Unchiul lui Chirica scapă de amendă, după ce a distrus o banca în parc. Şefii Poliţiei Locale au refuzat să trimită înregistrăile video
“Unchiul Vasile” a semnat procesul verbal de contraventie fara sa faca alte mentiuni, da (...)
citeste totmarti, 05.07.2022
Locuitorii Erbiceniului ar trebui să fie mândri de mai toţi oamenii politici din comună. Toţi par a fi la prima vedere oameni de onoare. Cel puţin în acte sunt cam toţi în această situaţie. Onoarea nu este o calitate care se poate cumpăra ori vinde, dar poate fi în schimb foarte uşor votată. În comuna Erbiceni, cei care s-au perindat prin fruntea administraţiei locale au devenit cetăţeni de onoare, cu acte în regulă. Cu această ocazie, fiecare a fost scutit şi de la plata impozitelor locale.
Autorităţile locale din comună au votat de-a lungul ultimilor ani acordarea mai multor titluri de onoare pentru te miri ce activităţi în beneficiul comunităţii. Până şi preoţii comunei Erbiceni au intrat în această horă, acceptând benevol deşertăciunea onorurilor lumeşti. Actualul edil, Ionel Lungu, spune că de vină pentru această situaţie este fostul primar al comunei, Constantin Ivan, căruia îi atribuie aproape toate iniţiativele de acest gen.
Potrivit datelor obţinute de „Ziarul de Iaşi“, Ivan figurează şi el în această categorie exclusivistă a comunei. „Toţi sunt făcuţi de el, de fostul primar, mai puţin Lupu Ilinca. Această feţită a fost implicată în comună într-un proiect de educaţia tinerilor în privinţa drogurilor, a sexului, privind comportamentul în societate. A reuşit să strângă în acest proiect peste o sută de tineri, cadre didactice. Medici, psihologi au venit aici. Un copil şi ce a reuşit să facă“, ne-a declarat actualul edil şef din Erbiceni. Lungu, împreună cu viceprimarul Marinel Maxim, respectiv secretarul primăriei, Ştefan Minea, au şi ei în „palmares“ această distincţie, oferită în mandatul lui Ivan. În urmă cu câţiva ani, Minea, împreună cu Ivan, au fost cercetaţi penal de procurorii Parchetului de pe langă Judecătoria Hârlău într-un posibil caz de abuz în serviciu. „A fost anchetat, dar a scos-o la capăt. Eu acum două luni de zile am vrut să introduc pe ordinea de zi retragerea acestor titluri. Teoretic, niciunul nu merită acest titlu. Am fost în relaţii bune cu fostul primar până mi-am dat seama că ceva este în neregulă“, a susţinut Lungu.
„Noi nu prea ştim nimic din ce se întâmplă“
Situată în centrul geografic al judeţului Iaşi, puţin mai la nord de oraşul Podu Iloaiei, comuna Erbiceni numără cu puţin peste 5.000 de suflete. Aproape 20 dintre locuitori sunt însă privilegiaţi în mod legal în dauna majorităţii, care trăieşte cu greu de pe o zi pe alta. „Mai mult, femeile muncesc la noi în comună. Ele au serviciu. Bărbaţii sunt cu ajutoarele sociale sau în şomaj“, ne-a povestit o localnică, care este vânzătoare la unul din magazinele din comună. Luând la pas drumurile din comună, jurnaliştii „Ziarului de Iaşi“ au stat de vorbă cu zeci de localnici. Niciunul însă nu prea ştia ce se mai întâmplă în spatele uşilor închise ale Consiliului Local. Cei mai mulţi au fost miraţi când au auzit de isprăvile aleşilor. „Noi nu prea ştim nimic din ce se întâmplă. Ei între ei acolo, noi cu grijile noastre“, ne-au spus două bătrâne care aşteptau să vină „cursa“ pentru a merge la oraş.
Vânzătorul de la magazin a intrat în „club“
Un alt nume greu de pe lista cetăţenilor de onoare este cel al lui Ion Stoica, un fost vânzător la magazinul de unde se aprovizionau localnicii. Actualul primar spune că predecesorul său a acordat titluri numai celor care îl puteau sprijini electoral. „Stoica Ion a fost vânzător la magazin. Venea lumea acolo şi cumpăra. Normal, era om cu influenţă în comună. Altul era tehnician veterinar. Mergea din casă în casă cu vitele şi putea să facă propagandă“, spune Lungu. Foşti şi actuali consilieri au fost votaţi să devină reprezentativi pentru comună: Emil Ştefanache (fost viceprimar şi consilier), Florin Grigoruţă, Marinel Maxim (actualul viceprimar şi consilier local), Maria Romănescu (fost consilier), Ion Olteanu (fost consilier), Virgina Raţă (consilier), Cristian Rîşcanu (consilier). Printre aceştia se regăsesc şi două nume „exotice“ pentru comună, Constantin Simirad şi Gabriel Surdu, dar şi preoţii din comună, atât cei ortodocşi cât şi parohul catolic: Constantin Agafiţei, Constantin Curcudel, Constantin Voina şi Robert Gaşpal. Potrivit informaţiilor obţinute de „Ziarul de Iaşi“, preotul Voina este cumnatul fostului edil Ivan.
Contactat telefonic, Marinel Maxim, viceprimarul comunei, spune că nu ştie pe ce bază a primit această recunoştinţă, care oricum nu îl ajută cu nimic. Nici scutirea de impozitele locale nu i se pare a fi o mare realizare, spunându-ne că oricum nu deţine mare lucru. „Da ce, eu am pământ? Am o casă de la bătrâni atât. Nu mă ajută cu nimica. Aşa a vrut el, nu ştiu pe ce bază a dat titlurile. Toţi consilierii locali au avut. Şi preoţii au, şi secretarul, şi cela, şi cela“, a declarat Maxim.
„Că doar nu puteam să dăm la nişte golani“
Aflat la pelerinajul de la Iaşi, potrivit mărturisirii acestuia, fostul primar din Erbiceni ne-a transmis că iniţiativa acordării acestor titluri nu îi aparţine lui, ci membrilor care au făcut parte din Consiliul Local al comunei. „Este proces-verbal la şedinţa de Consiliu, se poate urmări şi vedea exact acest lucru. Aşa că se spune… Nu sunt făcuţi toţi la propunerea mea. Dacă era la propunerea mea, care era problema? Am voie să propun, nu am voie să votez“. Ivan spune că fiecare dintre cetăţenii de onoare au schimbat în bine faţa comunei, fiecare meritându-şi titlul. „Au făcut diferite activităţi în comună. Ştiu că şi băiatul asta care este acum primar, a făcut lucruri bune. Nu mai reţin exact ce la fiecare, dar au făcut. Că doar nu puteam să dăm la nişte golani, care să fi făcut lucruri rele. Aşa s-a hotărât de către Consiliu, nu a fost respinsă de Prefectură. Preotul Gaşpal a demolat biserica veche, care era din chirpici, şi a făcut o biserică nouă. Noi am zis: dacă am făcut preoţii ortodocşi, asta înseamnă că nu trebuie să facem discriminare, să dăm Cezarului ce-i al Cezarului. Preoţii ortodocşi au construit case de prăznuire, au făcut picturile la biserică. Ştiţi doar că înainte de Revoluţie nu aveau voie să facă“, a subliniat Ivan.
Când a fost întrebat de situaţia cumnatului său, preotul Constantin Voina, fostul primar a replicat că decizia nu îi aparţine, ci consilierilor locali de la acea dată. Mai mult decât atât, Ivan spune că Voina i-ar fi fost chiar contracandidat, figurând în anul 2000 în tabăra liberalilor. „Preotului i s-a dat loc de casă. Şi dacă e cumnatul meu, ce treabă are? Dacă aşa o hotărât Consiliul Local de la vremea respectivă, aşa am aplicat. Doar nu l-am ales eu să vină în Erbiceni. În 2000, preotul Voinea a candidat împotriva mea din partea PNL. Asta ce înseamnă, că trebuia să am oftică pe el? Spre exemplu, eu sunt ortodox. Trebuia să am o reţinere în cazul preotului catolic? Dacă aşa a hotărât Consiliul. Eu nu aveam drept de vot“, a adăugat Ivan.
Cuvinte cheie: + Constantin Ivan, comuna Erbiceni
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Mircea Geoană anunţă că NATO nu preconizează să desfăşoare întăriri în Suedia şi în Finlanda
Liderul cecen Kadîrov înscenează capitularea lui Zelenski într-un videoclip parodic
Cum a fost văzută conferinţa de presă a preşedintelui Iohannis de către deputatul USR Oana Ţoiu
Djokovic s-a calificat în semifinale la Wimbledon. Meciul a durat 3,5 ore
Ionuţ Stroe (PNL): Mai devrem sau mai târziu, trebuie să eliminăm pensiile speciale
Trebuie impozitaţi profesorii care dau meditaţii? Ce spune preşedintele Klaus Iohannis?
Euro s-a prăbușit la un minim istoric față de dolar. Cum este în comparație cu francul elvețian
Noua subvariantă a coronavirusului vine din India și este de 5 ori mai infecțioasă
VIDEO Rechin alungat cu mopul. Panica a cuprins turiștii ce se relaxau pe o plajă din Turcia
Vânător de trofee, care a ucis lei și elefanți, găsit împușcat lângă mașina sa
VIDEO Tatjana Maria, mamă a doi copii, prima semifinalistă de la Wimbledon 2022
Un pasager care venea din Norvegia a murit în microbuz, la Moțca
COVID revine la Iași. Numărul pacienților, triplat într-o săptămână
CE Înot Juniori: David Popovici, în finala de la 200 m liber
Statul împarte inegal: David Popovici - 100.000 € pentru aur mondial. Un aur olimpic - 70.000 €
VIDEO Accident terifiant: Un elicopter se prăbușește pe nava USS Green Bay. Trei morți
VIDEO Noua rachetă cu microunde de mare putere a SUA. Stinge „lumina” în aparatele inamice
VIDEO ”Cadavru” transportat pe capota mașinii în Timișoara. Secretul trupului
Incendiu puternic de vegetație, pus intenționat dintr-un motiv penibil!
De ce începe un nou val de Covid-19, deşi mulţi sunt vaccinaţi sau trecuţi prin boală
Tras în țeapă în propria poartă. Bărbat străpuns de o țepușă sărind gardul
Incendiu la Războieni. Un bărbat rănit în timp ce își salva animalele
FOTO Iată de ce Clujul este mult înaintea Iașului. Ce face Boc în loc de plantat panseluțe
Sincope în furnizarea cu apă în județul Iași. Seceta își arată colții
Bătălie dură între doi grei ai industriei europene pentru banii Armatei Române
Stoltenberg: NATO a lansat procesul de ratificare pentru aderarea Suediei şi Finlandei
O căţeluşă fără stăpân, călcată intenţionat cu maşina, a fost salvată de poliţişti
Cum va fi vremea în următoarele 4 săptămâni. Un nou val de căldură din 18 iulie
Pompierii români intervin azi pentru lichidarea unui incendiu de vegetaţie izbucnit la nord de Atena
Doi nou-născuţi în stare gravă, preluaţi de la Iaşi şi duşi la Pisa de o aeronavă C-27 J Spartan
Puteți primi 600 de euro pentru un zbor anulat, anunță ANPC. Care sunt pașii
Prima veste buna pe care o vei primi in cadrul unui curs de public speaking! (P)
Profesoară hărțuită 10 ani pentru că a avertizat despre mafia de la olimpiadele şcolare
Vrei să devii pompier? Zeci de locuri scoase la concurs în Iaşi
Mexic: Şapte membri ai aceleiaşi familii asasinaţi în estul ţării
Cui i-e frică de recensământ? Iaşul, sub media pe ţară. Când vei fi vizitat acasă
Meseria cu salariu de 3.000 euro pentru care nu e nevoie de Bac sau experienţă
O furtună geomagnetică va lovi miercuri Pământul. Ce fenomene periculoase se pot întâmpla
Apă potabilă, cu program la Pietrărie şi Păun. Urmează Iaşul?
Domnul Goe. Chirica, eternul repetent al fondurilor europene (P)
Corpurile de iluminat din lemn și modul în care acestea transformă designul interior al casei (P)
Cătălin ONOFREIDe ţinut minte |
Briscan ZARACine mai vrea să fie liber |
Cristina DANILOVCurcubeul deasupra unei lumi intolerante |
Nichita DANILOVUzul raţiunii |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.