Marius Bodea (Senator USR PLUS): STOP numirii politice a directorilor de școală! (P
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.05.2021

Comunicat de presa (P)

Marius Bodea (Senator USR PLUS): STOP numirii politice a directorilor de școală! (P

GALERIE
VAfOJnZIvWVtT34N
  • VAfOJnZIvWVtT34N
- +

Inspectoratul Școlar Județean să prelungească actualele mandate ale directorilor până la organizarea unor concursuri care să asigure depolitizarea funcției de manager școlar!​

Politizarea educației, până la nivelul directorilor de școală, reprezintă o vulnerabilitate a învățământului preuniversitar, iar practica numirilor în funcție pe bază de carnet de partid sau afinități cu partidele aflate la guvernare trebuie să înceteze! Profesionalizarea funcției de manager de școală/liceul nu se va putea produce fără înlăturarea imixtiunii politicului în viața școlii. Este punct central al capitolului „Educație“ atât în Programul de Guvernare al Alianței USR PLUS, dar care a fost asumat la nivelul tuturor partenerilor din coaliția de guvernare, în scris. 

Mâine, 9 ianuarie, expiră 70% dintre mandatele directorilor de școală în România, iar semnalele pe care le-am primit la nivelul grupului senatorilor USR PLUS indică faptul că a început o sarabandă de numiri la nivelul inspectoratelor școlare județene. Poziția noastră este simplă: legea permite prelungirea actualelor mandate cu încă 12 luni, timp suficient pentru a putea implementa măsurile de reformă asumate de Guvern. Mesajul este simplu către conducerea Inspectoratelor Școlare, iar eu o adresez în mod direct Inspectoratului Școlar Județean Iași: STOP procesului de numiri arbitrare, de „permutări“ pe ultima sută de metri!

În sinteză, vorbim despre profesionalizarea managementului școlar prin organizare de concursuri transparente și separarea funcției de manager de cea didactică. Concret, ne-am asumat la nivelul coaliției faptul că profesorii care vor câștiga funcții de director vor avea postul didactic rezervat pe durata exercitării mandatului, dar vor trebui să aleagă între management și catedră. Autonomia și depolitizarea școlii sunt două elemente centrale care vor guverna și procesul de recrutare și selecție a managerului școlar, ce va fi realizat in parteneriat cu consiliul de administrație al unității.

Colegii mei Ștefan Pălărie, Silvia Dinică și Anbrozie Irineu Darău au transmis deja în mod oficial tuturor inspectoratelor școlare județene solicitarea de a transmite Senatului României lista unităților școlare pentru care s-a decis schimbarea conducerii, lista nominală a persoanelor numite și înlocuite, copii după procesele verbale ale ședințelor Consiliilor de Administrație ale Inspectoratelor Școlare Județene în care s-au luat deciziile de modificare a conducerilor unităților școlare, precum și motivările scrise pentru fiecare schimbare.

Suntem în mijlocul unui an școlar cu totul excepțional, în mijlocul unei crize sanitare fără precedent cauzate de pandemie. Nu ne permitem acum să mai facem jocuri cu substrat politic în locul reformelor esențiale. Prin urmare, noi, senatorii USR PLUS, avertizăm actualii conducători ai inspectoratelor școlare județene să nu mai facă numiri care nu țin cont de criteriul depolitizării școlilor, asumat în scris de toate partidele din coaliția de guvernare!

Marius Bodea
Senator de Iași USR PLUS 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

De ce ești mai iute cu antenă?

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.