Martin Chalfie, laureat al Premiului Nobel pentru chimie, s-a întâlnit cu elevii de la Negruzzi și le-a vorbit despre implicare și pasiune
Marți, 10 decembrie 2024, Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași a fost gazda unui eveniment organizat cu prilejul Zilelor Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, care a adus un invitat de excepție: Martin Chalfie, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2008. Evenimentul, desfășurat în amfiteatrul Colegiului, a reunit elevi și profesori, care au avut ocazia să interacționeze cu unul dintre cei mai renumiți cercetători din lume.
„Este o onoare să-l avem pe domnul Chalfie aici, în mijlocul nostru. Prezența unui asemenea om de știință este o adevărată inspirație pentru tinerii noștri, care au în față un model de carieră și de dedicare în știință”, a declarat Camelia Gavrilă, directorul Colegiului Național „Costache Negruzzi”, în deschiderea evenimentului.
Potrivit acesteia, întâlnirea a fost nu doar o oportunitate de a învăța despre cercetarea științifică, dar și o lecție despre perseverență și pasiune în fața dificultăților.
Lecții de perseverență și pasiune din cariera lui Martin Chalfie
Martin Chalfie le-a împărtășit elevilor și profesorilor din experiențele sale, vorbind despre drumul său spre premiul Nobel și despre importanța pasiunii în știință.
„Așadar, nu sunt sigur ce sfat ar fi cu adevărat util pentru cineva. De asemenea, nu sunt chiar chimist. Sunt biolog, dar nu cred că asta face vreo diferență. Cred că cel mai important lucru este să fii entuziasmat, să fii implicat, să fii dedicat. Nu contează prea mult ce faci. Este vorba doar de a fi 100% dedicat în a face lucruri și a învăța lucruri. Așadar, acesta este aproape singurul sfat, pentru că totul va fi diferit. Fiecare problemă este diferită. Fiecare experiment este ușor diferit. Ei au ocazia să-și pună mintea la treabă. Așadar, pentru mine, entuziasmul și implicarea sunt cele mai importante”, a spus Martin Chalfie.
Laureatul a vorbit și despre momentele dificile din cariera sa, subliniind importanța de a nu renunța chiar și în fața eșecurilor.
„Când eram la colegiu, eram interesat de știință, dar am lucrat într-un laborator și m-am convins, pentru că experimentele nu funcționau, că nu ar trebui niciodată să fac știință. Și timp de câțiva ani am avut tot felul de joburi interesante. Totuși, mi-am găsit locul într-un laborator, unde am avut o experiență minunată și am realizat că poate asta este ceea ce îmi place să fac”, a mărturisit el.
Martin Chalfie la Colegiul „Costache Negruzzi”
Aceste lecții de perseverență au fost apreciate de tinerii prezenți la eveniment, care au avut ocazia să-i pună întrebări laureatului Premiului Nobel.
În cadrul evenimentului, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, Viorel Scripcariu, a subliniat importanța colaborării între instituțiile de învățământ și a lăudat implicarea Colegiului „Costache Negruzzi” în promovarea științei.
„Este o plăcere și o onoare pentru mine să reprezint Universitatea de Medicină și Farmacie la această întâlnire. Timpul petrecut la liceu este foarte important pentru viitorul pe care îl vom construi. Este esențial ca tinerii să înțeleagă importanța științei în formarea lor profesională”, a declarat Viorel Scripcariu.
Camelia Gavrilă a adus în discuție faptul că acest eveniment reprezintă nu doar o oportunitate de învățare pentru elevi, dar și o dovadă a angajamentului instituțional față de educația științifică.
A descoperit proteina verde fluorescentă
Martin Chalfie este un cercetător american premiat cu Nobel pentru Chimie în anul 2008, alături de Osamu Shimomura și Roger Y. Tsien, pentru descoperirea și dezvoltarea proteinei verzi fluorescente (GFP). GFP, o proteină naturală din meduza Aequorea victoria, emite o lumină verde fluorescentă și este folosită ca marker în cercetarea biologică pentru a urmări procesele din interiorul celulelor.
El a fost primul care a introdus gena GFP în viermele C. elegans și a demonstrat cum aceasta poate colora celule specifice, deschizând astfel noi oportunități în studiul biologiei moleculare.
Pe lângă premiul Nobel, Chalfie a primit numeroase distincții, printre care E.B. Wilson Medal (2008), Golden Goose Award (2012) și Medalia de Aur Lomonosov (2018). Dr. Chalfie este membru al Academiei Naționale de Științe și al Academiei Naționale de Medicină, membru al Academiei Americane de Arte și Științe, precum și membru al Societății Regale. A fost președinte al Societății pentru Biologia Dezvoltării și este, în prezent, președintele Societății Americane pentru Biologie Celulară. De asemenea, prezidează Comitetul pentru Drepturile Omului al Academiilor Naționale de Științe, Inginerie și Medicină.
Publicitate și alte recomandări video