universală". Nu cred că este inimă care să nu vibreze la citirea ei. 

Forma oraşului

arh. Ionel OANCEA

Forma oraşului

O ştire surprinzătoare, învelită în trecut, revelatoare pentru ieşeni, vine tocmai de la începutul secolului nouăsprezece. Oraşul avea pe atunci aproximativ zece mii de suflete în structură cosmopolită, cum stă bine unei capitale de ţară, moldoveni, evrei, greci, armeni, albanezi, ruşi şi mulţi alţii în procente mai mici. 

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.