Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Marşul demnităţii la Kiev. Palmă la adresa Rusiei!

GALERIE
mars-demonstration-in-euromaidan
  • mars-demonstration-in-euromaidan
- +
Mii de oameni, inclusiv lideri străini, au participat la un marş organizat în capitala Ucrainei pentru a marca un an de la înlăturarea fostului regim prorus condus de Viktor Ianukovici.

Numeroşi lideri străini, inclusiv preşedintele Consiliului European Donald Tusk, preşedintele moldovean Nicolae Timofti, şi mii de oameni de rând s-au adunat ieri în Piaţa Independenţei din Kiev, pentru a marca un an de la înlăturarea fostului regim prorus condus de Viktor Ianukovici. Marşul Demnităţii a început la ora 13.30, relatează site-ul agenţiei Sputnik. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, lideri din Polonia, Georgia, Lituania, Letonia, Germania şi Slovacia au anunţat participarea la marş. La Kiev se află şi preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Criza politică din Ucraina s-a amplificat în noiembrie 2013, iar protestele din Piaţa Independenţei - soldate cu peste 100 de morţi - au culminat pe 22 februarie 2014 cu înlăturarea de la putere a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, refugiat în Rusia. Ca urmare a instituirii unei administraţii prooccidentale la Kiev, Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea, iar în estul Ucrainei a izbucnit un conflict separatist, soldat cu peste 5.700 de morţi. În acest timp, conflictul din estul ţării continuă în ciuda acordului de pace de la Minsk, acord ce a intrat în vigoare săptămâna trecută.

 
 
John Kerry: SUA ar putea impune noi sancţiuni Rusiei
 
 
Secretarul de Stat american, John Kerry, a declarat la Londra, că Rusia riscă noi sancţiuni dacă nu va facilita respectarea armistiţiului în estul Ucrainei, în vigoare din 15 februarie, informează ziarul The Guardian. "Acordul de la Minsk nu este deschis interpretărilor. Nu este vag, nu este opţional. Prevede încetarea totală a ostilităţilor din data de 15 februarie, acces deplin al observatorilor OSCE (Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa) în zona de conflict şi retragerea armamentului greu", a spus Kerry după întrevederea pe care a avut-o cu ministrul britanic de Externe, Philip Hammond. "Dar sunt convins că Rusia va începe să îşi adreseze semne de întrebare dacă vor fi adoptate noi sancţiuni. şi pot fi adoptate în continuare sancţiuni grave, cu impact profund negativ asupra economiei ruse", a adăugat şeful diplomaţiei americane.
 
 
Mesajul lui Iohannis pentru Euromaidan
 
 
Preşedintele Klaus Iohannis a publicat ieriun mesaj pentru cei care au protestat în urmă cu un an în Ucraina, susţinând că a "văzut cum o naţiune renaşte şi cum aspiraţiile ei nu pot fi distruse de şenilele tancurilor" când cetăţenii se mobilizează împotriva unui regim corupt şi autoritar.  "Astăzi se împlineşte un an de la Revoluţia Demnităţii, când cetăţenii Ucrainei s-au mobilizat şi au ieşit în stradă împotriva unui regim corupt şi autoritar, care le amanetase destinul european. Gândul meu se îndreaptă cu respect către toţi cei care şi-au dat viaţa pentru libertate, în acele zile tumultuoase. Am văzut cum o naţiune renaşte şi cum aspiraţiile ei nu pot fi distruse de şenilele tancurilor. În multe privinţe, eroii Euromaidanului au semănat cu eroii de la Timişoara sau Bucureşti, din 1989. Din păcate, încercările la care este supusă Ucraina sunt departe de a se fi încheiat", susţine Iohannis într-o postare pe Facebook. Șeful statului menţionează că la manifestările care au loc duminică la Kiev va participa, în numele său, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, George Scutaru, dar şi că pe 17 martie se va afla personal într-o vizită oficială în Ucraina.
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri