Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Mărturiile supravieţuitorilor hotelului lovit de avalanşă în Italia

GALERIE
hotel avalansa Italia cautari
  • hotel avalansa Italia cautari
- +

“A fost un miracol, viaţa mea se va schimba de acum”, spune o femeie. “Vibra totul atât de tare, încât am fost convinsă că a fost un cutremur, nu o avalanşă”, îşi aminteşte un alt supravieţuitor.

Supravieţuitorii avalanşei din Italia, care a distrus hotelul Rigopiano, au povestit pentru la Repubblica prin ce au trecut şi cum au reuşit să supravieţuiască celor două zile şi jumătate petrecute sub zăpadă şi gheaţă. Au petrecut 58 de ore fără să se poată mişca, fără să mănânce sau să bea, în întuneric, mâncând gheaţă pentru a supravieţui şi încercând să nu intre în stare de şoc. S-au rugat, s-au încurajat reciproc şi au interpretat drept un semn al salvării iminente zgomotele zăpezii. “Sunt ei”, “vin să ne ia”, “suntem în viaţă”, au strigat din toate forţele, înainte de a-şi da seama că se auzeau de fapt scârţâieturile structurii avariate a hotelului. Au plâns, s-au certat, au luptat din răsputeri – chiar şi copiii – şi, în cele din urmă, au reuşit. Însă nu toţi, numai cei mai norocoşi.

În salonul lor de la spitalul din Pescara, supravieţuitorii nu ştiu dacă să fie fericiţi sau disperaţi. Francesca Bronzi întreabă în permanenţă despre logodnicul ei, Stefano Feniello. Acesta nu a mai fost scos în viaţă de sub dărâmături. Medicii au sedat-o pentru a face faţă şocului. Lângă ea se află Giorgia Galassi şi Vincenzo Forti, logodiţi. Giorgia trece de la momente de euforie la clipe de disperare. “A fost un miracol, viaţa mea se va schimba de acum”, repetă ea. După aceea începe să plângă, gândindu-se “la toţi cei care au rămas în sala Garden a hotelului, lovită de avalanşă”. Vincenzo face tot ce poate, însă de multe ori trebuie să intervină medicii. În cealaltă parte a salonului se află Giampaolo Matrone, care a suferit o operaţie la braţ, şi doi copii, Samuel şi Edoardo. Giampiero Parete, bucătatul din Montesilvano care a anunţat tragedia, soţia sa, românca Adriana, şi cei doi copii ai lor, Gianfilippo şi Ludovica, sunt trei etaje mai sus, la secţia de pediatrie. “Sunt un om care s-a întors la viaţă”, spune Giampiero. Miercuri după-amiază, la 17.40 (18 40 ora României), Giampiero tocmai ieşise să ia o aspirină din maşină pentru soţia sa, însă toţi ceilalţi erau împreună, la recepţie. Adriana şi Gianfilippo stăteau pe o canapea şi se uitau la focul din şemineu. Ludovica, Samuel şi Edoardo, ceilalţi copii, jucau biliard. Giorgia şi Vincenzo stăteau împreună pe o altă canapea şi beau un ceai, aproape de Giampaolo şi soţia sa, Valentina Cicioni.

Apoi a început să tremure totul, o vibraţie îngrozitoare, din ce în ce mai puternică, însoţită de un huruit surd. “Vibra totul atât de tare, încât am fost convinsă că a fost un cutremur, nu o avalanşă”, îşi aminteşte Giorgia. Muntele de zăpadă care a lovit hotelul a avut un impact devastator. Totul a fost scufundat în întuneric. Adriana a reuşit să îşi găsească telefonul şi l-a pornit. Nu a avut semnal, dar timp de câteva minute, înainte să i se termine bateria, a avut puţină lumină. În jurul ei nu era mult spaţiu, însă Gianfilippo era încă lângă ea. La numai câţiva centimetri de capul său se oprise o grindă enormă de lemn. “L-am îmbrăţişat imediat şi cred că am rămas îmbrăţişaţi tot timpul, zi şi noapte”, povesteşte ea.

Primul gând a fost pentru Ludovica. Adriana a început să îşi strige fiica, iar aceasta a răspuns. Era destul de aproape, în viaţă. În jurul ei erau ceilalţi doi copii, se formase un gol de aer, o celulă în care au supravieţuit. Din fericire, vocile supravieţuitorilor se auzeau destul de clar, astfel că românca a reuşit să îşi liniştească fata în momentele dificile. Întunericul şi setea au dominat în toate celulele, inclusiv în cea a copiilor, care au plâns mult, şi în cea a Francescăi, aflată la numai câţiva centimetri distanţă. Ea era singură. “Era un loc îngust, ce induce claustrofobia, nu reuşeam nici măcar să mă ridic în picioare”, spune ea. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri