Marţea de după prima zi de luni
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 18.09.2021

Marţea de după prima zi de luni

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Din cauza pandemiei, s-a recurs mult mai mult ca de obicei la votul prin poştă şi la votul anticipat, dar fascinaţia „zilei de marţi de după prima zi de luni din luna noiembrie” rămâne nealterată. Şi nu este deloc surprinzător, pentru că ea datează din ianuarie 1845.

Cum acest text va intra în atenţia cititorilor ediţiei online exact în momentul în care vor începe să apară primele rezultate ale alegerilor din Statele Unite, nu are sens să speculăm pe marginea viitoarei configuraţii politice americane. După cum se ştie, analiştii specializaţi în interpretarea sondajelor de opinie îl indică drept favorit pe Joseph (Joe) Biden în confruntarea cu preşedintele Donald Trump şi anticipează o victorie convingătoare a Democraţilor şi la Camera Reprezentanţilor, în timp ce la Senat s-ar putea menţine o fragilă majoritate a Republicanilor. Însă, după cum ne amintim, sondajele de opinie au creat o imagine distorsionată acum patru ani, nereuşind să surprindă amploarea valului pro-Trump. Aşadar, despre deznodământ şi despre particularităţile alegerilor din 3 noiembrie vom putea vorbi săptămâna viitoare, cu condiţia să nu existe prelungiri în instanţă ale procesului de numărare a voturilor.

Până atunci, să remarcăm modul în care milioane de americani au participat, cu plăcere şi bună dispoziţie, la acest ritual al democraţiei. Din cauza pandemiei, s-a recurs mult mai mult ca de obicei la votul prin poştă şi la votul anticipat, dar fascinaţia „zilei de marţi de după prima zi de luni din luna noiembrie” rămâne nealterată. Şi nu este deloc surprinzător, pentru că ea datează din ianuarie 1845, când Congresul a decis ca aceasta să fie ziua în care statele să-şi desemneze electorii, care ulterior se vor reuni şi vor alege Preşedintele şi Vicepreşedintele. Avem de a face, aşadar, cu o instituţie venerabilă a democraţiei americane - pentru comparaţie, să ne amintim că senatorii nu au început să fie aleşi direct decât după 1913.

Decizia de a stabili data alegerilor la începutul lunii noiembrie survine într-un moment în care competiţia politică americană se poartă în principal între Partidul Democrat (fondat cu două decenii înainte de Andrew Jackson) şi Partidul Whig (care avea să se destrame curând, iar un nucleu influent, incluzându-l pe Abraham Lincoln, va forma Partidul Republican). Primele alegeri desfăşurate în baza acestui calendar, în 1848, l-au adus la Casa Albă pe Zachary Taylor (Whig), un general care se distinsese în războiul cu Mexicul. Nici el, nici preşedinţii care i-au urmat nu au reuşit, însă, găsirea unei soluţii la scindarea cea mai acută a societăţii americane din acele vremuri - abolirea sau tolerarea sclavajului. Consecinţa a fost, după cum se ştie, dramatică: secesiunea statelor pro-sclavaj din Sud şi războiul civil.

Prin concentrarea procesului electoral într-o singură zi, membrii Congresului îşi propuneau să valorifice noul mediu de comunicare rapidă ce fusese introdus doar cu câteva luni înainte - telegraful. În plus, dacă ţinem cont de faptul că precedentul scrutin, cel din 1844, se întinsese pe cinci săptămâni (1 noiembrie - 4 decembrie), era un mare pas înainte la capitolul eficienţă. Rezultatele puteau fi, de acum înainte, centralizate rapid, iar americanii din toate colţurile Uniunii aveau să devină tot mai conştienţi de apartenenţa la un sistem politic integrat. În plus, restrângerea intervalului de votare limita suspiciunile în ceea ce priveşte corectitudinea procesului electoral, o problemă de care SUA nu era scutită, la mijlocul secolului al XIX-lea. Odată ce opţiunea cetăţenilor din fiecare stat era cunoscută, autorităţile puteau programa, în capitala statului, întâlnirea electorilor pentru funcţia prezidenţială - în lunea de după cea de-a doua zi de miercuri din decembrie.

În timp, „Election Day” a ajuns să fie utilizată nu doar pentru scrutinul la nivel federal (pentru preşedinte, Camera Reprezentanţilor şi Senat - dacă în acel an expiră mandatul vreunui senator), ci şi pentru diverse foruri de stat sau locale, iar adesea şi pentru referendumuri la aceste paliere. Este o soluţie simplă şi practică, dar există riscul ca cetăţeanul să nu poată urmări atent multiplele agende şi, astfel, campania prezidenţială să influenţeze mai mult decât s-ar cuveni competiţiile „down-ballot”, precum cele pentru forurile legislative ale statelor. De altfel, unele dintre acestea au optat pentru desprinderea alegerilor de acest tip de cele federale. Cele mai multe au rămas, însă, fidele viziunii exprimate de membrii Congresului, în 1845, provocându-şi cetăţenii să fie atenţi, responsabili şi răbdători. De aceea, „marţea de după prima zi de luni din luna noiembrie” are toate şansele să rămână o zi-simbol pentru democraţie, chiar şi atunci când factori extrapolitici ameninţă să o întunece.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.