Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Mărturia unei paciente care s-a vindecat de COVID-19. Si-a pierdut gustul şi mirosul.

GALERIE
coronavirus
  • coronavirus
- +

Una dintre primele paciente din Iaşi diagnosticate cu noul coronavirus şi-a povestit experienţa pentru cei de la Societatea Studenţilor Medicinişti din Iaşi, care activează în cadrul UMF Iaşi, pentru a arăta că „există viaţă şi după pandemie“. Pacienta descrie că cel mai greu moment pentru ea a fost aşteptarea din momentul recoltării şi până la confirmarea rezultatului, fiind „momente de tensiune, neliniştie, deoarece mă gândeam la membrii familiei mele, la cele două fetiţe, şi la persoanele cu care intrasem în contact în ultimele şapte zile, de la data contactului meu cu persoana care fusese diagnosticată pozitiv pentru COVID-19“. 

Femeia spune că, din moment ce nu avea deloc simptome, se aştepta ca rezultatul să fie unul negativ, dar a primit un telefon de la DSP în care a fost anunţată de faptul că este infectată şi că urmează să fie transferată la spital. „M-am simţit uşurată fiindcă mi s-a eliberat brusc starea de tensiune în care mă aflasem până atunci. Îmi amintesc că, în drumul meu spre Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, asistentul de pe salvarea SMURD cu care mă deplasam se uita la mine nedumerit şi nu înţelegea de ce sunt atât de calmă. Fără să mă întrebe direct acest lucru, i-am spus: «să ştiţi că mă simt foarte bi - ne, nu am nimic». Răspunsul a fost unul de uimi re: «da, văd şi eu că nu aveţi nimic!»“, a scris femeia.

Pierdere a gustului, mirosului şi o tuse seacă Patru zile mai târziu însă a început să aibă senzaţii de pierdere a gustului şi a mirosului, iar imediat după a dezvoltat o tuse seacă, în timpul căreia simţea, la nivelul pieptului, că se sufocă. A fost nevoie de câteva zile şi de tratament ca simptomele să dispară, dar medicamentele pe care le-a primit - Tamiflu, care se administrează pentru gripă, şi Kaletra, care face parte din schema de tratament a persoanelor infectate cu HIV - au avut mai multe efecte secundare.

„Medicamentele au provocat atât la mine, cât şi la pacienţii cu care eram internată în acel pavilion numeroase probleme gastrice: greţuri, vărsături, scaune proaste. Însă tratamentul adjuvant administrat în spital m-a ajutat să trec peste efectele secundare date de medicamente“, a povestit femeia. Aceasta a transmis şi un mesaj către persoanele care se tem să nu fie infectate, comunicându-le acestora să fie responsabile, să urmeze măsurile de igienă şi de protecţie prevăzute de către autorităţi, să fie atente la semnele pe care le dă organismul în această perioadă şi să contacteze de îndată medicul de familie dacă simt că apar simptome specifice. „În acelaşi timp, este important cum gestionează panica, frica şi alte sentimente care pot duce la dezvoltarea unor stări fiziologice asemănătoare cu cele descrise în patologia COVID-19. Şi aici mă refer la persoanele vârstnice sau la cele care se cunosc că au un nivel de anxietate mai mare.

Iar dacă, totuşi, sunteţi în situaţia de a primi vestea unui rezultat pozitiv, să nu vă fie teamă! Urmaţi procedurile anunţate de către autorităţi, colaboraţi în cadrul anchetei epidemiologice şi comunicaţi toate informaţiile cu privire la persoanele cu care aţi intrat în contact, pentru ca aceştia să poată fi, la rândul lor, testaţi“, a mai transmis femeia în mesajul ei. Aceasta a mai explicat că se simte bine şi că îşi doreşte să urce pe munte pentru „a-mi testa capacitatea fizică“, iar pacienţilor care sunt acum internaţi le-a transmis că din interacţiunea din spital şi discuţiile cu specialiştii şi-a dat seama „pe propria piele“ că virusul poate fi ţinut sub control, că nu este mortal pentru cei care nu au alte probleme asociate de sănătate, dar şi că este nevoie de răbdare şi suport de la cei din jur pentru a putea ajunge la vindecare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri