anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Comunicat de presa

Mascarada evenimentelor pentru Diaspora (P)

GALERIE
Berea
 • Berea
- +

Anual, Primăria Iași organizează în luna august o serie de evenimente dedicate românilor care au ales sau au fost nevoiți să plece din țară pentru a avea un trai mai bun și locuri de muncă mai bine plătite. Nu este niciun secret pentru nimeni că cei din Diaspora formează comunități din ce în ce mai puternice și mai numeroase și că puțini dintre ei mai iau în calcul revenirea acasă, după ce și-au format familii pe alte meleaguri. 

Fiecare regiune a țării este afectată de acest exod, atât pe plan social, educațional cât și pe plan economic. Însă în Iași, Mihai Chirica își amintește de românii din străinătate doar o dată pe an în luna august sau atunci când sunt campanii electorale. 

Programul și evenimentele organizate de către Primăria Iași, dedicate diasporei, sunt cea mai bună dovadă a incompetenței și a unei viziuni înguste, îngropată în vremurile în care s-au născut activiștii marelui partid și scriitorii de ode. Din nou, un girant al acestor activități ridicole este Mihai Chirica adeptul lucrărilor supraevaluate și de celebrare a fasciștilor, antisemiților, a crucilor și a pomenilor de prin cimitire.

Manifestările răsuflate organizate la Iași pe bani mulți nu sunt altceva decât un mod de a satisface orgoliul primarului, cu bani publici și rezultate insignifiante. Participă câțiva oameni, aflați, de regulă, întâmplător, prin zonă. Primul pas în organizarea unor evenimente pentru Diaspora este să iei legătura cu parlamentarii și coordonatorii de comunități care îi reprezintă, pentru a le afla așteptările și doleanțele. Apoi, se dezvoltă un program anual în care dialogul și contactul cu românii din străinătate se face periodic, nu o dată pe an. Mai mult, primăria ar trebui să vină cu un pachet de stimulente fiscale prin care să atragă diaspora ca investitori. În loc să le recite poezii, primăria ar trebui să îi aștepte cu programe prin care să îi informeze despre oportunitățile de afaceri din Iași, despre spațiile pe care le poate oferi cu preț promoțional sau gratuit la început pentru cei care decid să investească în Iași. Mai mult, se pot organiza grupuri de lucru prin care românii din străinătate să povestească despre cum văd ei administrația locală și care sunt bunele practici pe care le apreciază în alte țări. Cu siguranță, Mihai Chirica și tot aparatul administrativ are de învățat din experiența celor care locuiesc în străinătate. 
Din păcate pentru ieșeni, Primăria Iași nu este capabilă de altceva decât de programe de divertisment ieftine, puse în scene de oameni cu competențe mai mult sau mai puțin îndoielnice, care nu atrag pe nimeni. Am văzut cu toții că de multe ori, distribuția de pe scenă era egală sau mai mare decât numărul spectatorilor
”, afirmă Cristi Berea, senator Alianța USR PLUS Iași.

Se pare că autoritățile locale nu intenționează să facă nimic constructiv sau util pentru românii plecați în străinătate. Este destul de greu de crezut că odată veniți acasă în vacanța de vară, ei vor renunța la timpul petrecut cu cei dragi pentru a da navală pe un pietonal cu o scenă amplasată între cafenele și mitropolie, că să asiste la prea minunatele activități pregătite pentru ei.

Poate primarul se trezește la realitate și până anul viitor va publica date și cifre despre numărul de ieșeni pe care i-a convins să se întoarcă acasă, să deschidă afaceri, să experimenteze cetățenia digitală și să trăiască într-un oraș în care gazonul din fața blocului nu este cea mai mare realizare a lui Mihai Chirica.

Cristi Berea, senator Alianța USR PLUS Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.